Det første jeg gjorde var at sætte nogle tynde regler op for at få en fornemmelse af hvor platformen kunne sidde. Det var en stor hjælp, at stå på jorden og overskue hvor den kunne være i forhold til grene og hvor meget plads det så ville give, var umuligt.
Det viste sig at de var et godt sted at bygge platformen ca 6 meter oppe
Nu da jeg vidste hvor meget plads jeg havde at gøre godt med og hvilke punkter jeg havde til at understøtte platformen, kunne jeg begynde at tegne en skitse af platformen med huset på.
Selve huset skal hænge på den ene side af træet og for at supportere det har jeg lavet en konstruktion med nogle skråstivere som går ind på stammen.
Nu kunne jeg begynde at fabrikere rammen der skal skrues på stammen. Jeg valgte at lave det i jern da det dels er stærkt og dels nemmere at lave nogle samlinger der er stærke og ikke forgår i vind og vejr.
Jeg indså meget hurtigt at jeg var nød til at have et stillads for at kunne lave et så stort projekt.
Jeg investerede også i en faldsikring, 6 meter er faktisk ret langt af falde hvis uheldet skulle være ude.
Det første hul til ankerbolten der skal bære rammen blev boret
Jeg var blevet advaret om at der skulle bruges en meget kraftig boremaskine så jeg havde lånt lidt af hvert af venner og bekendte plus hvad jeg selv havde men der var ikke noget af dem der var kraftige nok til at drive en 35 mm sneglebor 18 cm ind i frisk egetræ. Heldigvis kunne jeg låne en Metabo maskine, som godt nok kun er på 750W men den er meget lavt gearet og den kunne lige akkurat klare det.
Den førte ankerbolt er skruet i.
Rammen er hejst op og ankerbolten er ved t blive skruet i. Skraldenøglen er en 1" med ca 1 meter rør på. Jeg vejer 90 kg og det var kun lige akkurat at jeg kunne skrue den helt ind
Man kan ikke svejse på selve ankerbolten så jeg satte et rør ud over ankerboltens glatte del og svejsede rammen på så den sidder fast i toppen
Og gjorde det samme i bunden
En platform til et trætophus må kun sidde fast ét sted, de andre steder hvor platformen bliver understøttet skal den kunne bevæge sig f.eks. når vinden blæser og understøtningen giver sig. Derfor konstruerede jeg nogle glidebøsninger hvor ankerboltene kan køre i.
På den fladed der presser ned på ankerbolten har jeg monteret UHMWP plastik som giver en meget lav friktion så det nemt kan bevæge sig og som forhåbentlig også forhindre at beslagene knirker.
For at kunne sætte de andre ankerbolte i samme plan som den første brugte jeg et slangevatterpas. Når jeg skruer ankerboltene i giver jeg dem en god klat PU lim, det smører under iskruningen og tætner efterfølgende så der ikke kommer vand ind i hullet.
Så kom den førte bjælke op at ligge. Bjælkerne er af Douglas og skåret på et lokalt savværk.
Glidebeslaget er monteret med et afstandstykke og en stor spændeskive så den stadig kan bevæge sig men ikke rykke til siderne
Nu med to bjælker
Så er det blevet tid til at montere skråstiverne på den side hvor huset skal sidde
Selv med et stillads er det besværligt at nå ud i hjørnerne.
Den færdige skråstiver
Jeg bliver ved med at blive overrasket over hvor meget værktøj der skal til for at lave sådan et projekt
Til de tværgående trøer valgte jeg at bruge spærtræ pga. styrken, med trykimprægnerde regler kender jeg ikke styrken. Men da spærtræ ikke er trykimprægneret grunder jeg det og maler det med træbeskyttelse
Rundt om træets stamme laver jeg en udveksling
Byggepladsen
Platformen hvor trappen nedefra skal gå op til er markeret med de to lyse regler. Der fra kommer der en trappe op til venstre som går op til terrassen.
Til at montere den lille platform til trappen har jeg lavet mine egne afstandsstykker i rustfrit stål som bliver sat fast men en rustfri fransk skrue
Sådan ser det ud når et af beslagene til trappeplatformen er monteret
Den strå bjælke til understøtning af platformen bliver monteret med et jernbeslag
Strøerne er ved at være på plads