Når de lagrede egeplanker kommer hjem fra savværket, skal de ligge mindst 3 måneder i rummet hvor de skal bruges før næste skridt tages. Inden da bør alle endeflader påføres almindelig PVA trælim for at forhindre svindrevner selv om plankerne leveres behandlet.
Husk at de fleste savværker også sælger til private.
Først høvles siderne helt lige så limning af plankerne ikke efterlader lunker. Det er ikke så svært som det lyder. Det er kun et spørgsmål om tålmodighed. Er man fra start ikke en haj med en høvl, så bliver man det.
Har man ikke adgang til en afretter kan over- og underside høvles i hånden. Brug en retskinne undervejs for at holde styr på det lige plan.
Egetræ slutbehandles bedst med en excentersliber og korn 150.
Skal der monteres hulkel som skureliste, fuldlimes og skrues den i plan. Husk at bore for på egetræ. Endestykker ved udskæringer til vask og kogeplader skal umiddelbart herefter forsegles med PVA trælim - igen for at forhindre senere revner.
Først til sidst tilpasses enderne hvor limen samtidig fjernes.
2" hulkel der passer til et massivt plankebord findes ikke i handelen. Det skal til fremstilles på overfræseren. Til egetræ nytter det ikke at anvende de billige fræsejern fra Onkel Harald eller jem&fusk. Der skal vælges de bedste (og dyreste) fra Carl Ras eller Stark. Hulkelen ryges efter samme opskrift som bordpladen.
Når bordplade og hulkel er helt færdigslebet, klodses den op og omsluttes af et hjemmegjort plastiktelt.
Stil et par underkopper med et par skefulde salmiakspiritus under. Sæt en blæser under på laveste blus så der kommer godt omrøring i dampene. Selv brugte jeg en gammel 12 volt ventilator fra en bil.
Strømforsyningen var en 6 volt strømforsyning fra en hedengangen mobiltelefon. Kombinationen gav ventilatoren en perfekt langsom luftstrøm.
Efter et par dage under konstant opsyn, har egetræet taget farve som på antikke møbler. Det er vigtigt at det kun er dampene, og ikke væsken der kommer i forbindelse med egetræet. Væsken farver eg sort.
Bliv ikke forskrækket. Der kan være farveforskelle på plankerne umiddelbart efter rygningen, men det udligner sig og efter et par år er der ingen forskel.
Vær opmærksom på at splint og kerneved reagerer forskelligt på dampene. Det kan udnyttes alt efter smag, men bibeholdes splint fremtræder egs særlige karakter.
Undervejs opdagede jeg en uventet bivirkning. Øl smagte grimt under processen. Selv om jeg havde været omhyggelig med afdækningen, lugtede der alligevel fælt af salmiakspiritus i hele huset. Den kedelige bivirkning forsvinder heldigvis hurtigt når først der er luftet ud.
Holdes temperaturen under 20 grader under processen, bliver resultatet langt bedre med en dyb rødlig glans som ikke kan opnås på anden måde.
Når bordpladen er færdigrøget, vokses eller olieres pladen, særligt for sidstnævnte må der aldrig stå blank olie tilbage og hærde. Vær omhyggelig med endefladerne og husk også undersiden for at modvirke krumning.
Det er ikke ualmindeligt at endefladerne skal efterbehandles stort set konstant de næste 10 - 12 timer. Sjusk afsløres hurtigt som revnedannelse.
Det færdige resultat er modstandsdygtig overfor misfarvning af de almindelige væsker der forekommer i husholdningen