Aptering - hvilke træsorter

Klopf
Klopf
107 4000
Hej !

Man ser oftest at der tales om Teak til aptering af båd. Herunder også til dæk m.m. Hvilke alternativer er der, og hvilke parametre skal man vurdere. Jeg ved godt at der er smag og behag, men jeg går udelukkende efter de funktionelle parametre. Er teak bare bedst ? Jeg forestiller mig at både med teak er lettere at sælge, da det er det mest eftertraktede. Kom med nogle bud på gode alternativer. Endelig - køber man det i almindelig trælaster der sælger "skibsplank" ?
46 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Det er op til den enkelte hvad båden skal apteres med, det kan være Teak Mahonig Fyr og den helt dyre Ramin (Hvid Teak) Apteringen er ikke lavet af fuldtræ men krysfiner hvor på der er limet fuldtræs kanter o.l. Alt blindtræ er som regel kun fyrretræ.
Så det er helt op til din fantasi og pengepungs evner hvordan din båd skal være.

V.h. Håndværkeren
Klopf
Klopf Trådstarter
107 4000
Gælder det også dørken ? Jeg synes du har en del kommentarer på dette site hvor du skriver at man skal ikke gå på kompromis med materialer. Jeg har forstået dig sådan at det var bedst med massiv teak - i det mindste på dørken.
Hej Klopf.
Ja det gælder også dørken, fuldtræ bruges meget sjældent under dæk. Der er to grunde til det, du skal op i en vis dimention for at træet ikke slår sig på grund af fugtigheden, og så vejer fuldtræ også noget mere end eks. krysfiner hvor du kan klare det meste af apteringen med 9 mm. dog en 16 mm. til lodret stående skotter og dørk.
Annonce
Annonce
lynæs
lynæs
5070 5400
der er et alternativ i " østenfiner " som også kan fås med en flot overflade og bruger du kantlister overalt kan du få et godt resultat. Hvis du ikke er en dygtig håndværker, ville jeg skippe det meget dyre teak, og det er nok ikke så meget træsorten, som finishen, der kikkes på. her taler jeg kun om aptering.rolleyes og det kan som regel fås på tømmerhandlen.

Lav det selv - det gi'r de bedste klagemuligheder

ErikChristensen 
Som Lynæs skriver så er den ganske almindelige Østen finer fin til aptering, jeg har selv brugt den flere gange, og har du kun to tommelfingre og de vender den rette vej kan du lave et næsten lige så flot resultat med Østen krysfiner.
Klopf
Klopf Trådstarter
107 4000
Tak for Jeres råd. Jeg er sammen med 3 andre om båden, og vi vil muligvis gå igang med det indvendige af båden. Vi er vel gennemsnitligt fixe på fingrene. Ingen håndværkere, men kontorfolk der ikke er bange for at lave noget selv - til et vist niveau selvfølgelig. Hvis vi kan se at vi ikke magter at lave det med et godt resultat vil vi betale os fra det.

Men HVIS vi går igang selv - findes der så nogle vejledninger/guides i at lave nyt gulv og aptering med de metoder og materialer I peger på. Evt med billeder af fremgangsmåden.
Annonce
Annonce
lynæs
lynæs
5070 5400
jeg ved ikke om det kunne ha' interresse www.baadebygningskurser.dk der kommer et kursus om aptering og de specielle målefiduser bådebyggeren bruger, det foregår i Løgstør

Lav det selv - det gi'r de bedste klagemuligheder

ErikChristensen 
Klopf
Klopf Trådstarter
107 4000
Nu kan jeg godt lide en lyse glød teak kan have (når det ikke er gråt). Eksempelvis når man ser Trip Trap møbler o.l. Hvis man vælger Østenfiner, vil det vel blive meget mørkere, som mahogni er ?
lynæs
lynæs
5070 5400
jeg har set det i en lys mahognyagtig træsort. i en båd er teak som regel matlakeret eller olieret og bliver derfor også mørkt, ellers ta'r det jo imod alt skidt

Lav det selv - det gi'r de bedste klagemuligheder

ErikChristensen 
Hej,

- ikke fordi jeg ved noget om det, men kan kan ikke bruge lud på træ til apptering ?

>>Hilsen Lars cool
Der er yderligere 36 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Lignende indlæg

 1. Aptering - olie eller lak ?
  Lav-Båd (9 svar)
 2. Skade i lakeret aptering
  Lav-Båd (24 svar)
 3. Aptering
  Lav-Båd (5 svar)
 4. Overfladebehandling træ!
  Lav-Båd (68 svar)
 5. Teak på kistebænkene
  Lav-Båd (10 svar)
 6. Original eller.....
  Lav-Båd (46 svar)
 7. Kommentarer til projekt: Faurby330, dæk og aptering
  Lav-Båd (5 svar)
 8. Rengøring af teak
  Lav-Båd (8 svar)
 9. Forruf er sluppet i lamineringen
  Lav-Båd (68 svar)
 10. Bandholm 26
  Lav-Båd (3 svar)

Sponsor på LDS

Malgodt.dk

Malgodt er en af de mest populære maler-butikker på nettet. Vi har et godt samarbejde med dem, som giver dig gode priser i webshoppen.

Se mere

Har du et spørgsmål eller vil du hjælpe de andre?

Tilmeld dig som bruger nu og få adgang til det hele - det er gratis!

Tilmeld dig her

Se også