Tråden er låst

Sushi

Jeg er blevet ret tændt på ideen om selv at forsøge at lave sushi.

Jeg kan huske at have set at nogle butikker sælger "begyndersæt" med alt tilhørende -- men kan ikke længere huske/finde ud af hvilke.

Nogen her, der ved noget om slige?
49 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Jeps, det er lige min afdeling.

Sushi er utroligt nemt at lave, det koster næsten ingenting og vækker stor jubel hos gæster - en sikker gør det selv ide.

Køb et begynder sæt i ISO eller andet stort supermarked. I det er der en rullemåtte, sushiris, noget wasabi og noritang.
Hvis du ikke kan finde begyndersættet, så få fat i sushiris, vasabi og noritang. Resten er at finde i et almindeligt køkken.

Start med at finde en ordentlig fiskehandler, det skal være 1. klasses frisk fisk. Hvis du ikke kan finde det, så lad være med at lave sushi. Det koster det blege, men til gengæld skal du kun bruge en kvart tunbøf og en halv laksebøf, så selv om det koster 250 kroner kiloet (københavnerpriser) bliver det ikke så slemt, ca 200 gram til 4 -5 mennesker. Sig til fiskehandleren at det er til sushi, hvis han er god, vil han kunne komme med forslag. Men tun og laks er som regel til at finde. Tunen skal være lyserød og helt frisk!!! hverken grålig eller brunlig. Hvis han ikke har det, så nøjes med laks. Smørfisk, haj og ligenene er ikke velegnet, det er simpelthen ikke friskt nok. Rå torsk er heller ikke den bedste ide - det bliver lidt glasagtig. Hellefisk er godt hvis du kan få stykker der er tykke nok, ellers er det svært at få pænt.

Hvis familien går i baglås over at spise rå fisk, kan det laves med røget laks og hellefisk - men så er det er ikke rigtig sushi.

Kog risen som det står på pakken. Husk at vaske risen til skyllevandet er helt klart, det tager lidt tid. Og der skal endelig ikke salt i vandet, ellers klumper det ikke sammen som det skal. Når de er kogt og har trukket blander du en spk. risedike (man kan også bruge æblecider-edike eller hvisdvins-edike uden at det betyder det store) med en tsk. salt og en tsk. sukker og blander med risen. Brug en spartel til at blande med, så risen bliver lidt trykket sammen, men ikke bliver helt til mos. Man skal ligesom skære det sammen med spartlen.

Så kommer vi til det sjove. Der er to forskellige slags sushi (I Japan er der mange flere, men på begynderniveau er der to) Nigiri og maki.
Til nigiri starter du med at lave nogle pæne skiver af din fisk. Ca. to mm. tykke og ca. 4 x 3 cm store. Så fugter du hænderene i vand med edike. (Det nemmeste er at lave en stor skål lunkent vand med en sjat edike i, som du kan dybbe hænderene i, det skal også bruges til makirullerene, men det kommer vi tilbage til). Du former nogle risboller som er på størelse med gammeldags melboller, ca. en stor mundfuld. Hvis dine hænder ikker er fugtige nok klister det helt vildt. De skal presses sammen, så der er ikke som at lave frikadeller,
De behøver ikke at være glatte og runde, men det ser selvfølgelig pænest ud. Lig dem på en talerken så de kan tørre lidt. Efter du har vasket hænder igen (hygiene er en meget god ting, også med sushi) giver du dem et lille dup wasabi, og ligger fisken over. Med våde hænder kan du nu ligge nigirien op i handen og forme den, så den bliver glat og fin.Fisken skal glattes ud over risen. Over på et fad, og så er du færdig med dem.

Maki-rullerene er lige så nemt. Du tager en rullemåtte (ligner dem man brugte til hjemmerullede smøger, bare større) eller en bagemåtte, eller noget bagepapir, og ligger det frikantede stykke tang på. Med en spartel dybbet i edikevand, smører du et tyndt lag ris ud over to tredjedele af tangen, ca. en cm. tykt. nederst ligge du de trekantede endestykker fra fisken og agurk i lange stave, og så ruller du det sammen. Rouladen, skal lige presses sammen, så den bliver lidt firkantet, igen er det sådan at når du presser risen klumper den sammen. Lav nogle forskellige ruller, nogen med advocado og flødeost (kaldes California Rolls - det ikke japansk, men smager dejligt)
Så finder du din skarpeste kniv, og gør den fugtig i edikevandet, og skærer dem ud i mundrette bidder, ca. to cm. Mellem hver snit skal den en tur i edikevandet ellers sætter risen sig fast.

Anret det hele smukt på et stort fad, og sever med et stort smil. Det er helt sikkert at det vil blive modtaget positivt.

Når du servere skal du bruge små soyaskåle, hvis du ikke har det, kan underkopper bruges i nødstilfælde. Almindelige frokosttalerkner er udemærkede, man behøver ikke specielle sushitalerkner. Værtinden hælder lidt soya og vasabi op til alle, det er uhøfligt i Japan at tage selv fra fadet, så du skal dele ud efterhånden som folk mangler noget. Og så er det ellers bare at dyppe og spise.

Wasabi fåes i tupe, ligner lidt pistage-marcipan, eller som tørt pulver der rørers op med lidt vand. Pulver er bedst og billigst, men kan være svært at skaffe.

Soya behøver ikke at være fancy, Kikomans er den japanerene bruger.

Risene skal være sushiris, ellers opføre de sig ikke som de skal.

Hvis det er en succes, kan du begynde at indvestere i specialudstyr som en rigtig riskoger, og særligt sushi service, men man kan sagtens klare sig med det der er i køkkenet i forvejen. Det tager lidt tid at lave (et par timer), men det er ikke svært at lave spiselige sushi. Selvfølgeligt ligner de ikke helt dem som en trænet japansk mesterkok med otte års uddannelse laver, men med lidt omhu og lidt kreativitet kan man nå langt.

Og så tror jeg ellers at jeg har skrevet det længste indlæg på LDS indtilo nu

Green

Jeg glemte den syltede ingefær, den kan du også få i små glas, i supermarkedet, og så ellers et billede at kreationen.

Green

LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på spartelmasse og maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Hej Green.

Du må gerne brede dig over flere sider :wink: , når alt oser af entusiasme og glæde - et skønt indlæg!

Mvh. JørgenE
For pokker! Man sidder jo her og bliver helt lækkersulten kl. 9.17 om morgenen :roll: . Super indlæg - det må bestemt prøves.
Hej

Metros fisk kan anbefales til sushi. Det er ikke Københavner pris og Ikke Københavner kvalitet ( Hvis fisken ikke er frisk nok til at sælges i fiskeri havnene, så kan den sælges i Kbh. til den dobbelte pris!)
www.metro.dk

Mvh Thomas

PS Hvornår skal vi komme? :wink:

Mvh Thomas

LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på spartelmasse og maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Annonce
Citat fra green

Jeps, det er lige min afdeling.


- ja, det skal jeg love for! Det kalder jeg knageme et fyldestgørende svar. Tak for det! Kan slet ikke vente med at komme igang. tongue

Lige et enkelt spørgsmål: Du skriver ikke noget om at fryse fisken. Det troede jeg ellers var standard procedure når det gælder behandling af rå fisk?
Ville bare lige nævne, at jeg vi nu har gjort forsøget to gange - og mums, hvor blev det godt (i hvert fald anden gang -- første gang fik risene vist for meget vand, så de blev til risengrød).

Vil lige tilføje til green's overordenligt fine indlæg at man skal være ude i god tid (f.eks. om formiddagen) med at få risene kogt og forberedt -- det er en lidt langsommelig process og de skal have tid til at køle ordentlig ned.

Jeg fik i gave bogen "Sushi: Smag og teknik" af Kimiko Barber og Hiroki Takemura. Det er alletiders bog - tager dig helt fra begynderstadiet (uden at lade dig føle som idiot) og op til nogle forholdsvis avancerede ting. Mange lækre farvebilleder og masser af inspiration.

Smagen er lækker; jeg har endnu noget at lære mht. at arrangere tingene pænt. Men det kommer vel...

Endnu engang tak til LDS for inspirationen!
Jeg nød også indlæggene, selvom jeg ikke kan lide maden, men derfor kan man jo godt nyde sådanne indlæg og blive glad, når andre er vilde med det.

Mvh. JørgenE
Hejsa,


Skønt indlæg!

et spørgsmål: Kan jeg lave sushi dagen før?? Måske bare lave riskuglerne klar og lave makirullerne, og så lægge fisken på før festen ?

Skal lave til 35pers som forret, og har taget dagen før fri!!

Tak for svar :-)
Sommer-hilsner fra
Chrissie
Risene kan sagtens laves dagen før. Men maki-rullerne kan ikke anbefales at lave dagen før. Dels pga fisken i rullerne; dels fordi tangen bliver blød og meget ikke-lækker (a´la den tang man får i supermarkedets sushibokse...). Det anbefales generelt at sushi serveres max 6 timer efter den er lavet - og gerne så snart den er lavet, da bakterieudviklingen selv i køleskabet er meget høj, da det drejer sig om rå fisk og mange forskellige ingerdienser - der i blandt utilberedte grønsager, som også udgør en bakteriefare.

Når alt dette løften pegefingre så er overstået skal det lige siges at JEG ELSKER SUSHI - og er også blevet meget hooked på at lave den selv. Er der nogen, der kan anbefale en god fiskehandler i KBH (andet end Metros)? Én som ved hvad han snakker om og som har tjek på det der med sushi-fisk. Og er der nogen, som har en opskrift på hvordan man får sin sushi-modstander-kæreste med på vognen, så man kan vælte sig i sushi hver dag?

Tenna
Der er yderligere 39 indlæg i tråden.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på spartelmasse og maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordeleDeltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mereTilmeld dig gratis

Se også