Kommentarer til artikel: Sådan: Snydesmig ved almue fodpaneler

 Følg tråden
svenliss
svenliss
Indlæg: 138
Postnr: 5700
svenliss svenliss

Hvis det er den lille spids foroven I stadig debatterer, så er mit bud at den proff. håndværker med sin fuksvans (sav) først skærer det lille snit skråt ned mod rundingen - derefter skæres der fra neden, nøjagtig efter stregen, op til rundingen. Derefter evt. lidt "gnav" med saven for fjerne evt. ujævnheder i hjørnet. Håndværkeren har absolut ikke tid til at skulle have flere maskiner igang, for at tilskære fodpaneler - der er jo mange samlinger i en lejlighed/hus.

 

Christian M
Christian M
Indlæg: 806
Postnr: 6700
Christian M Christian M

Skrevet af <a href='http://www.lav-det-selv.dk/Medlemmer/Profil/userid/13021' class='af-profile-link'>svenliss</a> på 14-10-2014 21:10
<p>Hvis det er den lille spids foroven I stadig debatterer, så er mit bud at den proff. håndværker med sin fuksvans (sav) først skærer det lille snit skråt ned mod rundingen - derefter skæres der fra neden, nøjagtig efter stregen, op til rundingen. Derefter evt. lidt "gnav" med saven for fjerne evt. ujævnheder i hjørnet. Håndværkeren har absolut ikke tid til at skulle have flere maskiner igang, for at tilskære fodpaneler - der er jo mange samlinger i en lejlighed/hus.</p>

<p> </p>

Kan du skære rundt med en alm sav? Ellers hvordan er det lige du præcis vil skære i rundningen indtil stregen?

Mvh. Christian M
 

Christian M
Christian M
Indlæg: 806
Postnr: 6700
Christian M Christian M

Skrevet af <a href='http://www.lav-det-selv.dk/Medlemmer/Profil/userid/10492' class='af-profile-link'>Koluda</a> på 14-10-2014 19:02
Ser lige om ikke jeg kan nå det i morgen, venter besøg her til aften, så får ikke tid i dag til det.

Helt i orden - var bare lige for at prikke lidt til de lovede billeder Om det bliver i morgen eller overmorgen er nu ikke noget vi skal være uvenner over

Mvh. Christian M
 

mikdk
mikdk
Indlæg: 108
Postnr: 2860
mikdk mikdk

Super artikel...

Men mangler også et foto mellem trin 4 & 5...
Kan ikke se det for mig....

mvh Michael

 

FiberSnedker
FiberSnedker
Indlæg: 553
Postnr: 5690
FiberSnedker FiberSnedker
hejsa - fin artikel... Udbred budskabet til gud og hver mand

jeg har lige et par tilføjelser:

1) at kalde det for snyd er lodret forkert. Dette er den RIGTIGE måde at samle indvendige hjørner på fodpaneler med. Det handler nemlig om at modvirke det radiære svind af træet, så det ikke kommer til at gabe i hjørnerne. Hvad der umiddelbart ser ud som om at træet har trukket sig voldsomt i længden er optisk bedrag, for i virkeligheden sker det fordi listerne svinder i tykkelsen. Netop derfor rører enderne også stadig hinanden i hjørnet ved væggen. Derfor er det også nærmest umuligt at modvirke med søm/lim, fordi træet stadig svinder som det har lyst.

2) for at det skal virke efter hensigten skal fodlisterne skæres en anelse for lange, så man sætter enderne først, og panelet står ud i rummet i en svag bue. Dette pres medvirker til at samlingen ikke åbner, selvom panelet man monterer op imod, svinder.

3) Nye plane fodpaneler - og især (fabriks)malede - kan være endog RIGTIG træls at lave kontrakel i. Det ene hænger sammen med profileringen, som i rigtig mange år har ligget omkring 10-15grader. Den er pga. minimalismens indtog blevet lagt voldsomt ned, hvilket betyder der er mindre materiale til at støtte spidsen i toppen. Fen anden ulempe ved det viser sig ved rengøring, hvor man skal ind i et skarpere hjørne mod væggen. Smart? Måske. ugennemtænkt og upraktisk ? Helt sikkert.

4) sidste punkt er proffer og tilpasning. Nu er voldsomme almuepaneler ikke så udbredte herhjemme længere, så når man endelig støder på dem, skal man som regel mere eller mindre til selv at finde en passende metodik. Anderledes ser det ud i USA. Man skærer simpelthen fodpanelets tildannede ende (den med profileringen) i 45 grader på en kapsav, dernæst fjernes det groveste med sav (stik-, hånd-, bajonet, eller hvad man har lyst til), og til sidst tildannes profileringen med flapskive på vinkelsliber. Dette må gerne gøres så "det inderste" af fodpanelet er brækket lidt bagover, og forkanten bliver skarp, så det i praksis hugget fast i panelet det bliver monteret op imod.

Hele denne øvelse er for at undgå malerens kit - der er jo ingen som gider kigge på hvid akryl i bejdsede fodpaneler

Danmark er et prægtigt sted, hvor husene har lov at stå ude om natten!
FiberSnedker
FiberSnedker
Indlæg: 553
Postnr: 5690
FiberSnedker FiberSnedker
...og har man endelig skåret for meget af, så tryk samlingen fast med koben fra modsatte ende. Det lille hul, der bliver i toppen, bliver halvvejs dækket med næste panel, og formodentlig helt, inden maleren er færdig .
Danmark er et prægtigt sted, hvor husene har lov at stå ude om natten!
FiberSnedker
FiberSnedker
Indlæg: 553
Postnr: 5690
FiberSnedker FiberSnedker
var det punkt 6 vi kom til?

er der døre eller udvendige hjørner, så start med dem - det er altid nemmere, når det kun er 1 ende, der skal tilpasses.
Danmark er et prægtigt sted, hvor husene har lov at stå ude om natten!
FiberSnedker
FiberSnedker
Indlæg: 553
Postnr: 5690
FiberSnedker FiberSnedker
skal vi lige tage pkt.7, når nu vi er igang?

Geringen begrænser sig ikke til udvendige hjørner, men bruges også til langsgående stræk. Dette er både for at maksimere limfladen, lette sømning, men vigtigst af alt: skjule samlingen.. Et endestød vil være svagt, og nærmest helt uden tvivl trække sig fra hinanden. Hvorvidt samlingen er 45 grader og lodret ned over fronten er knap så kritisk, hvad der derimod er meget vigtigt, er at snittene matcher hinanden 100%.
Danmark er et prægtigt sted, hvor husene har lov at stå ude om natten!
Frank Chr.
Frank Chr.
Indlæg: 2977
Frank Chr. Frank Chr.

Mon den fidus også kan anvendes ved skyggelister? For jeg synes det er et helvede at finde det rigtige smig de gange jeg har prøvet - især hvor vægge ikke er helt vinkelrette. 

PinkHenrik
PinkHenrik
Indlæg: 4370
Postnr: 6300
PinkHenrik PinkHenrik

Jeg har lige brugt denne metode, da jeg skulle sætte fodpaneler omkring vores trappe. 
Det er ikke nemt at lave traditionelt når vinklerne ikke er 90 grader, hverken den ene eller den anden vej, men med denne teknik, fik jeg et rigtigt flot resultat.
Tak for guiden.

Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.