ell.lign. og hente noget møg. Det må gerne være heste- eller hønsemøg, i et
>lag der dækker ca. 30-40 cm., derefter ville jeg lægge et lag på ca. 20 cm
>kompost henover og til sidst et lag på ca. 20cm spagnum. Det er et udemærket
>tidspunkt at gøre det nu, så jorden kan blive rigtig god til foråret.
Personligt ville jeg _aldrig_ bruge spagnum i bede i (køkken)haven.
(Rhododendronbedet er en undtagelse) Når spagnumen bliver blandet med
jord og kompost, vil det ret hurtigt forsvinde. Der bliver til
'ingenting', der vil i hvert fald ikke blive noget nær samme type muld
ud af det, som af hestemøg eller en blandet kompost. 20 cm ren spagnum
øverst ville sansynligvis tørre alt for hurtigt ud og kræve vanding
alt for tit.
Men jeg vil også skynde mig at sige at jeg ikke har nogen erfaring med
dyrkning i spagnum i køkkenhaven. Det lyder forøvrigt også til at
blive en ret dyr løsning, spagnum koster immervæk nemt 5-600 kr/m3, og
ved et lag på 20 cm vil en m3 række til 5 kvadratmeter.
Jeg forsøgte engang at lave sådan et højbed, bedet blev godt nok, jeg
fik bare ikke passet det godt nok, så jeg opgav igen.
Men det foregik på denne måde:
Grav en rende i bedets bredde, ca. 150 cm, et spadestik dybt, og læg
jorden op. Jorden i renden løsnes godt i bunden vha. en greb. Læg
derefter kompost eller staldgødning i renden. Nu graves næste rende og
jorden fra den lægges ovenpå komposten, og hele processen gentages
indtil bedet er langt nok.
På denne måde får man både lagt godt med næring ned i bedet, og
samtidig løsnet jorden i mere en 2 spadestiks dybde.
Derefter må der _aldrig_ trædes på jorden! Skal nå ind på midten af
bedet, kan man bruge en træplade, derved bliver trykket fordelt over
et større område. Ideen med disse bede er at jorden skal være så
luftig som muligt, hvorved planternes rødder nemt kan komme vidt
omkring.
Jeg kender en som dyrkede på denne måde, jeg har aldrig set så enorme
gulerødder.
--
Mads Lie Jensen