Restaurering af gammel træbåd

Hej

Ved ikke om nogen er faldet over en gammel Nordborg Træspeed båd i den blå avis?

For at gøre det kort, så har jeg købt den, incl. en 20hk Mercury motor hvor gearet sidder fast, men motoren startede efter 10 ryk (har ikke været tændt i 7 år!!)

Selve underskroget på båden er fin nok, det er ikke råd i den del!

Nu vil jeg slibe båden ned, inden den kan få lak, men revnerne mellem trælammelerne er lidt store nogen steder, hvad gør jeg for at tætte det??

Der er meget råd i dækket og kanterne på båden, dertil har jeg heldigvis en svigerfar der er snedker smile

Hvis i vil se billede for at forstå mit spørgsmål, så sig til, så tager jeg nogen!

På forhånden tak!
Hej Ved ikke om nogen er faldet over en gammel... Vis hele indlægget
38 svar
 Følg tråden
Der er 20 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Revnerne er faktisk ikke så slemme mere, båden har ligget på nogle planker på græsset med en pressening over, det har åbenbart givet den en del fugt, som har fået træet til at udvide sig!

Snakkede med Årøsund Bådebyggeri, de sagde at jeg skulle stille den indenfor et sted, og så ligge våde sække på gulvet, så ville båden ta' det fugt den skulle bruge!


Jeg må hellere få slebet båden færdig inden efteråret sætter ind :?
hej igen.

det kunne tyde på , at der stadig er lidt liv i træet, men du bør stadig få limet de revner, der er. båden mister jo styrke, hvis den ikke hænger rigtigt sammen. har du en meget lang revne, er der den mulighed, at lave et spor med f. eks. en overfræser og så lime en liste i , det har jeg selv gjort på en Laurinbåd, jeg havde en gang. Epoxylim kræver ikke at træet sidder i pres.
jeg håber vi hører hvordan det går, hen ad vejen, der er nemlig ikke mange, der melder tilbage, og så kan andre jo ikke se, om nogen af rådene var brugbare smile
der findes en side om træbåde, som i hvertfald kan gi' træbådsfolk en god oplevelse, og der er også råd og tips. www.trabatsakuten.nu


hilsen lynæs

Lav det selv - det gi'r de bedste klagemuligheder

ErikChristensen 
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på epoxy med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Jeg vil løbende ligge nogle billeder ind, og skrive hvor langt jeg er nået!
Hej smile

Hinrichsen-værftet i Humlebæk brugte linolie (hvor er Leth?), som de hældte fra 200 liters tønder i båden, og så gik de i flere uger og svuppede olien rundt i skroget.

Hinrichsens både er nogle er dem der holder sig bedst, både når det drejer sig om beskyttelse mod råd og svamp, men også når de bliver søsat efter vinteren, hvor det vand der kommer ind, kan samles op med vatpinde smile

Så få fat i en masse linolie, hæld det i bunden af skivet. Du kan lægge en presenning under til at samle evt oliespild op med - det skal bare retur i båden igen. Efterhånden kan du fylde det meste af båden op med olie, eller bare fylde bunden og så gå og "svuppe".

Du kan male/lakere direkte på linoliebehandlet træ.

Mht. dit dæk, findes der i Sverige et firma som har specialiseret sig i at lave teakdæk, du sender dem en skabelon og efter 14 dage har du alle plankerne nummeret klar til montering. Jeg skal prøve at finde ud af hvad firmaet hedder.

Mvh ThomasB
hej hvis du bruger linolieideen er det ihvertfald slut med at epoxylime noget

Lav det selv - det gi'r de bedste klagemuligheder

ErikChristensen 
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på epoxy med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Annonce
Hej Lynæs.

Hvorfor tror du det?

Mvh Thomas
hej igen

hvis du limer først er det ok , men limen binder ikke på olie, og jeg mener helt sikkert den skal limes, da det jo er bådens styrke, og at du kan risikere at revnerne bliver længere når båden vrider sig. derefter kan du da godt bruge linolie, men du skal sikre dig at det indeholder fungicider, fordi svampe mm. elsker linolie, eller først bruge et Hempel produkt mod svampe mm. kan pt. ikke huske hvad det hedder.
( jeg er en ældre mand, som har haft træbåde i ca. 45 år )
hilsen lynæs smile

Lav det selv - det gi'r de bedste klagemuligheder

ErikChristensen 
Hej igen lynæs.

Jeg kan ikke se at der kan være forskel på om man limer eller lakerer træet efter linoliebehandlind.

Værfter lakerer på linoliebehandlet træ, hvorfor ikke lime?

Mvh Thomas
hej ! det meste bådlak består af en stor del linolie, som gerne vil binde på andet linolie. der findes dog mange lakker, som ikke vil binde på teaktræ, bare med den smule olie , der findes i det. undtagne er f. eks. Tonkinlak----Epifanes, som binder fint. jeg kender ikke lim der binder på olieholdige materialer ( tvivler på om de findes ) men epoxy kræver oliefri overflade. bruger selv Tonkinlak på mine teakkahytsider, og det holder meget fint, men umiddelbart før første gang lak er alt afvasket med fortynder, for at få teakolien væk fra overfladen.
du kan se min båd i et tidligere indlæg. side 8
hilsen lynæs

Lav det selv - det gi'r de bedste klagemuligheder

ErikChristensen 
hej igen Torben

Det er lidt af et projekt du har kastet dig ud i. Angående dækket så kan du enten købe listerne med den rigtige profil, bøje de få lister langs kanten og selv lave et nyt dæk eller få en gammel bådebygger til at lække et nyt dæk.
Jeg kender ikke til hvor meget tid og penge du har, men med min tid og økonomi ville jeg lave et nyt fusker dæk af maghoni krydsfiner. Du kan tegne listerne med en blyant. Du skal trykke hårt så der kommer en rille. Efter en gang lak er det svært at se forsklelen. Hvis dækket er krumt i to retninger er det et problem da krydsfineren kun kan krummes i en retning.
Hvad er vigtigst, processen med at reperere båden eller komme ud at sejle i den?
Har brugt 3 år på at renovere en Nordborg 15" jolle.
Mht skroget så ville jeg lime sprækerne når skroget har den rigtige fugtihed. Det skal være FØR linolie behandlingen. Linolien tilsættes Gori 22. Der kan enten bruges Polyurthan fugemasse eller epoxy. Der er for og imod begge produkter, men silikone kan ikke bruges. Har prøvet med silikone. Sika har flere gode produkter. Spørg teknisk service.
3M har noget der hedder 5300. Flere advare mod at sætte det under beslag da det limer for godt!
Lav en tidsplan og gang med Pi (3.14..) så har du tiden det tager.
Det bliver en flot båd når du er færdig.

Mvh Thomas

Der er yderligere 8 indlæg i tråden.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på epoxy med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også