Pilleovns udfordring. Inspiration søges

Har en pilleovn med vandgris tilsluttet lidt kringlet som jeg ser det. Jeg kan ikke tegne så beskriver istedet.


Pilleovn med vandgris sender vandet i streng A.

Streng A deles i 3:
- A1, som går til shunt til gulvvarme i en sydvendt stue, som bliver meget varm nu solen er fremme igen. Styres med temp termostat og er sat til 40° fremløb til shunt (og 21 grader i rum)
- A2, som går til VVB som også har elpatron. Den er på 160L og indgang og udgang er i bunden af tanken hvor spiralen iøvrigt også er. Styres af cirkulationstermostat. Lukker for cirkulation ved 55°.
- A3, som går til shunt til gulvvarme og radiatorer i resterende hus. Samme som A1.

Pilleovnen stopper ved 60°, og tænder igen ved 50°. Kører denne cyklus 2 x daglig i tidsrummene 4-8 + 15-22. Sættes den højere (eks 65°), oplever vi ofte alarm pga vand temp. 

Udfordringen er disse:
- morgenbadet er sjældent rigtig varmt (og vvb er netop afkalket så det er ikke det, der driller) / løber hurtigt tør for varmt vand. Jeg mistænker vvb (metro therm 105c) med bundafgang til varmt vand for at være synderen.
- om eftermiddag/aftenen løber ovnen op i alarm pga 95° vand. Det er noget møg, fordi det dels stresser pænt vildt, dels er uforudsigeligt, når nu den burde lukke ned. Det virker som om at de piller, den bruger til at brænde ren, får temperaturen til at stige alt for meget. Dvs når den stopper, så blæser den luft ind for at afbrænde det, der er i skålen. Der løber den løbsk. For når det sker er huset varmt pga solen.
- pillerne “klumper” sammen under afbrændingsrens, så den ikke kan tænde dem op bagefter ved næste opstart. 

Løsninger der overvejes:
- akkutank (som kræver et isoleret skur i tilbygning til bryggers) med en 3 vejs ventil, som åbner når termperaturen i pilleovnen når over 60°. Hvordan det skal sættes op er jeg i tvivl om.
- solvarme. Har et 120k tilbud på vakuum solfangere med 500L akkutank og skift til vekselvarmer. Det burde kunne løse alle problemer, særligt hvis tanken hertil udvides.
- alternativt en varmeveksler, som dog også skal kunne håndtere el. 

Jeg er glad for pilleovnen bortset fra 3 ting:
- at dens beholder og plads i stuen gør, at jeg ikke kan fylde mere end 15 kg på af gangen (så ferie er træls).
- at jeg ikke kan få et varmt bad hver morgen.
- at min kone stresser over alarmen og hvis jeg ikke er hjemme til at løse det

Alle råd modtages. Spørg endeligt

Nå ja, der kører med to Wilza pumper, hvis indstilling jeg ikke har rodet med. Der er 2 bar tryk i anlægget ved max temp (og så drypper det fra ventilen). Ved normal drift ~1.5 som passer med at radiatorerne fornyes henover loftet.

Det frustrerer mig dog inderligt, at jeg ikke kan lure, hvorfor vores alarm går så ofte. Eneste mærkbare løsning har været at øge vvb temp, men det medfører jo øget kalk, og dén operation gider jeg ikke igen foreløbig.

Og akku tank tænkes alene fordi det må give ovnen mulighed for at tænde en gang og fyre i lang tid med mulighed for at den eksempelvis kun brænder mens vi er på arbejde eller lignende.

Vi gør den rent, den serviceres regelmæssigt. Og skorstensfejeren har lige været forbi. Det er faktisk blevet være efter han var forbi, men det kan skyldes den øgede sol og ikke være korreleret til ham.

Sorry det blev langt. 
Har en pilleovn med vandgris tilsluttet lidt... Vis hele indlægget
49 svar
 Følg tråden
Der er 40 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Beklager der er tavs. Man-fluenzaen satte ind.

På positiv siden tæller, at det pt spiller virkelig godt efter rådgivningen fra sælgerens specialist: hurtigere varmt vand, færre alarmer osv. Hvis det er korrekt, så er løsningen nok noget simplere end ventet. For så handler det mest om at undgå at vvb indtræder som akku men istedet lukker af for cirkulation hvis temp i fremløb < temp i vvb. 
Som lovet flere billeder. Det er fra gulvkredsen mellem ovn og bryggers. I bryggers forsyner samme rør først radiatorer, så gulvvarme og til sidst vvb.

Jeg er kommet frem til, at ideelle løsning må være, at cirkulationen prioriteres i bryggers på denne måde:

først til vvb, HVIS cirkulationsvand > vvb temperatur. Når vvb er > cirkulationsvand skal vvb kobles fra cirkulationen. Hvis vvb < cirkulationsvand må vvb gerne være med i forsyning. Alt det skal gerne løse den primære udfordring med, at hvis ovnen er slukket og vvb ellers varm, så dræner cirkulationen varmen fra vvb istedet for at vvb så at sige gemmer varmen til senere brug. 

Ovnen cirkulerer først vand >50°, vvb er sat til 55° og dens fjvr retur termostat er sat til ~60°. Der er 10-15 meget mellem vvb og ovn. Jeg kan ikke lure, om vvb “kalden på varme”-termostat sender en elektrisk impuls tilstrækkelig til at styre eks en trevejsventil?


Så kommer spørgsmålet: hvilken type ventil kan alt det, jeg spørger om?

Ps. Billedet viser blot udfordringen i at der sidder gulvvarme kredse før vvb på ovnens afgangsrør
Frank Chr. skrev den 30-03-2023 15:18:09

Hvis din styring kan understøtte sådan en her, så er det måske løsningen. https://www.hedestoker.dk/3700-2-og-3-vejs-motorventil-.html

 Den har jeg kigget på. Når du siger styring, er det da ovn eller vvb? Og uanset, hvordan finder man ud af om det understøttes?

HrT skrev den 30-03-2023 15:27:56

Frank Chr. skrev den 30-03-2023 15:18:09

Hvis din styring kan understøtte sådan en her, så er det måske løsningen. https://www.hedestoker.dk/3700-2-og-3-vejs-motorventil-.html

 Den har jeg kigget på. Når du siger styring, er det da ovn eller vvb? Og uanset, hvordan finder man ud af om det understøttes?

 Ovn. Du må nærstudere printet og manualen. 


Annonce
Frank Chr. skrev den 30-03-2023 15:30:53

HrT skrev den 30-03-2023 15:27:56

Frank Chr. skrev den 30-03-2023 15:18:09

Hvis din styring kan understøtte sådan en her, så er det måske løsningen. https://www.hedestoker.dk/3700-2-og-3-vejs-motorventil-.html

 Den har jeg kigget på. Når du siger styring, er det da ovn eller vvb? Og uanset, hvordan finder man ud af om det understøttes?

 Ovn. Du må nærstudere printet og manualen. 


 Ud fra diagrammet ligner det ikke at den kan. Kun at der kan tilsluttes en termostat til styring af temperaturen. Men det er jo et godt spørgsmål at stille importøren 

Frank Chr. skrev den 30-03-2023 17:08:04

Alternativt en zoneventil. https://www.hedestoker.dk/7524-2-vejs-zoneventil-3-og-4-230v-kvs-80-m-og-switch.html 

 Ja, det er en ide. Og så kan styringen være en kedeltermostat målt i tilgang, som så kobler cirkulationen til vvb fra, hvis temp i fremløb er under 45-50°, som er der hvor ovnens cirkulationspumpe ikke pumper. 


Så ville vvb i princippet kunne gemme lidt mere varme til brugsvand uafhængigt af hustemp. 
Fjernet af moderator
(Årsag: Reklame )
Denne bruger er blokeret pga. overtrædelse af ordensreglerne.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis