Hvor bliver alle pengene af???

Priserne på alt – fra energi til spegepølse – stiger som aldrig før.
Jeg kan ikke forstå, hvem der får alle de ekstra penge...?
Når en lille købmand eller en familie betaler 2-3 gange det normale for strøm og opvarmning - og med Fjotte Frederiksens velsignelse - skal låne for at betale regningerne, må der da sidde nogen et sted og skumme fløden udover det rimelige.
Hvis man f.eks. producerer og leverer strøm, bliver denne prissat efter den sidste og dyreste kilowatttime som en producent kan levere. Da der er tale om en monopollignende tilstand - vi skal jo alle bruge strøm - synes jeg, at afregningsmetoden minder gudsjammerligt om karteldannelse.
Fik i sommer leveret træbriketter til 2½ gange prisen sammenlignet med sidste år. En seddel på pallen afslørede, at oprindelseslandet var Rusland, og at den blev leveret i 2021, så en brændepusher har nok gnedet sig i sine fedtede hænder over den fine forrentning.
Inflation opstår vel bare, når leverandører begrundet i efterspørgsel/forventet omkostningsniveau osv. ser sit snit til at hæve prisen for at øge fortjenesten?

Murphy´s Lov: Alt der kan gå galt, vil gå galt, på det værst tænkelige tidspunkt.
Finagle´s Lov: Murphy was a F*cking optimist!!
Priserne på alt – fra energi til spegepølse –... Vis hele indlægget
41 svar
 Følg tråden
Der er 30 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Problemet er jo at INGEN lande er selvforsynende, men koblet op på en forudsætning om at "sammen er vi stærk". Selvom de selvsamme mennesker slår korsets tegn når nogen taler om sammenhold og kalder det for "sjosjal-pladder-humanisme"
Det ses tydeligt i de beslutninger der bliver truffet, hvor vi som befolkning/samfund har solgt eller afgivet magten til kapitalen i håbet om at den nok skal klare vores problemer.
Men kapitalen har kun et formål, nemlig at blive rigere for enhver pris, og den pris betales så i form af mindre indflydelse på den enkeltes hverdag.  

I erhvervslivet er der kun ET mantra der tæller: VÆKST.
Og det mantra bliver så taget med ind i politik, hvor vi hører politikere sige at væksten af BNP er vigtigere end befolkningens ve og vel. De selv samme politikere vil gerne privatisere dele af det offentlige og gøre det til en forretning at drive dele af samfundet.
Af en eller anden grund så er ingen politikere klar til at lade politi, retsvæsen og forsvar privatisere, nej for her er der tale om "kritisk infrastruktur".... Hvor er forskellen til befolkningen helbred, alderdom eller uddannelse ?  

Jeg arbejdede i en virksomhed hvor en afdeling fik at vide at de skulle lave et overskud på 10 mill. De lavede så et overskud på 8, og det oversatte "regenedrengene" så helt automatisk til en underskud på 2 mill. og derfor lukkede afdelingen...
Stilstand bliver til tilbageskridt.
Men sjovt nok gælder det udsagn så ikke når det kommer til udgifter i det offentlige, nææ her taler man bare om "at køre længere på literen" selvom det i virkeligheden handler om at man ikke har set i øjnene at det koster penge at drive det offentlige, og de penge kan man ikke tjene ved at skære ned, men ved at befolkningen betaler skat.


Ligeså som Rantzau foragter djøffere, lige så foragter jeg tal nørderne og politikere, som ikke kan se andet end bundlinje og tror at man kan drive et land på samme måde som erhvervslivet,  men glemmer at det er mennesker af kød og blod det hele handler om.  

Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
Hvordan er vi havnet i den suppedas? Svaret er ikke enkelt, så lad mig nævne nogle tiltag der kunne stoppe vanviddet inden det løber løbsk.

1: 51% af folketingsmedlemmerne skal udskiftes med tilfældigt udvalgte borgere efter et valg på samme måde som udpegning af nævninge i retssager er borgerligt ombud. Ingen borgere med dansk statsborgerskab skal kunne undsige sig den pligt. Vil man nyde må man også yde.

Vores demokrati har udviklet kedelige feudale træk, hvor enkelte familier er dominerende. Lad mig nævne familierne Auken, Helveg Petersen og nu også Ellemann-Jensen. Et andet feudalt træk som er blevet tydeligt, er at de involverede familier får stadig vanskeligere ved at skelne hvad der er til landet eller egne interesser jo længere de sidder på parnasset. Derfor bør der indføres et rotationsprincip, så ingen folkevalgte kan sidde i folketinget i mere en 2 valgperioder. 

Det tvinger politikerne til at nedprioritere egne interesser for ikke at forkorte deres egen udløbsdato samtidig med at de udpegede folketingsmedlemmer sikre politikerne holder sig til deres eneste mandat - at sikre beslutninger omfatter alle til alles bedste.

2: Embedsværkets politiske beslutningstager skal udskiftes med nye kræfter efter et valg for at stække spindoktorernes indflydelse. Ansatte længere nede i hirakiet med fagfunktioner som lærer, socialrådgivere o.lign. uden prokura til at træffe selvstændige politiske beslutninger er undtaget.

Topembedsmænd i statsforvaltningens departementer må kun besættes af personer med en faglig baggrund og dokumenteret kompetence i ansvarsområdet. Det kunne sætte en effektiv stopper for fantasternes fatamorgana projekter når djøferne er underlagt sagkundskaben og ikke omvendt som det er tilfældet i dag.

Jeg er helt på det rene med at sådan et forslag skaber panik på direktionsgangene, så lugtesaltet skal gå på omgang, men det er efter min overbevisning eneste kur for at undgå magtmisbrug som vi senest så efter Granskningskomissionens redegørelse i minkskandalen. 

Det er heller ikke foreneligt med demokratiske principper om tillid i et velfærdssamfund og gennemsigtighed i forvaltningen, at disse topembedsmænd slipper med en omrokering.

Det er forkert at tro jeg foragter djøferne. Det jeg foragter er magtmisbrug, nepotisme og inkompetence.

3: Der bør tilføjes en paragraf i grundloven der sikre at vitale samfundsfunktioner ikke kan gøres til genstand for spekulation.
 
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Udover at arbejde for et par danske atom-reaktorer i Sverige, så fik jeg en lystig ide, da jeg kiggede ud i haven på frugttræerne som snart vil drysse overskudet ned på plænen. Riget fattes både penge og gas, så hvad med at lave biogas af nedfaldsfrugterne. Organisk materiale med let tilgængelige sukkerarter, lige til højrebagpote. Saml nedfaldsfrugten sammen i containere på genbrugspladsen og kør det afsted til biogassen. Hvor svært kan det være. Jeg ringede først til Svendborg kommune, som ikke kunne overskue dette, men den venlige mand kunne dog henvise til Nature Energy på Midtfyn. Fat i dem. Jo, det vil de meget gerne have, for det er glimrende materiale, og de har noget overskudskapacitet. Det er forsøgt tidligere, men der var for mange grene mm i, men kan grene med mere undgåes, så er det bare at køre på.
Nu er Svendborg Kommune jo ikke verdens største og der skal mere til, så jeg ringede til Klima- Energi- og forsyningsministeriet, ferie, ingen ved noget og du kan ikke komme til at tale med nogen som helst, men jeg var velkommen til at skrive til dem. Hvem jeg skulle skrive til (Dan Jørgensen var på forhånd fanget af mit Bull Shit filter), det var der absolut intet svar på, så jeg valgte den 26. juli at skrive til hovedkontaktmailen.
 
Den 13. september -allerede 6 uger senere- var der svar. Se nedenstående:

Citat
Kære Chr
Tak for din henvendelse til Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet d. 26. juli
2022 vedrørende nedfaldsfrugter til bioforgasning. Henvendelsen ligger under
Miljøministeriets ressort. Miljøministeriet vil derfor besvare din henvendelse. Vi
vil først og fremmest beklage det sene svar.
I Miljøministeriet værdsætter vi dit engagement og interesse for miljøet og
genanvendelse af nedfaldsfrugter. Der er et stort klima og miljømæssigt potentiale
i at få genanvendt og nyttiggjort en højere andel af danskernes bioaffald (mad- og
haveaffald). Størstedelen af bioaffaldet bliver genanvendt ved enten bioforgasning
eller kompostering. Genanvendelse af bioaffald medfører, at fosfor og andre
næringsstoffer i den afgassede biomasse eller kompost anvendes til gødning og
jordforbedring.
Som følge af EU-krav skal alle kommuner indsamle bioaffaldet i en særskilt
indsamlingsordning og sikre høj reel genanvendelse. Jf. affaldsbekendtgørelsen,
skal kommunerne have en indsamlingsordning for madaffald fra 2022 samt en
indsamlingsordning for haveaffald fra 2024. Nedfaldsfrugter kan sorteres som
madaffald.
Det er kommunen, der er ansvarlig for gebyrfastsættelse og organisering af
indsamlingsordningerne. Vi opfordrer derfor til, at du tager kontakt til Svendborg
Kommune for yderligere information.

Med venlig hilsen

Pernille [Efternavn fjernet]
Fuldmægtig, Cirkulær Økonomi

Citat slut.

Cirkulær økonomi, ja det skal jeg love for, det kører sgu da rundt i knolden på den mægtig-fulde madamme. Hun fatter ikke en bjælde af det hele, men på den anden side, så er det jo Klima- Energo og forsyningsministeriet, der står for gas, såvel natur som bio gas. Hvorfor pokker skal borgerne gøre noget som helst for at drøje på gassen og skaffe flere resourser, når ens henvendelse bare bliver besvaret med et Godaw mand økseskaft.

Chr.

NB. Det er ikke for at hænge madammen ud, at jeg sætter hendes navn på, men det er altså hende der har svaret, og så må hun sgu stå på mål for sagen.

Selvrensende filter = et filter du selv skal rense.

Bankrådgiver = Rådgiver banken om, hvor mange penge de kan plukke kunden for.

Alt hvad jeg gør er forkert. Deri går jeg aldrig galt.

Chr's eksempel illustrerer meget godt hvordan man placerer de forkerte folk på de forkerte poster for at sagsbehandle de forkerte fagområder.

Det er samme sang jeg overalt hører fra fagfolk. De har en fornemmelse af at djøfferne sidder og sagsbehandler den magiske væske der får kompasnålen til at bevæge sig.
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Lige en venlig henstilling herfra: Hold politik ude af debatten.

Der er kommet en hel del "anmeldelser" af denne tråd, fordi det bliver en politisk diskussion, som ikke hører til her på LDS jf. ordensreglerne.

Reglen er lavet, fordi vi har rigeligt med politiske diskussioner andre steder på nettet, i medierne osv. osv. Politik er spændende og det er vigtigt at dele og diskutere holdninger til samfundet mv. Men det "deler vandene", giver ofte dårlig stemning og kan skræmme folk væk - især når debatten foregår på skrift. Derfor skal det ikke foregå på LDS.

Vi har haft succes med reglen om, at holde LDS fri for politik gennem årene og det skal vi holde fast i. For det gør, at vi kan vi holde fokus på at hjælpe hinanden med "LDS-arbejdet" - uanset om vi er røde/blå, højtuddannede/ufaglærte, nybegyndere/erfarne, privat / offentligt ansat, medlem af fagforeningen Djøf / medlem af 3F osv. osv.


Mvh. AllanE
Annonce
Et par links til spændende steder, hvor man kan se lidt på flow af el.

https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Her kan man se priserne i de forskellige egne af landene. Nebærk, at det ofdtest er meget billigt i Nord Norge og Nord Sverige. For lille transmissionskapacitet og utilstrækkelige stabiliserende generatorer i stor størrelse er årsagen. Man kan ogse se hvert lands elproduktion fordelt på kilder, im/eksport mm. Rigtig spændende at se, hvordan det hele spiller sammen, så forbrug og produktion passer sammem på splitsekundet.

https://energinet.dk/
Her kan man se lidt på Danmarks el-flow og også ovenover kortet skifte til naturgassen.

Chr.


Selvrensende filter = et filter du selv skal rense.

Bankrådgiver = Rådgiver banken om, hvor mange penge de kan plukke kunden for.

Alt hvad jeg gør er forkert. Deri går jeg aldrig galt.

Den svenske side er fascinerende!
Jeg anede ikke, at vandkraft udgår SÅ stor en del af hele nordens og de baltiske landes elforbrug. Så forstår jeg bedre, at da priserne allerede startede deres himmelflugten sidste år, var et af argumenterne at Norge havde haft en tørt forår/sommer og manglede vand.

Derudover viser det hvor ustabil/utilregneligt vindkraft er - og hvor vildt stabilt atomkraft er.

Det kunne være interessant at se de samlede tal for en længere periode.

Mvh. AllanE
Hopper man et skridt bagud til startsiden  www.svk.se så er der en del spændende læsning om elnettet og prisfastsættelsen foruden statestikker mm. Nok handler det om Sverige, men principperne gælder alle vegne.

Svenskerne kører deres kernekraft på ca 90-95% af kapaciteten, hvilket er der, hvor virkningsgraden er højest; mest el pr kg Uran. Men kernekraftværker kan også fint reguleres på effekter, og kan således bruges til at regulere og kompensere for udsving i andre el-kilder.

Jeg kan i øvrigt godt underes over, at der ofte tales om affaldet fra atomkraftværker. Kloden er ved at gå til i affald fra fossile energikilder -også kaldet CO2. Hele kloden er fedtet ind i det. Hvor meget fylder så affaldet fra atomkraftindustrien? Jo, der er ca 400.000 tons atomaffald. Det er ca 8 gange det jeg kan laste i mit mellemstørrelse tankskib (som har en lastreevne på 50.000 tons). Men Uran har en vægtfylde på ca 19,3 tons pr kubikmeter. Det er altså kun ca 20.000 kubikmeter. Det er 40% at tankvolumen her om bord. 
Hvis vi nu lagde det i Parken i Kbh, hvor meget ville det så fylde? Ca 4,2 meter i højden, indenfor kridstregerne. Imponerende, ikk? Det fylder nemlig slet ikke ret meget, så mon ikke vi kan finde et sted at opbevare det, hvis vi nu tager os lidt sammen.

Chr.

NB Det ka også lægges på eller andre fodboldstadions end i Parken, det er bare et eksempel.

Selvrensende filter = et filter du selv skal rense.

Bankrådgiver = Rådgiver banken om, hvor mange penge de kan plukke kunden for.

Alt hvad jeg gør er forkert. Deri går jeg aldrig galt.

Det er da det mest oplagte sted at opbevare uran affaldet.   Dejligt langt væk fra landet, hvor man ellers altid placere alskens dårligdomme, som ingen vil ha' i byerne.  
Så kan vi bare "indsamle" alle de fodboldtosser der mødes rundt om på rastepladser for slås, og sende dem en tur i parken...2 fluer med et smæk   

Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
Hvor bliver alle pengene af, startede jeg med at spørge...
Mon ikke vi ser svaret, når regnskaberne for energiselskaber, herunder olie, el, , vindmølle, gas, træpiller (ikke mindst), store supermarkeder, fødevareproducenter og fragtsejlende transportører af varer rundt i verden om kort tid fremviser forbløffende fine overskud?
De allerfærreste ville nok kalde mig socialist, men det er squ umoralsk, når en hårdtarbejdende enlig mor til tre små børn står med kønshårene i postkassen ude af stand til at varme boligen op og sætte frikadeller på bordet, fordi en flok "erhvervsfolk" - ikke at forglemme nogle solbrændte mennesker, der var heldige at bo i en ørken med olie nedenunder - ser deres snit til at blive endnu rigere!
Hvor blev det Samfundssind, der blev tilføjet vores ordbog under coronakrisen dog af?
Dværgidioten i Rusland har åbenbart vist os, at vi holder sammen og støtter hinanden, hvis det ikke koster noget. ØV!

Hav en god weekend :-)

 

Murphy´s Lov: Alt der kan gå galt, vil gå galt, på det værst tænkelige tidspunkt.
Finagle´s Lov: Murphy was a F*cking optimist!!
Der er yderligere 1 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis