Nybyg - Jordvarme eller luft / vand?

Hej jeg søgder gode råd til valg af varmekilde. 

Vi skal bygge nyt hus til forår 2023. Vi skal dog snart beslutte os for hvilken varmekilde vi går med.
Der er tale om et 165kvm (brutto) nybyg hus på en stor flad grund. Ler-jord, som er ret våd og vandholdig.

Som jeg ser det:
Jordarme
Billigere i drift, men ikke markant. Kan give højere salgsvurdering (aner dog ikke hvor meget?), skæmmer ikke ydervæg af hus med en “ventilator”

Luft/vand: Billigere i anlæg

Ved ikke hvad der fylder mest indenfor?
Hej jeg søgder gode råd til valg af varmekilde.... Vis hele indlægget
36 svar
 Følg tråden
Der er 30 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
@ toebs: Du skriver 7.000 m2, er det korrekt
Arealmæssigt er det jo nok, for Jordslanger til en mindre Landsby.  

For et nyt hus som dit, gætter jeg på at du ender op med et varmetab på ca. 2 - 2,5 KW, ved -12°.
I din lerjord vil en 400 meter slangesløjfe være, alt andet lige, rigeligt.

Hvordan falder grunden i forhold til dit planlagte hus, hvis slangesløjfen kommer til at ligge højere end huset giver det udfordring med at få luften ud af slangen.

På hjemmesiden www.heatpump.dk "sidder" der en af Danmarks mest erfarende, når det gælder Horisontal jordvarme slanger og Varmepumper.
Vedhæfter et af hans eks. på given slangelængde:
Eksempel på min. længder med en 7 kW i et hus med varmetab 6,5 kW ved DUT (-12°) og ren gulvvarme:
Fugtig jord - min 220meter
Alm jord - min 300 meter, 100%
Tør jord - min 390 meter, + 30 %
Lerjord - min 430 meter, + 44 %
Sand - min 690 meter, + 130 %

Hvor langt er du kommet med hensyn til varmetabet i dit nye hus? 
Du kan evt. gå ind på www.hearpump.dk med dine varme data, muligvis du kan være heldig at få en uvildig professionel vurdering af slangelængde mv.
GSH skrev den 20-06-2022 20:33:58

@ toebs: Du skriver 7.000 m2, er det korrekt
Arealmæssigt er det jo nok, for Jordslanger til en mindre Landsby.  

Ja, tror det er 7.300 faktisk, men det jeg hører jer sige er er, at det gør det mere attraktivt for jordvarme, at have plads nok. Right?

Tak for de gode tal på forskellige jordtyper. Det giver god mening.
Grunden er flad, og huset kommer til at lægge i niveau med slangerne.. Ja altså udover at de selvfølgeligt er gravet ned. Så tænker ikke vi får et problem med luft i slangerne. 

Jeg har fået lavet energiberegning på huset, og med udgangspunkt i varmekilden som er jordvarme, lever et op til energirammen. Men skal da lige have taget fat i bygningskonstruktøren, så jeg kan få nogle konkrete tal på hans beregnede varmetab.

Som bonus info er det et ret lagt og smalt hus (30m x 5,5m) og med rigtigt meget glas på hele længden, på den ene side, vendende mod syd. Ved ikke hvad det har at sige, ifht. valg og dimensionering af varmekilde.
Det har nok ikke meget betydning i forhold til varme kilde, men det indbyder jo til at få let gulvvarme. Hvis du nedstøber varmen i beton så får du ikke ret meget glæde af varme indstråling. 

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
At have masser af plads er en fordel ved jordvarme, så det er korrekt opfattet.

På www.heatpump.dk sidder ganske rigtigt en erfaren jordvarmespecialist med brugernavnet "hamselv". Han er også leverandør og har agenturet for de varmepumper han sælger.

I de mange jordvarmeinstallationer der findes i vores landsby med forskellige jordtyper, er der ingen der erfaringsmæssigt har kunne nøjes med de længder på brineslanger som GSH nævner for optimal drift.

Det er rigtig fint at få en energiberegning, men jeg vil også anbefale du får undersøgt jordforholdene på din grund, og det kan ikke aflæses i et regneark.

Varmepumper uanset fabrikat kan sagtens følge med når solindfald spiller en rolle. Det er gulvvarmens træghed der her er det ømme punkt. 

Som du beskriver dit nye hus vil solen spille en væsentlig rolle, og det taler yderlig for at vælge let gulvvarme.
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
@ toebs: Hvad er dine planer med regn- og overflade vand? Skal du have det til offentlig kloak eller beholder du det på egen grund, via Faskine? I så fald du beholder det på egen grund, kan du højst sandsynlig, med fordel fører det hen over Jordvarmeslangen, via faskine.

Pga. din enorme plads til Jordvarmeslangen vil man måske vælge at pløje slangen ned, det forhindre dog ikke at lave faskine over en del af Jordvarmeslangen
.
Vedr. gammeldags varmtvandsbeholder kan der også hentes besparelser ved at vende ”princippet på hovedet”, så man undgår høj temperatur pga. faren for Legionella.
I steden for at varme det varme vand op via/med spiral, i en given størrelse beholder, varmer man det varme vand op i en spiral, som er i en given størrelse beholder, typisk en Bufferbeholder. Vandindholdet i Spiralen bliver typisk udskifter flere gange om dagen, derfor er der ingen fare for Legionella. Typisk kan man holde Bufferbeholderen 5-10° lavere end i en gammeldags varmtvandsbeholder.

Med de nuværende meget høje EL-priser, som højst sandsynlig bliver langvarige, kan små marginaler hurtig tjene sig selv ind.
Som udgangspunkt må du ikke mere udlede regnvand til kloak. Det skal holdes på egen grund så udledning til en faskine tæt på brineslangerne kan klart anbefales, men tilskuddet må ikke indregnes i energiberegningen da det er en variabel størrelse.

Jeg er i mellemtiden blevet bekendt med at overfladearealet spiller en større rolle end det samlede volumen. Det betyder at for anlæg af jordvarme for en enkelt parcel er vertikal jordvarme definitivt dømt ude. Alene omkostningerne til boringen overstiger et traditionelt horisontalt anlæg samlede pris 5-6 gange hvis samme driftsomkostninger skal opnås. Det er simpelthen ikke værd at spilde tid på.

Læs om erfaringerne på www.heatpump.dk ang. brinelængde. Den røde tråd gennem alle årene er: - læg al den slangelængde du kan få plads til. 

Derfor anbefaler jeg stadig du også medregner en 50% forøgelse af slangelængden i oplægget på de indhentede tilbud.

Legionella udvikler sig lynhurtigt, så du kan ikke bare sænke temperaturen i varmtvandsbeholderen. Det anbefales at temperaturen holdes på mindst 55 grader grundet bitre erfaringer, men det er en helt anden problemstilling der skal løses særskilt.
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis