Forsyne ny tavle

 Følg tråden
PoelseManden
PoelseManden
Indlæg: 74
Postnr: 9700
PoelseManden PoelseManden

Goddag! Jeg er røget på en fusk opgave med renovation af hele huset og mere.

Jeg har bare et hurtigt spørgsmål til mine kære svende herinde, da mine egne svende er gået på ferie, og det er jeg sådan set også 😁

Men jeg vil lige høre.. Hvis jeg skal forsyne en ny tavle ude i deres garage, skal jeg så forsyne fra deres hovedtavle via HPFI eller fra måleren? Jeg er sku kommet i tvivl 😂 Det er et 5x6mm2 som skal forsynes videre.

Jeg ville selv mene fra hovedtavle HPFI til den nye tavles HPFI, men vil lige være sikker.

Mvh. Elektriker lærlingen.

karl smart
karl smart
Indlæg: 1027
Postnr: 2600/2700
karl smart karl smart

Hvis du ikke ved sådan noget logisk noget , så er det nok bedst at du holder fingerne langt væk , og kontakter en elektriker , og af hensyn til selektiviteten skal der større stikledningsikringer..............

Elektriker gennem 45 år .
calle captiosus
 Life is not a journey to the grave with the intention of arriving safely in a pretty and well preserved body, but rather to skid in broadside, thoroughly used up, totally worn out, and proclaiming...."WOW What a Ride!!"  -Mark Frost
PoelseManden
PoelseManden
Indlæg: 74
Postnr: 9700
PoelseManden PoelseManden Trådstarter

Nu spørger jeg netop for at få det lært.. Jeg har overtaget det fra en anden elektriker, som ikke havde tid mere, så kablet er trukket, jeg vil bare gerne vide Det, om hvad den rigtige løsning ville være.. om jeg skal have fat i et selektivt HPFI eller andet..

Nu skal du tænke på jeg kun er lærling endnu, så i stedet for at flabet svar, så hvad med hellere at lære en kollega den rigtige løsning i stedet for?

S. Fabrin
S. Fabrin
Indlæg: 7572
Postnr: 4400
S. Fabrin S. Fabrin

Ud over at du er ude i at lave uautoriseret arbejde (din mester har ingen anelse om, hvad du har gang i), så er det umuligt at svare på dit spørgsmål uden at vide, hvad den ny tavle skal indeholde. Så inden vi ved det, kan du ikke få nogen råd. Jeg kan forstå at firmaet er helt lukket p.g.a. ferie.

fase
PoelseManden
PoelseManden
Indlæg: 74
Postnr: 9700
PoelseManden PoelseManden Trådstarter

Ja, vi holder ferielukket i uge 42 😊 Den nye tavle skal indeholde:

• 1 stk HPFI relæ, 4P, 40 A.
• 2 stk 1P+N 13A automatsikringer.
• 1 stk 3P+N 16A automatsikring.

S. Fabrin
S. Fabrin
Indlæg: 7572
Postnr: 4400
S. Fabrin S. Fabrin

Hvis der et HPFI relæ, skal du tilslutte den ny tavle før HPFI relæet i den nuværende tavle, men selvfølgelig efter måleren.

Et selektivt HPFI relæ har jeg aldrig hørt om. Hvor længe har du været i lære? Hvis firmaet kun er ferielukket i uge 42, kunne du vel sagtens få oplysning om dit problem. Jeg vil da også tillade mig at komme med en (flabet) kommentar: Dit firma skal ikke vide, at du fusker.

fase
PoelseManden
PoelseManden
Indlæg: 74
Postnr: 9700
PoelseManden PoelseManden Trådstarter

Jeg mente også det var sådan lige før HPFI  altså i bunden af det😅 Jeg har nu været i lære i lidt over et år. Et selektivt HPFI er en fejlstrømsafbryder som bare reagerer langsommere end et normalt :-) Her er et citat fra en hjemmeside:

 “Selektivitet

En fejlstrømsafbryder kan som ovenfor nævnt være selektiv, markeret med et S. Det betyder, at den ved en evt fejlstrøm, reagerer med en vis forsinkelse”


Og angående det med fusk, så snakker vi meget åbent om fuskeri nede på firma, det er der ingen som siger noget til 😁

ev elmand
ev elmand
Indlæg: 13221
Postnr: 7480
ev elmand ev elmand

Du skal koble på EFTER HPFI i den tavle du kommer fra. Men du SKAL have sikringer der som vi man kalder hovedledningssikringer. De kan være på f.eks. 20 A . Så har du selektivitet imellem dine 16A i garage og sikkert også den anden vej ud imod stikledningssikringer. 

Er det almindelig parcelhus kan de være på 25 eller 35A .

For lige at forklare lidt om HPFI. Hvis du får en afledningsfejl i garage, så vil HPFI der slå fra. 

Men har du 2 HPFI efter hinanden vil enten den ene eller den anden slå fra, nogen gange begge. Så det er en uholdbar sitiuation. Der er ikke krav om HPFI beskyttelse af hovedledninger, derfor skal du koble 6 mm2 kablet på sikringsgruppe, med de 20A sikringer, og forsyning til denne sikringsgruppe skal komme fra FØR HPFI. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
PoelseManden
PoelseManden
Indlæg: 74
Postnr: 9700
PoelseManden PoelseManden Trådstarter

Lige så vi er enige. Det er de her for sikringer du mener:

S. Fabrin
S. Fabrin
Indlæg: 7572
Postnr: 4400
S. Fabrin S. Fabrin

Har jeg forstået det rigtigt, hvis jeg antager, at forsyningen til den ny tavle er 5x6 mm2? Hvis det er 6mm2, har svært ved at se, hvorfor du skulle lave en forsikring til den ny tavle. Kablet er kortslutningssikret af stikledningssikringen. HPFI relæ nr. 2 regner jeg med, at du vil sætte i den ny tavle, så den ekstrabeskytter installationen tilsluttet den ny tavle. 

Kan du ikke henvise til den hjemmeside, som beskriver et HPFI relæ med forsinket udkobling.

fase
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Lignende indlæg

 1. Ny el tavle
  Hårde hvidevarer
 2. Fra tavle til under tavle
  Lav-Hus
 3. Ny EL tavle?
  Lav-Hus
 4. Fordele ved ny el tavle?
  Lav-Hus
 5. Ekstra gruppe tavle i Carport
  Belysning