mekanisk beskyttelse af elektriske kabler

engang var det reglen, at elektriske kabler, der er indstøbt eller plasticrør ikke måtte ligge lige i overfladen af en væg og kun dækket af tapet, er den regel  ophævet ? Må kabler og plasticrør ligge ubeskyttet lige i væggens overflade f. eks under et tapet og tilgængelige så der kan bankes søm og andet i dem ved et uheld eller skal de længere ind i væggen og beskyttes mod mekanisk påvirkning på en eller anden måde ?

24 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

I "gamle dage" skulle det beskyttes ved at det blev lavet i stålrør, senere ( i min læretid) skulle plastrør indmures i rent sand og cement. Kabler måtte man ikke indmure. Tyskerne ( og jeg har også set det både i Østeuropa og Thailand ) havde / har så et system med at man trækker fladkabler direkte på den rå væg, og så pudser uden på bagefter. Efter at vi kom i EF har regler gennemgået er harmonisering.  

Desuden tror jeg den regel lige så stille er gledet ud i takt med slagboremaskiner er alle mand eje. Der er mærkes ikke forskel på om du borer i mur eller sand og cement. 

Ligeledes er der blevet en tendens i lovgivning at det der ligger inde i privat regi, er ejerens eget økonomiske ansvar. Så lovgivere er sådan lidt ligeglade med om der bores en ledning over, blot det er manden selv der betaler. Installationen skal så være indrettet med sikringer og hpfi at ingen kommer til skade og / eller der opstår brand. 



Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

der er vel ikke i lovgivningen en bemærkning om måden kabler skal monteres på ? så det er en kotyme at det monteres, så det ikke løsner sig, men ellers ikke lægges ind i en eller anden mindste dybde eller sådan. Jeg har bare hørt af en el- installatør af den gamle skole, at kabler skulle mindst 2 1/2 cm ind i væggen og dækkes med beton - bare sådan

vægen takker for info

Jeg må vist også snart kaldes " af den gamle skole" I min læretid skulle man også fastgøre kabler med bøjler med 25 cm afstand op til 4x6 mm2. Der står ikke nogen specifikke mål hverken for det eller det du spørger om. Det er mere op til håndværker i forhold til opgaven. Det står som " fastgøres tilstrækkelig" / "indmures så der er tilstrækkelig beskyttelse". 

Der står dog om riller til kabler og rør at de skal gå lodret op fra dåser, eller lodret op langs skillevæg. Den har vi nok forbrudt os imod en gang imellem når der kunne skydes genvej.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Tak. Hvis en pudset væg er smal, vil det så være OK håndværksmæssigt og lovligt at føre kablet midt ind i væggen lodret ? Der er ikke meget plads til dybe riller eller stålrør, men kablet kan måske beskyttes med fladjern over lige under pudset. Må en LDS værker egentlig selv mure og støbe kabler ind, skrue kabler fast med bøjler og støbe dåser ind i en væg, skrue underlag og stikdåser fast osv ? (bortset fra at forbinde til det offentlige net) og bagefter få en elektriker til at checke det og forbinde til det offentlige elnet ?


Ja, det er lovligt at mure kabel/rør med ledninger ind i muren enten lodret eller vandret. Rillen behøver ikke være dybere en 20 mm, så du lige kan dække kablet/røret med en bastard mørtel eller nemmere mørtel med lidt cement i. I gamle dage, da rørene var af stål, skulle de mures til med en blanding af sand og cement (4:1 er fint). det er ikke et krav mere, fordi plast ikke ruster. Hverken kabel eller rør skal beskyttes med fladjern eller andet.

Når du spørger så præcis, om en LDS er må lave aut. arbejde, er svaret nej. At der så i virkelighedens verden bliver lavet meget af det, du spørger om, er noget andet. I de fleste tilfælde er der ikke nogen elektriker ( ud over fætter, kusine, gode bekendte o.lign.), der godkender og tilslutter den selvgjorte installation. Men hvis du selv laver elinstallationer, er du selv ansvarlig for det.


fase
Annonce

Vægten: Som det allerede fremgår, af hele indlægget så er der ikke nogen regler om særlig beskyttelse. Fladjern i riller vil være en rigtig dårlig ide. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Forslaget med fladjern var sikkerhed for at udgå fremtidige skader på kablerne, hvis der senere skal skrues noget fast og der derfor bores huller i væggen. Kabler trækkes gennem plastrørene, og et tyndt stykke galvaniseret fladjern lægges over inden pudsning, det er ikke påkrævet, men hvorfor er det en dårlig ide? Tak i øvrigt for svar

Så kan du jo lige så godt mure et 1/2" vandrør ind i muren og trække kabel i dette i stedet for plastikrør.


Elektronikteknikeren

Ideen med et stykke fladjern til at dække rør/kabler er en unødvendig ting. I dag er reglerne sådan, at riller til kabler og rør skal være lodrete eller vandrete, så der er en rimelig change for ikke at ramme dem, når det bores huller eller slås søm i. Hvordan havde du i øvrigt tænkt dig at gøre fladjernet fast? Med skruer/søm? Hvis du rammer kanten på fladjernet, kan du måske komme ud for at det river sig løs med en revne i væggen til følge. Du fortsætter roligt med at lave dine installationer uden fladjern.

Kabler og ledninger kan trækkes i stål installationsrør. Det er utrolig vanskelig at stå på en trappestige og bukke vandrør med en bøjeklods :-)   


fase

Jeg har ikke erfaring, men vil tro at fladjern vil give problemer med revner i pudslaget. Bliver det lavet med kabel, så er stålrør oplagte hvis du vil gå med livrem og seler OG trods det vil holde bukser oppe med begge hænder. 

Stålrør kan slutte lige ved murkant og så kan kabler finde vej resten af vejen under dampspærre. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Der er yderligere 14 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis