Varmepumpe og buffertank til lavenergihus

Mit spørgsmål er: Hvilke rørindgange i min buffertank er mest fordelagtige at bruge til hvad?

Jeg har bygget mig et 200 m2 superisoleret lavenergihus i 1½ plan, som skal opvarmes med radiatorer i de "alm" rum og med vandbåren gulvvarme i badeværelser og bryggers.

Varmepumpen - luft til vand - er på 7 KW, og jeg planlægger en fremløbstemperatur på ca. 40-43 grader og en returtemperatur på 36-39 grader.

Varmepumpen producerer varmt vand direkte ind en velisoleret 300 liters buffertank, som ses herunder. Tanken får altså varmt vand direkte fra varmepumpen og vandes ledes direkte ud i radiatorerne fra samme tank. Altså ET kredsløb.


Den øverste spiral er til det varme brugsvand, der løber INDE i spiralen. Den er lavet af korrugeret rustfrit stål, og vandes ledes videre op i en 80 liters el-vandvarmer, der hæver temperaturen til ca. 55-60 gr., så det burde være både husmodervenligt til beskidte potter og pander og legionellafrit til de lange brusebade.

Den nederste spiral er beregnet til den kommende vacuumrørssolfanger, men den er foreløbig ikke aktiv.

I venstre side er der 6 rør, der fører direkte ind i tanken. (de tre små rør i højre side er til termometre)


Overvejer følgende rørføring til tanken:

Varmepumpe ind i det næstøverste rør og ud i det nederste rør.

Radiator og gulvvarme hentes fra det øverste rør og sendes retur til tanken i rør nr. 3 eller 4 fra toppen.

Jeg har læst lidt om lagdeling i varmt vand i sådan en tank og tænker, om jeg vil kunne udnytte det med det her setup?

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Mit spørgsmål er: Hvilke rørindgange i min... Vis hele indlægget
43 svar
 Følg tråden
Der er 30 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
DaddyJZ skrev den 02-12-2019 08:23:49

nej nej. Det ville være sindsygt. Tænkte mindre vvb. De er vel typisk 2-300l 👍 Med mindre man kunne udnytte lagdeling i tanken og have høj temp øverst til brugsvand, og tage vand ud til centralvarme fx midt på tanken. Varmepumpen skulle også have 3 vejsventil til at skifte temperatur mellem de 2 områder.
Som jeg har skrevet tidligere, fik jeg en del gode råd fra VVFS.dk. Han sagde, at lagdeling ville være ligegyldigt i en tank som min. Den er tyk og ikke særligt høj. Så jeg cirkulerer bare fra bunden af tanken og direkte (med kontraventil undervejs) ud i varmepumpen og retur i toppen af tanken. Så det bliver jo lidt blandet, selv om jeg kan se, at jeg har en temperaturforskel fra bund til top på ca. 6-7 grader. Pt kører jeg med 45 grader i toppen.

Tror bare der er for stor turbolens i de billige tanke til at dette ville kunne lade sig gøre. Nogle tanke er udstyret med plader og studser indvendigt til at holde turbolens og opblanding lavt. Tænker jeg ikke der er i dbvvs tankene.
Min tank er totalt dummy og ser sådan her ud, og den har 2 spiraler af korrugerede rustfri rør:

Den har jo 6 indgangsrør i siden, hvoraf jeg kun bruger det nederste og det øverste.

Den ultimative løsning ville være forvarmning med lav temperaturvand i buffertanken, og derefter en mindre fx. 200l vvb opvarmet med varmepumpen med 3vejs ventil til at skifte mellem de 2 tanke. Hvis du kan følge mig.
Tænker dog hurtigt at denne løsning vil koster 15-20k for de 2 tanke, omskifterventil osv. De 200-300l brugsvandstanke med store spiraler er ret dyre.
Ja, jeg ville også begynde at blive bekymret ang. afskrivningstiden.

Har faktisk kun et spørgsmål til brugsvand. Hvordan er det med kobber/rustfri spiraler til at køre brugsvand igennem. Skal det være rustfri eller hvordan? Syns ikke vvs'erne er enige om dette? (Er selv elektriker og maskinmester øvrigt)

Ville mene at rustfri spiraler er det bedste, da du derved undgår risikoen for galvanisk tæring, som kan opstå, når man blander galvaniserede rør og kobberrør.

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Jeg har faktisk 4 cirkulationspumper (trekant med en cirkel omkring) og 4 kontraventiler (en pil) nu, efter at jeg har tilsluttet min rørsolfanger.

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
super søren, men kan du forklare mig hvorfor du har en kontraventil foran hver cirkulations pumpe frem/retur ? er det nødvendigt ? giver det ikke unødig modstand i systemet ? igen tak for input :-)  

Hugzi
Ja det er nødvendigt fordi jeg ikke vil have at vandet løber den modsatte vej. Feks må solvandet ikke lave autocirkulation den modsatte vej.

Tror ikke modstanden i kontraventilerne er af nogen betydning. Hvis du har prøvet at trykke på sådan en så er det altså en fiks lille dims 😁
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Annonce
jeg forstår det fint på solvarme kreds og gulvvarme kreds, har det selv, men forstår ikke meningen med kontraventil på frem og retur løb :-)

Hugzi
Det er for at undgå cirkulation i varmepumpen, når den ikke kører.
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
hmmm, oki do ki,, hvilken udgang på din panasonic bruger du til at styre din cirkulationspumpe på returen ? :-) 

Hugzi
Jeg har ikke Panasonic, men det er ret tydeligt når man har taget pladen af.
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Tag pladen af din og læg et billede op her, så er det nemmere at komme med et fornuftigt forslag
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Der er yderligere 3 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis