Formning at krydsfinér til bukkeformet stol

torbenj
torbenj
43 8721

Hej derude,

Jeg har fået en lille opgave, der lyder på, at jeg skal se, om jeg kan lave en bukkeformet stol med buet sæde og ryglæn.

Jeg har ledt på nettet - her i blandt her på siden - efter en løsning på, hvordan man former sædet og ryglænet, der skal laves i en eller anden form for krydsfinér. Jeg har overvejet idéen, der hedder, at man kan laves krydsfinéren selv vha. nogle tynde stykker finér, der så kan lægges i formen og limes lag på lag, hvorefter der så lægges tryk på. Derudover har jeg tænkt på idéen, der hedder, at man kan "svede" træet (12mm. krydsfinéren) i en svedekasse, hvorefter man kan lægge det i formen/skabelonen og lægge tryk på med det samme.

Jeg er dog i tvivl om, hvilken af de to løsninger, der er bedst? Hvis jeg vælger den første, så skal finéren jo skæres til, efter den er limet, og det er jo alt anden lige nemmere at skære formen, inden den bues i skabelonen. Den skal bues begge veje; både det store svej på tværs og et lille skarpt svej på forkanten. Jeg hælder derfor lidt til løsningen med svedekassen, men da jeg aldrig har prøvet det før, så er jeg, som nævnt, lidt i tvivl om, hvordan og hvorledes det skal gribes an.

Det er på sin vis lidt ligemeget, hvilken træsort krydsfinéren er i, da den højst sandsynligt skal males, men det er vist ikke helt ligemeget, hvorvidt træet er ovntørret eller ej? Der er noget med nogen procenter, som man kan gå udfra, men jeg er igen lidt i tvivl om, hvilken slags krydsfinér, der kan anvendes til dette projekt?

Lad mig gerne høre om, hvordan dette kan laves, da jeg er lidt spændt på det...

Stolen skal ikke være en nøjagtig kopi af denne, men den kommer nok til at ligne lidt:

http://www.lauritz.com/en/auction/bernt-pedersen-f-1937-saet-paa-seks-bukkestole-i-oregon-pi/i2220477/

På forhånd mange tak for hjælpen

Hilsner fra

Torben

24 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Prøv at kigge på dette her:

http://www.krydsfiner.dk/images/files/UPM_Grada1000_DK_0313.pdf

Jeg har ikke prøvet at bruge materialet, men det ser spændende ud
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
torbenj
torbenj Trådstarter
43 8721
Hej med jer,

Tak for svarene

Jeg har forsøgt mig med at dampe krydsfinér i en svedekasse, men uden det store held. Der skete ikke det store med pladen, udover at den blev lidt opløst. Den var ikke til at forme. Om træet, som finéren var lavet af, var ovntørret, det ved jeg ikke, men det virkede ikke. Jeg dampede det med en tapetdamper i en kasse i næsten en time, men som sagt skete der stort set intet.

Jeg har mulighed for at "låne" et snedkerværksted, så jeg mit næste forsøg bliver at lave sædet og ryglænet i massiv eg, som jeg vil forsøge at "opbløde" og forme. Jeg ved, at det egetræ, som jeg har ikke er ovntørret, så måske kommer det til at virke..? Det er jo da et forsøg værd

I øvrigt ville det kommer til at se super fedt ud, hvis stolen bliver i ren eg, så jeg håber, at det kommer til at virke...

Jeg har tjekket pladen ud, som du, GardenGirl, fandt. Den ville nok virke, men jeg mener, at kvadratmeterprisen ligger på ca. 500 kr., så vidt jeg husker, så sådan en hel plade vil være ret dyr. Men tak for idéen

Kom gerne med gode råd og idéer, hvis I har nogen...

På forhånd tak!

Torben
Annonce
Det er ikke nemt at vide, hvordan pladen / fineren skal se ud inden bukning/formning? - medmindre du har tilgang til noget 3D-udfoldning... så du slipper nok ikke for at skulle efterbearbejde lidt..
Nu ved jeg ikke hvad projektet går ud - om det bare er en udfordring, du har taget op? Ellers virker det som en stor mundfuld, at begynde på..
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.

Nej du kan ikke bøje færdigt krydsfiner af den simple grund at finer lagene er limet med en kogefast lim nu om dage. Så vil du lave den slags sæder / ryglæn skal du lave dem helt fra starten, og de bliver endnu stærkere hvis du diagonal limer to af lagene. du skal bruge en kogefast lim som eks. PU lim og så spænde fineren op i en form hvor de skal sidde i mindst 24 timer. Men det kan være du syntes at det er lige rigeligt arbejde at lave forme til form spændningen for at lave 6 stole, men det er den eneste vej frem.

Hideout
Hideout
456 2750
Du skal have noget 'aeroplan' krydsfiner, det er lavet a tynde lag og kan dampes...

 

Annonce

Og helt sikker ret meget dyrere en almindlig finer

1.

Du skal/må lave en "skabelon" model om du vil til begge dele lav en stor træklods og har du adgang til en' båndsav kan du "dele" sæde og ryg efter en linje du laver i den facon du ønsker, sav i et jævnt snit uden hak, her' er det vigtigt at klingen er nysslebet/filet og lagt ud helt rigtigt, så klingen ikke styrer, det skal være dig der er "savfører" og ikke omvendt.

Herpå "forer" du alle skabelon delene med plastik, for at forhindre at din formlimede del hænger i.

2.

Derpå finder du fine'r i ønskede træsort, skæres i overstørrelse om fineren skulle glide lidt.

Et godt bud vil være 1½ . 2½ mm. i tykkelse, til du opnår ønskede tykkelse (antal lag)

3.

Derpå planlægger du arbejdsgangen, så du har en stak skruetvinger (en fordel er om de er velsmurte, en smule olie så det kører godt, & så mange som muligt.

4.

Så er du kar til at begynde limningen i mange lag til den ønskede tykkelse er opnået.

5.

Bruger du Pu lim som fås i en klar og brun version.

6.

Du fugter fineren' med en forstøver med vand, inden du påfører limen, ellers virker limen ikke, denne lim hærder ved hjælp af fugt i materialet, du påfører limen med malerer rulle, for det skal helst gå ret tjept.

7.

Ja så er det bare på med engangs handsker, Pu. limen giver sorte finger om du undlader hansker.

8.

Efter limningen skærer du sæde og ryg i den endelige facon, pudser kanter og runder evt. med en lille overfræser, en' med lille "sål"

9.

Pudser de færdige emner til ønskede finish og lakere.

Håber du kan bruge mít lille indlæg her, som har det med at blive stort.

Lad og endelig se processen her på galleriet gerne med tekst forklaring.

Egne opgaver for at nævne et par stykker.

Lavede en ryg til kontorstol for mange år siden i 4 mm. massonite, den skulle jo betrækkes så valg af materiale var ikke så vigtigt, den blev såmænd helt ok.

Og 2 stk. cirkeludsnit i x finer til Oliemøllen i Århus, for mange år siden, til et transportbånd (kæde) som skulle køre/glide i denne for at forhindre gnister og dermed brandfare, dengang "glemte" jeg at læse brugsanvisningen og den første jeg spændte op, tabte jeg på gulvet, og den sprang op, så man lærer jo af sine fejltagelser.

Maskinsnedkerfaget behøver ikke at være kedeligt, tror jeg i kan ane' af overstående, jeg har været meget glad for mit aktive arbejdsliv, med mange forskellige udfordringer, det er jo ikke så dumt.


Med venlig hilsen
maskinsnedker. (emeritus)

Den korteste vej mellem mennesker er et smil.

Hov glemte at nævne til 1. afsnit at radius ( r) skal/bør væer en lille smule mindre end den ønskede (r)

Fordi den slags laminerede emner lavet på den måde, vil "åbne sig en lille smule" blive lidt større end modellen/skabelonen du spænder i.

En anden sag om der frekvens-limes (svingninger) udvikler høj varme på sekunder, hvor limen hærder op på meget kort tid.

En måde at se om der er frekvens på:

Er at hænge et lysstofrør op i en snor over "tullerne" lederne som er/var af messing, over emnet, røret vil så lyse, om der er tændt for frekvensen.


Med venlig hilsen
maskinsnedker. (emeritus)

Den korteste vej mellem mennesker er et smil.

Hvis du lader flasken med PU lim stå i en spand med varmt vand, bliver den tynd som vand og kan sprøjtes ud i tynde stråler, som du så lige fordeler med en bred spartel. Der findes også en lim der er syre hærdende, og som først begynder at hærde når syren kommer i forbindelse med limen. Den er især velegnet ved limning af finer lag, da du kan smørre hærderen på alle finer stykkerne og så lim på den anden side. Det hele på en gang og så begynde at lægge sammen.

Der er yderligere 14 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
x

Har du et spørgsmål eller vil du hjælpe de andre?

Tilmeld dig som bruger nu og få adgang til det hele - det er gratis!

Tilmeld dig her

Se også