Reparation af alukraft dampspærre ved efterisolering

Jeg skal til at efterisolere hele vores hus med 400mm og skal i den forbindelse have gjort noget ved vores dampspærre.
I den ene del af bygningen er der sådan noget gammelt alukraft (det der med alu på den ene side og hvad der ligner pap på den anden) og i den resterende del af bygningen er der et gammelt tagpaptag nedenunder isoleringen, fordi der oprindeligt var fladt tag på den del af bygningen.

Nu er spørgsmålet så hvordan man gør de her to ting tætte nok til 400mm, uden at skulle skifte samtlige lofter med dertilhørende dampspærre nedefra.
Nedenfor ses et overblik over loftet i stuen oppefra.

Som det kan ses har vi nogle indervægge af lecablokke, et træloft og så en en alukraft dampspærre der i det store hele er tæt på fladen, men ikke er tæt ud mod indervæggene og har enkelte revner.
Jeg tænker de enkelte små revner kan klares vha. standard dampspærretape. Men hvad med mellemrummet mellem alukraft og indervægge? Hvad gør man her?

Hernæst kommer så tagpaptaget. Hvis man gik ned og fjernede loftet, så ville man finde sådan nogle alukraft bats (eller hvad de nu hedder) under. De er på ingen måde det mindste tætte, hvorfor vi bl.a. fjernede dem og satte ny dampspærre op da vi renoverede et badeværelse i den del af bygningen. Men i to rum i den del er der stadig de oprindelige lofter og derved stadig de her bats. Nu er spørgsmålet så, om tagpappet er nok dampspærre i sig selv, eller om vi skal gøre noget særligt her for at undgå potentielle problemer med fugt, svamp, råd osv.? 

Hvis det viser sig det ikke kan lade sig gøre at tætne de her to ting tilstrækkeligt, hvad skal man så gøre? Hvilke muligheder har vi, hvis vi ikke ønsker at skifte alle lofter i alle rum?

Mvh.
Michael Lind Mortensen
Jeg skal til at efterisolere hele vores hus med... Vis hele indlægget
22 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Jeg har et utal af tømrere, ingeniører, Rockwoll selv og en række andre mere eller mindre kvalificerede der fortæller mig dampspærren er bærende nødvendigt. Så nej - den vil jeg ikke undlade og jeg opfatter ikke umiddelbart papiruld som et fornuftigt produkt i dette tilfælde - bl.a. fordi jeg ikke selv kan sprede det på loftet og det ville gøre det ganske besværligt at lave modifikationer efterfølgende. Formfaste materialer må være klart at foretrække.

Mvh.
Michael Lind Mortensen

Hvis du bruger mineral/glas-uld -så ja, så er den strengt nødvendig og jeg forstår godt ønsket om at etablere et fuldstændig damptæt lag. Dog, bare for at slå fast: en dampspærre er IKKE et lovkrav eller teknisk nødvendig i alle konstruktioner, hverken beregningsmæssig eller erfaringsmæssig.
Når du så HAR besluttet dig for at lave den dampspærre, så skal den også være tæt og jeg ville selv tage den store tur ved at lave hel ny beklædning nedefra...

Mht. 'Formfaste materialer' så har de dog den ulempe at de kan være svære at skære til uden kuldebroer, hvorimod granulat -som papiruld eller mineraluld -tilpasser sig formen.

Held og lykke med projektet!
Papiruld giver vel også kæmpe problemer hvis jeg vil skifte et loft og ikke har en dampspærre? Så forsvinder al isoleringen ned i ens hoved.. Eller er der noget jeg overser her?

Mvh.
Michael Lind Mortensen
Og for lige at give dig lidt tal at sammenligne med:
Vi gav lidt over 15.000,- for papiruld blæst ind i etageadskillelse (180mm dybde) og 200-300mm over hanebåndene (ca.114m²)
Jeg stod selv for at hæve gangbro og lave vindplader.

Desuden fik jeg udført en 'ad hoc' opgave -jeg ringede til isolatøren samme morgen han skulle komme og hørte om han ikke også kunne blæse et hulrum fuld, jeg havde opdaget bag ved en mine radiatorer; jeg havde pillet bagbeklædningen af for at føre nye pex rør der ind og der var ingen isolering!! Hullet var 6m langtx0,25m dyb x0,45m højt og var i en trempelvæg. Det gjorde han på 15 minutter og det ville have taget mig det meste af formiddagen med glasuld...

Her er også en fordel ved at vælge papiruld -dette hulrum var et sandt muse-mekka og en slags hovedvej ude fra og ind i skunken fordi det forbinder de to husfacader. Mus kan ikke leve i papiruld, fordi det tørrer dem ud og det falder sammen omkring dem. Havde jeg brugt mineraluld var dette fortsat et sted musene kunne leve...
Ja, ligesom tilfældet ville være ved brand, er der ikke en fast bats i bunden af den, vil isoleringen ved brænd ingen effekt have, da den bare flader ned jo, netop derfor man bør have en min. 100mm fast isolering i bunden, mig bekende kan løs granulat ikke anvendes i en konstruktion med BD/BS brandkrav.
Annonce

Der er faktisk ingen brandkrav til tagkonstruktionen i et énfamilieshus, men udelukkende til de bygningsdele der bærer den. Rockwool påstår godt nok at et loft er en R30 konstruktion men de er ikke en autoritet på dette område.

På side 120 i 'Eksempelsamling om brandsikring af byggeri' står der:


Der stilles ikke krav til brandmodstandsevnen for tagkonstruktionen, men alene til de bygningsdele, som bærer tagkonstruktionen. Hvis tagrummet kan udnyttes, stilles der krav til brandmodstandsevnen for de bygningsdele, som bærer tagkonstruktionen, men der stilles ikke krav til brandmodstandsevnen for spærrene i et uudnytteligt tagrum.

Mod tagrum, der ikke kan udnyttes, kan vægge og loftkonstruktioner udføres mindst som beklædning klasse K110 D-s2,d2 [klasse 2 beklædning] med mindst 50 mm isolering af mindst materiale klasse D-s2,d2 [klasse B materiale].


Dvs. kravet ikke engang er 100mm som jeg også troede. At det så nok ville være en GOD idé at have batts i form af ubrændbart minera-/glasuld i bunden kan vi hurtigt blive enige om... Og jeg kan heller intet sted i lovteksten finde en skelnen mellem løsfyld/granulat og faste batts ift. brand...
Nu er vi så godt 2 måneder længere henne og jeg er desværre ikke kommet meget videre endnu.

Jeg har kigget lidt nærmere på hvorledes dampspærren skal ordnes dog. Jeg bemærker at man har en regel om at dampspærren kan placeres op til max 1/3 oppe i isoleringen (set fra den varme side), da man her kan garantere at kondensering ikke kan finde sted.
I mit tilfælde svarer max 1/3 oppe til 133,3 mm. Toppen af spærtræet er 10-13 cm over lofterne (afhængig af om der er forskalning eller ej).
Spørgsmålet er så nu, om jeg kan skære alukraften mellem spærene væk, lægge 100mm isolering direkte på lofterne imellem alle spær og så lave en ny dampspærre lige over spærene, hvorefter jeg lægger yderligere 300mm herpå.
Der ville jo så stadig være en stribe alukraft imellem spærtræet og loftet, men det ville være det eneste.

Ville det være tilrådeligt?

En person hos XL-byg påstod det ville være et problem, fordi fugt ville kondensere omkring spærene.. men jeg har svært ved at se, at det skulle være sandt. Han er så dog heller ikke tømrer, så måske det bare var en GDS vurdering.

Jeg er dog i tvivl om det er et problem at der nogle steder ville være luft mellem dampspærren og nederste lag isolering? I.e. fordi afstanden mellem spærtop og loft varierer (10-13 cm).

Mvh.
Michael Lind Mortensen
Jep, det er en fornuftig løsning.

Den smule dampspærre mellem spærene og loftet, er intet problem.
Skrevet af Koludabyg på 27 dec 2013 22:17
Jep, det er en fornuftig løsning.

Den smule dampspærre mellem spærene og loftet, er intet problem.

Fantastisk. Er der nogle særlige ting man skal være opmærksomme på her? Eventuelle faldgrupper?

Og relateret hertil, hvad gør man så med dampspærren når den møder eksisterende moderne dampspærre der er under spærene? Vi har nemlig nye lofter i køkken og badeværelse, hvor dampspærren er lige bag loftpanelerne. Det vil derved sige at det dampspærre vi sætter op over spærene de andre steder, ikke skal sættes op der, men derimod tætnes sammen med på en eller anden måde. Har du nogle forslag til hvordan?

Mvh.
Michael Lind Mortensen
Ja, dampspærretape ned til den gamle damspærre, bare der ikke er for meget støv, så bider den næsten på alt.
Der er yderligere 2 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis