Nu er begrebet "frisk oksekød" jo noget vanskeligt at tumle.
Oksekød skal typisk hænge ca. 3 uger på køl, før det er til at rive fra hinanden. Er det så stadig "friskt"?
Selv orker jeg ikke øksekød, der ikke er hængt og hver gang jeg køber 1/4 eller 1/2 dyr, er det et krav at det, alt afhængig af alderen på dyret, skal være hængt 2-3 uger. Kan jeg ikke få dette krav opfyldt, skal jeg ikke have noget.
Min kone var for nogle år tilbage ansat i en kød engros virksomhed, og her oplevede man, at mange forretninger, med ikke uddannede slagtere ansat, krævede "frikst" oksekøde, forstået helt bogstaveligt. Det skulle være kød fra dyr, slagtet helst samme dag og endnu kropsvarmt!
Er kødet så friskt og nyslagtet er der ikke noget at sige til, at de bøffer man ofte får ved diverse handlende er at sammenligne med sålelæder. Det er ikke nødvendigvis fordi det er kød fra en udtjent malkeko, men selv det bedste kød kan blive sejt og umuligt hvis det ikke er velhængt.
Er dyret stresset ved slagtningen, kan det også totalødelægge ellers perfekt kød.
Min dyrekøbte erfaring er, at hver gang jeg fraviger disse krav til kød, ja så går det galt, og det er virkelig kedeligt at få 200 kg sejt kød i fryseren!
Hvis jeg endelig køber kød i et supermarked, sker det kun i form af hele, store stykker i vacuumpakning, hvor man kan se kød og fedtforhold og ofte den oprindelige pakkeseddel inde under plasticen.
Alt med færdighakket og marineret og småkød har jeg mit helbred for kært til at ville eksperimentere med.
Så hvis Super Best smider hele mørbrad og filet ud, vil jeg gerne afhente, dog før det havner i en svinsk container!
Det tror jeg så heller ikke sekund på, at de gør.