Indbygningsspots i udhæng

Hejsa!

Skal have renoveret facadebeklædning (gavl, stern, udhæng) her til sommer, og vil i den forbindelse gerne have tænkt noget belysning ind i løsningen, dvs. montere indbygningsspot. Jeg har tidligere fået monteret Daxtor Easy-2-Light 230V spots med downlight type High Line samt 25/35 W halogenpærer indvendigt i gang og køkken (http:\\www.daxtor.dk). Samme løsning tiltaler mig meget udendørs, da løsningen er nem og overskuelig.

Facadebeklædningen vil bestå af Ivarsson fibercementplader (3600 x 190 x 10 mm), hvori bagdåserne skal monteres. Der vil være luft omkring dåserne og forventer derfor ikke der vil være problemer med varmeafgivelsen. Huset er ca. 17,8 m langt og 7,8 m bredt, med en rejsning på 30°. Dvs. udhænget ved gavlene er ca. 10,4 m (hver skrå sektion ca. 5,2 m).

Udhænget har samme vinkel som taget (ca. 30°), men spotsene er kipbare, så det udligner mere eller mindre hinanden. Dvs. belysningen bliver stort set lodret, men selvfølgelig med en vis spredning fra pæren (der bliver nok monteret halogenpærer i første omgang, men senere 2-3 W LED). Spotsene monteres ca. 40 cm fra remmen. På sigt skal der monteres fliser helt ind til soklen og tror derfor løsningen vil fungere ok.

Det er planen der skal monteres spots, der er godkendt op til 35W for GU10 og 230V (dvs. bagdåse og down light opfylder disse krav) - så er der frit valg for lyskilder.

Jeg har dog en række spørgsmål:

Skal der monteres spots i en eller anden symmetrisk form, dvs. x/y antal på langsider og gavle, med samme indbyrdes afstand (dvs. uden (større) hensyntagen til døre og vinduers placering)? Eller skal der monteres spots ved dørene og mellem hvert vindue (for at undgå forstyrrende belysning ind i huset)? Hvad er gængs praksis?

Fortsættes i http://www.lav-det-selv.dk/Forum/forumid/4/postid/148717/view/topic/
Hejsa! Skal have renoveret facadebeklædning (gavl... Vis hele indlægget
32 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Skrevet af brisen den 08-06-2009 21:37
Skal der monteres spots i en eller anden symmetrisk form.......
Eller skal der monteres spots ved dørene og mellem hvert vindue (for at undgå forstyrrende belysning ind i huset)? Hvad er gængs praksis?

Jeg har monteret spots i udhænget, så de er mindst synlige indefra. Det var højeste prioritet. Symmetri kom i anden række. Det betyder at lamperne belyser husmuren (og jorden) og ikke vinduerne. Når vi på et tidspunkt får vandskuret huset hvidt, bliver vi nok endnu gladere for denne beslutning.

Når mørket falder på, er det overraskende hyggeligt at slukke al lyset inde, tænde lamperne i udhænget og sætte sig og nyde det dæmpede og skjulte lys.

Jeg ved ikke hvad folk normalt gør. Men de skulle tage at gøre som os
er enig i at 12 volt er besværligt monteringsmessigt, mht. transformer og et kabel til hver samt max 2 m kabel ved brug af elektronisk trafo, men i følge de førende indenfor området giver 12v altså ca. 30% mere lysudbytte = sparer penge

aut. el arbejde til tiden

Skrevet af brisen den 08-06-2009 21:37
... Det er planen der skal monteres spots, der er godkendt op til 35W for GU10 og 230V (dvs. bagdåse og down light opfylder disse krav)


er ikke sikker på at daxtor´s bagdåse er godkendt til mere end 25W i 230v udgaven!! jeg plejer at sætte spottene mellem vinduerne, og over dørene! men det er vel en smags sag! kør lidt rundt i et villa kvater en tidlig aften, og sug "fede" detalier til dig!

Det kommer ikke an på, hvor meget hjerne man har - men hvordan man bruger det man har.

(Elektriker)
 

Hej Klbg

Jeg fandt denne hjemmeside med Daxtor halogenspot i 35 watt

 

Se det på Medialys.dk

Nedgravningsspot

MVH

1803

Skrevet af 1803 den 25-06-2009 22:03
Hej Klbg

Jeg fandt denne hjemmeside med Daxtor halogenspot i 35 watt


hejsa! ja jeg kan godt se de laver reklame med 35w, men vi stod og så papirene igennem her for et par dage side, og der stod der max 25w på dåsen, og max 35w på selve spotten!? jeg kigger lige igen her i dag

Det kommer ikke an på, hvor meget hjerne man har - men hvordan man bruger det man har.

(Elektriker)
 

Annonce
Easy 2-Light® bagdåse er godkendt til montering direkte i isolering efter producentens anvisning,
hvis lyskilde er med 20% bagudrettet varmestråling og 80% fremafrettet varmestråling.
Godkendt lyskilde: GU10 - 25w ALU pære


Med andre ord er det ikke ligegyldigt hvilken lyskilde der bliver benyttet.

Alt kan lade sig gøre, så længe man bære knofedtet på hånden!

Nu er det jo sådan at løsningen easy 2-light fra daxtor kan bruges på flere måder:

 

Hvis du montere dem direkte i isolering, så er det max 25 watt ved 230 wolt, hvis du kører 12 volt er det max 20 watt (ca samme lysudbytte)

 

Hvis du monterer med min. 5 cm afstand til isolering samt andre byggematerialer, så kan du komme en 35 watt halogen i, dette gælder både ved 12 volt og 230 volt

 

Men når det er i tagudhæng begøver du ikke bagdåser bagved, dette giver dig mange flere muligheder og en meget billigere løsning

Jeg kan anbefale f.eks Luxa spot, men der er jo også f.eks Nordlux, de har også mange flotte spots.

 

Du kan ikke bruge Daxtors spot uden bagdåsen, da fatningen sidder i bagdåsen, denne kan dog tilkøbes.

 

Venlig hilsen

 

Klaus

Hej spotel.dk

Jeg ved ikke hvilken regler du har lært, men på fyn, lærte vi alt alle spot skulle være med bagdåse eller safebox

Da jeg lavede sommerhuse rund i landet, var det DL83 spot + deres bagdåse der bliv brugt i udhæng.

Har også snakket med Poul Erik Nielsen hos sikkerhedsstyrelsen og hans svar var at de skal være F mærket og med bagdåse.

 

Med venlig Hilsen

Kent Bak

En netbutik med belysning.

Belysning, LED lys, fiberlys og halogen belysning

www.medialys.dk

 

 

Tjaa, det er muligt at jeg tager fejl, men er der ikke forskel på et sommerhus, hvor tagudhænget er af profilbrædder, og isoleringen hår helt ud i tagudhængen, dvs. spotten er omgivet af bygningsdele samt isolering. Da jeg skrev dette tænkte jeg på et "normalt" tagudhæng med masser af udluftning og langt til bygningsdele.

Jeg går iøvrigt lige nu på et plejehjemsbyggeri i Brøndby, hvor der er indbygningsspost i badekabinerne, her er der ikke bagdåser(spotbox) det er færdige kabiner fra NCC, hvordan vil du forklare den? 

Jeg tror også lige at jeg ringer til SIK, så der ikke er nogen tvivl :)

Venlig hilsen

Klaus
Skrevet af www.spotvvs.dk den 26-06-2009 11:57
Tjaa, det er muligt at jeg tager fejl, men er der ikke forskel på et sommerhus, hvor tagudhænget er af profilbrædder, og isoleringen hår helt ud i tagudhængen, dvs. spotten er omgivet af bygningsdele samt isolering. Da jeg skrev dette tænkte jeg på et "normalt" tagudhæng med masser af udluftning og langt til bygningsdele.

Jeg går iøvrigt lige nu på et plejehjemsbyggeri i Brøndby, hvor der er indbygningsspost i badekabinerne, her er der ikke bagdåser(spotbox) det er færdige kabiner fra NCC, hvordan vil du forklare den? 

Jeg tror også lige at jeg ringer til SIK, så der ikke er nogen tvivl <img src="/DesktopModules/NTForums/themes/LDS/emoticons/smile.gif" align=absMiddle border=0>

Venlig hilsen

Klaus

Nu har jeg snakket med Peter Hansen, fra SIK

Han siger at det er en vurdering i hvert tilfælde, dvs. at hvis du har et ventileret tagudhæng, så kan du godt bruge downlights uden bagdåser af nogen art.

Dertil skal også nævnes at producentens anvisninger altid skal overholdes, dvs. hvis producenten siger at der skal bruges bagdåse på deres downlight, så kan man ikke fravige dette, derudover skal downlighten også være godkendt til at sidde der hvor man sætter den f.eks IP 24 oppefra

Men alt i alt kræver det 2 ting downlighten skal være godkendt til det sted man vil montere denne, samt installatøren vurderer fra sag til sag om de givne respækt afstande er overholdt, hvis dette er iorden kan man montere downlights uden safeboxe/bagdåser.

Badekabinerne i Brøndby som jeg nævnte ovenover er også OK, da der er 40-50 cm luft bagved uden mulighed for at der kan falde noget ned på bagsiden af downlighten. så ventilationen er ikke et must, men en samlet vurdenring af forhåldene på stedet.

Venlig hilsen

Klaus
Der er yderligere 12 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis