Hvilken maling til udendørs mur?

Hej, Har hus fra 60érne med hvidmalet murværk. Jeg har ikke selv malet huset før, så jeg er i tvivl om hvad der er den korrekte fremgangsmåde. F.eks. hvilken type maling skal jeg bruge?

Hvad med den gamle maling, har den nogen betydning?

Er der nogen har har positiv erfaring med bestemte mærker maling?

Mvh.

mvh,

nikj_dk

Hej, Har hus fra 60érne med hvidmalet murværk. Jeg... Vis hele indlægget
35 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Hej Mur & Maling. Jeg har fulgt med i denne tråd, og må indrømme, at jeg (uden egentlig teknisk faglig indsigt i problemstillingen) umiddelbart finder din version mest sandsynlig. Jeg står i samme problem som Nikj_dk. Mit murværk ligner til forveksling det første billede du har postet, og jeg er meget interesseret i at høre hvordan du bar dig ad med afrensningen? Kemisk eller?

Jeg har behandlet alle vægge indendørs med Skalflex Vandskuringsmaling, som også er en cementbaseret åben maling, og har i tankerne at anvende Skalflex udendørs også - dette kræver således at jeg når "ned" til bar murværk igen.

På forhånd tak for svar.

Mvh
KJ
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Hej Kj,

Jeg har prøvet diverse ting, men den mest effektive måde at afrense en mur på er med kemi kombineret med højtryks varmtvandsspuling.

Det er dyrt, men det er intet i forhold til hvad det koster at få et professionelt facadefirma til at fixe det – der skal du regne med ca. 1000 kr. pr. kvm inden man er færdig med facade rens og murer.

Du skal starte med at få noget kemi til en prøve og så en alm. højtryksspuler – dette for at sikrer dig at der ikke er brugt malingprodukter på murværket som ikke kan tages af med metoden.

Ring f.eks. til Linnet og Lange på http://www.facaderensning.dk/ og få en prøve af STS7, det er det jeg har brugt og for at afrense et helt normalt parcelhus skal du bruge for omkring 10-12.000 kr. af stadset

Derefter skal du have fat i en hedvandsspuler der spuler med varm vand, er du i nærheden af hovedstaden, kan du leje en hos http://profil.krak.dk/autofirmaprofiler/KR/kvww/1450757/DANSKINDUSTRISERVICEApS/Fane1.htm

Hos DIS har de også noget ”grafittifjerner” men det er efter min erfaring ikke nær så effektivt som STS7, jeg har stået med begge produkter på flere forskellige huse og STS7 er det der ”sparker røv”.

Deres website er nede lige i dag, men jeg vedlægger lige et billede om hvordan sådan en ser ud – der skal lidt af en ”jydekrog” til at køre den lovligt, men jeg vil tro at de kan blive leveret over alt i landet.

Skal du afrense et helt hus skal du regne med at have den i 2 weekender og I skal være 2-3 om at køre med anlægget for at kunne køre kontinuerligt, for den trykke med op til 600 bar og man bliver fuldkommen smadret i armen af at trykke imod

Sådan et anlæg kan faktisk jævne en mur på nul komma fem og gemmicken går ud på ikke at spule hårdere end at fugerne stort set holder, men stadig at få malingen af.

Ud over det skal du regne med at bruge et sted mellem 30-40 m3 vand, meget havner jo selvsagt i muren men forsvinder på 2-3 dage og man kan ikke se det på indersiden

Når man er færdig vil der være en masse løst fra fugerne der er forsvundet, den måde jeg løste det på var at tage noget finpuds og en muresvamp hvor jeg så arbejde finpudsen ind i de små huller og ujævnheder der var i fugerne men stadig kunne vaske murstenene rene – dette ud fra devisen at man altid skal lave en svagere reparation end det oprindelige.

Omkring 150 m2 mur fik jeg afrenset på 2 weekender men der er så lige de der 3-4 km fuge man lige skal have fixet.

Der var jeg så ikke så ”flittig” så det tog lidt længere tid, men det kan laves også på et par weekender … om end man nok ikke skal være lige så grundig som mig, for jeg kørte murværket over med en excentersliber efter finpudsningen for stadig at have fuldkommen clean mursten før malingen.

Jeg vedlægger et par billeder om processen og resultatet – hvor den originale vandfaldsfuge og det hele er intakt.

Mvh
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
KJ

el lille PS ..

hvis du først er på mineralsk bund (har afrenset dit murværk), så brug mineralske produkter som kalk, silikat eller cementmaling - jeg tror du gør dig selv en tjeneste ;-)
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Annonce
Hej Mur & Maling

Tak for den gode beskrivelse - det lyder som en metode der er til at gå til. Lige et par spørgsmål:

- hvad gjorde du for at forhindre de 30-40 m2 vand endte langs soklen af huset?

- hvor gammel er dit murværk - jeg tænker mest på fugernes stand ift. højtryksspulingen?

- der kommer sikkert flere spm. til...smile

Takker fra KJ
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Hej KJ,

jeg glemte jo lige en lille ting i farten, nemlig at man også bruger for et par tusinde dieselolie.

Sådan et højtryksanlæg består af en trecylindret dieselmotor, et oliefyr og en stor vandtank som man hele tiden føder via en slange fra en alm. vandhane og så diverse ting til at styre tryk og vandtemperatur - alt opbygget på en trailer.

Vand ved sokler er egentligt ikke det store problem, dels sluger murværket en hel del af vandet og med et vandtryk på ca. 300-350 bar (den kan trykke 600 bar) så forstøves vandet og en meget stor del af det forsvinder ud i den blå luft og bliver ganske enkelt blæst væk som en damp sky eller fordamper - det er jo 90-95 grader varmt.

Mit hus er fra 1960 og har såkaldt vandfaldsfuger. Jo, løstsiddende mørtel/fuge forsvinder og er man uopmærksom, så kan man sagtens spule specielt de lodrette fuger ud.

Det er derfor vigtigt at man ikke "går for hårdt til den" og det er min erfaring at man ikke skal være fedtet med kemikalierne og at man skal afrense af 2 omgange.

Og man skal vide at afrensningen af muren kun er det halve arbejde, netop at få fugerne til at fremstå flot igen tager tid, men dog ingen tid i forhold til at kradse dem ud og fuge dem op igen, for der kan man roligt regne med en times arbejde eller mere pr. m2.

Jeg vedlægger et par billeder på nænsom og knapt så nænsom afrensning og det mulige endelige resultat når muren står klar til maling.

Mvh
Hej Mur&Maling

Pænt stykke arbejde du har lavet med muren ...

Ikke for at vade i det, meeeen:

Citat fra Mur&Maling

Uanset hvad alle påstår så kan man ikke komme uden om at z-værdien i akrylmaling er væsentligt højere end i kalk, silikat og cementbaserede malinger og uanset hvad alle påstår så kan man ikke komme uden om at z-værdien stiger proportionelt med materialetykkelsen i akrylmalingen. Hver gang du maler dit hus så lægger du mere og mere diffusionsmodstand på murværket - det er altså fakta, det er modstand+ mere modstand+ mere modstand og ikke åbenhed+ mere åbenhed+ mere åbenhed.


Der er vist ingen i denne tråd som mener at akrylmaling er noget man bør anvende udendørs, så jeg forstår ikke helt hvorfor du bliver ved med at vade rundt i z-værdier :-) ..... Men det er nu ikke en opfordring til en ny diskussion :-)

Lige et enkelt nysgerrigt spørgsmål - Hvorfor kalder du dig Mur&Maling ?

Mvh.
Mugge
Hej Mugge,

jamen man kan jo blive ved på det her punkt, hvis alle er enige om (i denne tråd, at akryl er noget møj at smøre på sin mur udendørs) så lad os tage SILIKAT ;-)

Silikat er jo en gammel malingstype der har vist sig at have nogle fantastiske egenskaber til maling af udendørs murværk - den er dog besværlig at arbejde med dels skal den jo som mørtel blandes, dels skal den stå et døgn og dels er den svær at arbejde med fordi man skal arbejde vådt i vådt.

Nej nej nej, vil nogen sige, man kan da købe silikat der er færdigblandet og ja det kan man, der findes nemlig to malinger under betegnelsen silikat.

Den første er ren silikat (i den oprindelige form) den anden (den færdigblandede) er en såkaldt dispersionssilikat tilsat akryklatdispersion og for meget dispersion ændrer fuldkommen silikatmalingens karakteristika, der for den rene silikat binder til muren ved forkisling til for dispersionssilikaten at binde til muren ved klæbning, fordi akrylatdispersionen faktisk gør silikatmalingen til en akrylmaling.

Begge produkter sælges i DK som silikatmaling og beder du en tilfældig maler om at male din mur med silikat, så fr du, med mindre der er tale om et specialfirma, næsten sten sikkert det sidste.

Selv siliconemalinger går heller ikke ram forbi, tag f.eks Skalflex Siloxane, der er en silikonemaling, ja, men med akryl i :-(

Hele nøglen i et sundt murværk ligger i at det kan "ånde" - det tror jeg alle kan blive enige om, der skal både vand ind og ud, men også f.eks CO2, fordi ellers ødelægges CO2 balancen i kalkmørtlen. Og om et murværk kan "ånde" afgøres af den diffusionsmodstand der er lagt uden på murværket og her er det ikke nok at se på en enkelt gang maling, men man må se på det efter gentagne efterbehandlinger ganske enkelt (og specielt med akryl) fordi materialetykkelsen derved forøges hvorved diffusionsmodstanden forøges.

Først da jeg ændrede min tankegang fra diffusionsåben til diffussionsmodstand forstod jeg sammenhængen, det første er et positivt ord der følger enhver spand maling der står "mur eller facademaling" på, uden nogen overhoved har belæg i tørre tal for at kunne sige det, det andet er hvad sagen drejer sig om.

For mig har dette været et kæmpe projekt med adskillelige timers læsning af materialelære og murværks hydrogene karateristika og jeg ved ikke hvad - jeg synes det var sjovt at lave en løsning på et problem som mange oplever med "gamle" malede huse og så kunne underbygge det med tværfaglig viden uden på den eneste måde at være i berøring med hverken maler- eller murebranchen.

Jeg er dog også lidt fortørnet over hvor meget "lort" vi som menigmand får proppet i hovedet af såkaldte "eksperter" i diverse detailforretninger og byggemarkeder, det er næsten lige så slemt som at være netværksspecialist og så ringe til TDC's supportline med et ADSL problem og så fat i en eller anden studine i et call center, man kender jo deres spørgeskema og kan tage den hurtige vej og sige til vedkommende "nu vil du stille mig en række spørgsmål og dem kan jeg, for at spare vores tid, svare ja, ja, ja, ja, nej, ja, nej, ja og nej på" gider nu sende mig videre ned i supporten til dem der ved noget ?"

Mit nick har jeg så valgt fordi jeg faktisk mener jeg har et godt bud på mur og malingsproblematikken - lige inden for området malede "problemmure" om end jeg selvfølgelig kan komme med løsninger andre ikke ville vælge.

Men det er der ikke noget nyt i, dette drejer sig om "gratis" vidensdeling der styrker den enkelte deltager i "gruppen", og da jeg arbejder en del med det på internationalt plan ved jeg at der til forespurgte problemstillinger sagtens kan være flere løsningsforslag og mange meninger.

Det drejer sig ikke om at "vinde" men om at skabe en "win win" situation, hvor jeg måske har en gangbar løsning på et problem du har og du måske har en løsning på et problem jeg har.

Så, nu blev det sgu langt igen - sorry ;-)

mvh

PS. vedlægger et billede af min genboes helt "nyopførte for 5 år siden" mur (for 2 gang) behandlet efter 2 års "bar" liggetid af en malermester med dispersionssilikat, fint skulle det jo være, hun var grædefærdig !!!
Norsjø pansor 6 kan jeg varmt anbefale det er nu 8 år siden vi malede huset sidst. Det er godt nok et diffusionsåben acryl produkt. vi var rundt den vide maler verden, og der er ligeså mange meninger som der er maling, vores erfaring er kun positive ingen afskalninger og meget hårdfør. jeg har med held rådført mig med en internet farvehandler (ingen reklame) han hedder thomas han er meget hjælpsom tlf 2523 2325
Slagteren
Der er yderligere 15 indlæg i tråden.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også