Overligger ved vinduer

Hej,

Jeg skal skifte vinduer i mit etplans hus som er muret i hvide kalk sten (ru), og har i den forbindelse lidt spørgsmål.

Over vinduerne er der 3 skift sten i alt, så er det nødvendig med en overligger, når det er indervægene som er bærende ?

Grunden til at jeg spørger er at flere af stenen er løse over, og jeg tvivler derfor på at der er en overligger sat op. Alle sten vender ens.

Med venlig hilsen
Bo
Hej, Jeg skal skifte vinduer i mit etplans hus... Vis hele indlægget
47 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Du kan godt selv støbe sådan en overligger hvis du vil! Skær 2 riller ned i en række på 7 mursten (længde 1584 mm) og støb 6 mm. rustfri tentorstål ned i rillerne i en stærk cementmørtel (cement+sand ca. 1:2,5) Overliggeren skal have lidt pilhøjde på midten på ca. ½ cm. Så læg stenene op på et bræt der buer lidt op på midten. Læg så små mellemstykker på 12 mm. af flamingo i fugerne inden du støber så cementmørtlen ikke løber ud. Den skal være forholdsvis tynd for at få en ordenlig vedhæftning. Hvis du har flere spørgsmål så skriv endelig
Eller lave et rulleskifte hvor stenene ligger på højkant og danner en kileform som kan bære en stor vægt , det var det man brugte førhen , men så skal man nok ud og finde en gammel murer..................

   elektriker fra jævnstrømmens tid
Det må da være omvendt Carsten med den bue, så han efter støbningen kan lægge den hele del af stenen opad.
Skrevet af Håndværkeren på 07 feb 2014 16:35
Det må da være omvendt Carsten med den bue, så han efter støbningen kan lægge den hele del af stenen opad.

Nej! Den hele del af stenen skal selvfølgelig vende nedad så støbningen ikke kan ses. Undersiden bliver netop synlig da vinduer som regel er trukket 5 cm. ind i falsen.

En overligger skal i øvrigt altid have pilhøjde, fordi ellers vil det se ud som om overliggeren hænger når den bliver lagt op. De 2 riller skal naturligvis skæres på den side der vender opad altså væk fra brættet.

Længden på 7 sten+ 6 fuger bliver forøvrigt 1668 mm. og ikke 1584 mm. som jeg først skrev. Men måske kan 6 sten også gøre det men det tør jeg ikke love da det afhænger af hvordan det passer med forbandt.




Annonce
En overligger skal altid understøttes på midten indtil mørtlen ovenover er hærdet op.
Tjah sådan er der så meget, den sidste over ligger jeg købte var til en dør, den var støbt af farvet beton og havde ikke som de "gamle" riller på den ene side. Da jeg så spurgte hvilken vej den så skulle vende, var svaret at det var lige meget.
Jeg har godt nok aldrig set en overligger lavet i indfarvet beton. Og den overligger skulle så ligne det resterende murværk så det ikke ses at det ikke er tegl? Det stiller jeg mig noget undrende over for må jeg indrømme. Men du må da meget gerne tage et billede af den Håndværker
Så har jeg lavet 2 stk overliggere, efter Carsten Murer beskrivelse, men hvor stiv skal en sådan overligger være ?
Grunden til at jeg spørger, er at hvis jeg løfter den i begge ender så buer den på midten .... det vil sige at det stykke som er mellem stenene ikke er solid nok med 6 mm rustfri tentor stål ... Vil det hjælpe at fylde fugerne med mørtel, eller hvad vil i forslå ?
Der er yderligere 27 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis