Udskiftning af vandrør ved større renovering

Dav Folkens

Indenfor de næste 5-10 år, vil jeg lave en større renovering af en 104m2 bolig.
Her skal der laves nyt køkken, bryggers og badeværelse, hvor jeg også vil lave nyt gulv i entre, bryggers, stue, køkken og selvfølgelig badeværelse.

Når disse gulve er fjernet, vil vandrør til 6 ud af 10 radiatorer, og næsten alt rørføring til brugsvand, være tilgændelig for udskiftning.

Vil det give mening, at få alle rørene udskiftet, selv hvis de ikke fejler noget?
Denne bolig er fra 1984, så om ca. 10 år vil rørene være ca 50 år, som vist er den alder man regner med, at vandrør kan holde?

Mvh Frank
15 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Du har selv svaret på spørgsmål.
Hvis du når ned til kloakken ville jeg også kigge til den; om den ikke også skulle skiftes. Til PVC rør.
Ved eventuel salg vejer det ekstra at installationer er opdateret, således en evt. køber kun skal bekymre sig om overflader.
Mht VVS delen, skift så meget som muligt til pex så du får de skjulte samlinger væk. Ved ikke om det er fx kobberrør i væggen til vand, men det kan du med fordele skifte ud, da det er noget værre lort at lave rep på, hvis det går i stykker.


Vi skal ikke hjemad, vi skal fremad

I 1984 brugte man PVC rør til kloak/afløb. 

fase
For ca 35 år siden ændrede vi(en vvs’er) rørføringen til køkken og bad, i forbindelse med ændret adgangsvej til krybekælderen. Rørene må på det tidspunkt have været ca 40 år gamle.
1 til 2 år senere lækkede en 90 gr. bøjning. Iflg vvs’eren skyldtes det slitage indefra, bl.a. pga hårdt vand i området og måske dårlig rørkvalitet. Heldigvis var det lige indenfor lågen til krybekælderen, og blev ret hurtigt opdaget.
Dette for at sige at nyt ikke altid er bedre end gammelt, og at det kan være godt med en simpel tilgang, specielt i perioden efter etablering. Der er jo en grund til at der er 2 års garanti/reklamationsret på de fleste varer.

Alle besparelser omregnes til fl. rødvin👍
Annonce

CHRISVES Radiatørrørene er en blanding af sort jern og kobber. Jeg er ikke sikker på, hvad brugsvandet er.

Ved du hvor længe man regner med, at PEX rør vil holde? Der burde vel ikke være nogen tæring på disse?

JohnLarsen Jeg forstår selvfølgelig, at nyt kan gå i stykker efter et par år, men når rørene allerede er 50 år, vil der vel være større sandsynlighed for, at de gamle går i stykker, end at de nye gør?

Vil der være en vedligeholdsmæssig fordel, ved at få monteret et afkalkningsanlæg? Rørene vil så ikke blive kalket til, men vil det gøre noget ved deres holdbarhed?
Helt klart skift alt du kan komme i nærheden af til pex, de skal nok holde din levetid ud, og næste generation også.

Fittings kan korrodere, men der er færre af dem når man bruger pexrør, da man undgår mange bøjninger osv, da røret i sig selv er fleksibelt.

Ofte når der sker tæring på nyt på gammelt, er det fordi man sætter forskellige materialer sammen, som så giver galvanisk tæring. Kan man få kobber og stålrør ud af installationen, kommer man langt, og får et system der kan holde i rigtig mange år.

Kobber og stål er ærkefjender når det kommer til brugsvands installation😁

Elektronikteknikeren
Der er jo også den fordel ved den nye varme og vand installations form at alle rør kan skiftes efterfølgende. Det laves som rør i rør, og man kan se med det samme om der er lækage.
Alle rør til hver enkelt radiator eller tappested udgår fra samme fordeler. Og der vil der simpelthen komme vand ud af førings rør hvis der sker noget. Så det er stort set ikke aktuel at kigge på levetid da det er meget nemt at skifte enkelt rør. 
Så det hele bør helt klart skiftes. 
Det er helt klart nemmere at lave hvis man renoverer på 1 gang eller i hvert fald tager en stor bid ad gangen. Det minimerer den samlede udgift da der er meget der kan føres igennem rum som allerede er under renovering 

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Ev Elmand Vil det sige, at man murer pex rør ind i en væg, og fremadrettet kan kan hive det gamle rør igennem væggen, og skubbe et nyt i? Så man ikke behøver, at åbne væggen igen?
Ev Elmand Medfører "rør-i-rør" at et sprængt rør, vil blive drænet i yderrøret, så det løber tilbage til fordeleren f.eks. i et bryggers?
Der er yderligere 5 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis