Luftkøler

Hej. 
Vi har bygget et murstenssommerhus 45 m2 og installeret genvex. Jeg har 2 spørgsmål.
1. Skal man slukke for genvexen om sommeren?
2. Er en separat luftkøler noget værd. Vores vinduesparti gør at vi har 27 gr om sommeren.
Tak for jeres svar. 
Hej.  Vi har bygget et murstenssommerhus 45 m2 og... Vis hele indlægget
21 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Hovedårsagen til at installere et Genvex-anlæg er ønsket om ventilation med et minimalt varmeforbrug. Det er et lovkrav i moderne huse, som konsekvens af at moderne huse bygges helt tætte. Man skal altså have sit anlæg tændt hvis man vil have frisk luft i huset. Det er rigtigt at anlægget ikke giver ventilation hvis døre og vinduer står åbne. En af fordelene ved et ventilationsanlæg er at man ikke behøver at åbne vinduerne for at få frisk luft. Det er rart at man ikke behøver at have fluer i sit hus.

Det er rigtigt at en kold sommernat giver ventilationsanlægget en mulighed for at køle huset ned, men i praksis er det ubetydelig. Der er under 1 grad i forskel om morgenen, om anlægget har været tændt eller ej. Luft har kun en varmefylde på ca 1 kJ/kbm, så det er meget lidt energi der bliver flyttet ud.

Normalt bruges et Genvex-anlæg også til ventilation af badeværelse. Hvis man slukker anlægget, vil fugt ikke forsvinde fra rummet, hvilket er dårligt både for beboere og huset. Der kan opstå legionella i kondensvand. I et sommerhus vil jeg anbefale at den kører på laveste styrke når man ikke er der, for at få huset til at lugte mere frisk når man kommer igen.

Kravene til isolering og ikke mindst energi-vinduers evne til at bringe solenergien ind i huset giver mange nybyggere problemer med varme om sommeren. Det bedste man kan gøre er at få markiser eller andet udvendigt der begrænser solindfaldet. Det er i hvert fald, der man bør starte.
Du kan ikke sætte noget på et ventilationsanlæg, som kan køle huset ned. Det er alt for lidt luft der går igennem et Genvex-anlæg. Du kan godt køle huset ned med en varmepumpe der ikke ikke er tilsluttet Genvex-anlæget. I sommerhuse er der ofte en luft-til-luft varmepumpe, til at give varme i kolde tider. Typisk er det en hvid kasse der hænger under loftet i stuen. Den kan også køle.

Hvordan får I varme i sommerhuset?

Når man køler et hus ned, flytter man den varme der kommer gennem vinduer og igennem isolering ud af huset igen. Det er vinduerne der giver langt den meste varme i moderne huse. Derfor vil udvendig solafskærmning begrænse strømforbruget til varmepumpen betydeligt. Måske fra 100 kr om dagen om sommeren til 20 kr.
Tak for dit svar. Huset er fuldmuret og opvarmes vha en elpatron. Genvex skal jo installeres i alle nye huse. Vi må nok satse på en markise el udvendig silafskærmning. 
Frida68 skrev den 24-04-2022 22:58:58

Hej. 
2. Er en separat luftkøler noget værd. Vores vinduesparti gør at vi har 27 gr om sommeren.
Tak for jeres svar. 

Det er da spild af energi at køle et summerhus, samtidig med at sollys gennem vinduerne opvarmer lokalet.
Den oplagte løsning er at stoppe for varmeindstrålingen ved at placere reflekterende folie foran vinduerne. Det kan gøres både indvendigt fra med et rullegardin. Eller udvendig fra med en improviseret løsning.

Så i stedet for at køle med 2.000 W. Så kan du tænde lyser og bruge 20 W. (= 5x4W)


Prøv det selv
Annonce
Tak, vi skal nok igang med rullegardinerne. 
Tak for dit svar. 
Solafskærmning skal placeres udvendig. Hvis solen rammer noget indvendig afskærmning så er varmen kommet indendørs om man kan sige sådan. 

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Tak Erik. 
ev elmand skrev den 01-05-2022 09:28:36

Solafskærmning skal placeres udvendig. Hvis solen rammer noget indvendig afskærmning så er varmen kommet indendørs om man kan sige sådan. 

 Velux sælger reflekterende rullegardiner til indvendig afskærmning. Specielt designet til montage på Velux vinduer. De har en absolut mærkbar effekt på rumtemperaturen. Men tror at 10 til 20 % af varmen kommen indenfor, som du også nævner. Men at undgå 80 % varmeindstråling er et godt resultat. Herudover er en indvendig reflekterende afskærmning meget mere brugervenlig.


Prøv det selv
Salgstal er altid gode ( undgå 80% varme indstråling ) 
Der er vist kun skodder for vinduer udvendig der kan leve optil det.   

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Der er yderligere 1 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis