Jeg har ikke prøvet gips, men lavet noget tilsvarende i ler:
1 del lerpulver og 3 dele skarpkantet bakkegrus. Tilsæt vand så overfladen er let glinsende efter formning, men stadig tilstrækkelig til at alle mikroskopiske luftmellemrum fyldes med ler. Bank let på massen under formningen så luftbobler drives ud, og brug en almindelig spiseske dyppet i vand til at glatte overfladen.
Det er vigtigt at overfladen er hel glat. Ujævnheder får essen til at sprække. Første gang essen bruges, varmes forsigtig op så al fugt fjernes. Det samme gælder hvis essen har været opbevaret under fugtige forhold i længere tid.
En almindelig ukrudt brænder fra jem&fusk er tilstrækkelig så længe essen ikke er større en vist på billedet. Det er ikke nødvendigt at ukrudt brænderen fastgøres permanent til essen.
I stedet for en metaldåse som ydre form, kan det anbefales at anvende chamottesten.
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.