El

Hej
Hvordan beskytter jordledning mod stød. Hvad er forskellen på en stikkontakt med og uden jord.
Feks. Hvis der er tilsluttet en vaskemaskine til en stikkontakt uden jord, hvad ville der så ske, ville hpfi ikke bare slå fra, hvis der nu opstår en fejl.
14 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
ev elmand
ev elmand
15970 7480
Velkommen på lds.
Der er lidt af en større udredning hvis det skal forklares dybdegående. så jeg prøver med den korte version.
Jordledning leder en eventuel overgangs strøm i vaskemaskinen direkte til jord og HPFI relæ slår fra UDEN at strømmen er kommet igennem din krop.
scenarie 1. Uden jordledning kan maskinen stå med fuld spænding på kabinet ( ved fejl ) uden at du ved det. Det kan f.eks. være fase L1. Rører du ved den med bare tæer så får du fuld skrald igennem kroppen indtil relæet slår fra.
Man ved så at de fleste mennesker kan tåle 30 mA i 1 sec. Derfor er kravet at det skal slå fra ved denne grænse. OK du opdagede så at høre til de fleste - fik et smertefuldt stød men overlevede.
scenarie 2. Uden jordledning
Du har et komfur med fejl på. den har en overgang til kabinet på fase L1 Du går rundt i køkken med linoleum,  trægulv eller lignende. og kan overhovedet ikke mærke noget. Der går nogle år måske og så kommer der overgang på emhætte Denne er monteret på fase L 2 eller L3.
Nu har du en situation hvor der er 400 V imellem emhætte og komfur. Hvis du berører dem begge samtidig er det ikke en fejlstrøm, men opfattes af relæet som et normalt forbrug. Og det dør du sikkert af.
Der er mange andre sjældne muligheder og befolkningen som sådan overlever jo også i de mange lande som ikke har samme sikkerheds niveau. Men her i landet mener vi at det skal være med meget lav risiko derfor er der krav om automatisk afbrydelse ved alle fejl muligheder.
De apparater der må tilsluttes med 2 benet stikprop er alle dobbelt isolerede. Derfor kan der ikke komme fejlspænding ud på yderkabinet.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Mads99
Mads99 Trådstarter
5
1. hvis man nu har en stikkontakt uden jord, ville relæet stadig slår fra inden 300ms, men man ville stadig får stød inden. 

2. Hvis der nu er monteret jordledning, ville der så aldrig være 230v på metal delen på feks. vaskemaskine?
jenshøj
jenshøj
2569 4800
1. Fejlstrømsrelæet slår først fra, når der løber en støm uden om det. Og det vil der først gøre, når du rører ved f.eks. metallet på vaskemaskinen.
2. Jordledningen er forbundet til metallet på vaskemaskinen. Så hvis ellers jordlederen ikke er brudt noget sted mellem jordspyd og vaskemaskine, vil en 230V fase der også får forbindelse til metallet øjeblikkeligt få fejlstrømsafbryderen til at slå fra.

Forskellen på uden og med jord i stikkontakten er, at fejlstrømsafbryderen i første tilfælde afbryder, når strømmen løber gennem dig, mens den i andet tilfælde afbryder når fejlen på maskinen opstår.

Men hvis man forestiller sig at jordforbindelsen blive brudt et sted - lad os sige at der f.eks. bliver slået et søm i gennem et kabel, så jordledningen bliver afbrudt, og der efterfølgende opstår en fejl på vaskemaskinen, så vil der være 230V på maskinen. Og på alle andre maskiner, som er tilsluttet jordledningen efter bruddet. Og så er vi tilbage ved 1.

Annonce
Annonce
jenshøj
jenshøj
2569 4800
Og så lige en anden ting. Fejlstrømsafbryderen er en fantastisk ting - hvis den virker.
Husk derfor at bruge test-knappen et par gange om året. Jeg plejer at gøre det i forbindelse med skift mellem sommer- og normaltid. På den måde får jeg gjort det 2 gange om året, og de ure jeg har, som er tilsluttet direkte til elnettet skal alligevel stilles, så det gør ikke noget at strømmen bliver afbrudt under testen.
Røgalarmernes testknapper får et tryk ved samme lejlighed.
Silas
Silas
584 København
@elmand, gode scenarier! Måske trivielt, men ved “De apparater der må tilsluttes med 2 benet stikprop er alle dobbelt isolerede. Derfor kan der ikke komme fejlspænding ud på yderkabinet.” Skal man huske at schukopropperne kun har 2 ben, men alligevel er koplet til kabinettet og derfor skal bruges med en adaptor for ikke at bryde forbindelsen til jord (nok mest til trådstarter og ikke Elmand som ved det 😊)
ev elmand
ev elmand
15970 7480
God præcisering Silas.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Annonce
Annonce
S. Fabrin
S. Fabrin
9373 4400
Silas, schukostikket har faktisk tre ben. Det tredie, jordbenet, er bare udformet som skinner på siderne, ellers kunne der ikke bruges en adapter.

fase
ev elmand
ev elmand
15970 7480
Ja så bliver det lidt en krig på ord. 2 ben + en skinne = 3 ben Måske    Men nærmere et skinneben   

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
S. Fabrin
S. Fabrin
9373 4400
Nej, Erik det skal på ingen måde være en krig på ord, men bare en rettelse på at schukostikket kun har to ben. Jeg synes der begrebsforvirring nok i forvejen. Jeg er på ingen måde krænket, selvom det er moderne for tiden, eller fornærmet. Det skal der mere til. Vi tager lige en scotchs.

fase
Mads99
Mads99 Trådstarter
5
Hvis nu der er et apparat, som ikke har en jordledning fra fabrikanten af, men der er stikkontakt med jord. Så ville man ikke får gavn af den stikkontakt med jord alligevel ?? 
Der er yderligere 4 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Lignende indlæg

 1. Overgang i vores strøm?
  Belysning (9 svar)
 2. Mangler jord i stikontakten
  Lav-Hus (14 svar)
 3. vaskemaskine springer hpfi relæ
  Hårde hvidevarer (10 svar)
 4. Jordforbindelse på netværks patchpanel i krydsfelt
  Lav-Hus (33 svar)
 5. Lovlig stikkontakt?
  Lav-Hus (28 svar)
 6. Jord i el-installation
  Lav-Hus (8 svar)
 7. HJÆLP! HPFI-relæ slår fra ved jordet vaskemaskine?
  Hårde hvidevarer (19 svar)
 8. Hvorfor egentlig lovkrav om jordforbindelse?
  Lav-Hus (16 svar)
 9. Installation af landstrøm på sejlbåd
  Lav-Båd (24 svar)
 10. jord i stikkontakt
  Jura, reglementer og krav (11 svar)

Har du et spørgsmål eller vil du hjælpe de andre?

Tilmeld dig som bruger nu og få adgang til det hele - det er gratis!

Tilmeld dig her