Låge i gavl på hus

kurta
kurta
326 4800
Noget familie skal have en ny gavl, da den gamle af træ er utæt og ikke kan reddes. De vil så i stedet beklæde med SCG Smartwood Plank fra jemogfix.
https://www.jemogfix.dk/scg-smartwood-plank-antracit-koeb-i-butik/4115/9051176/
De er købt, så anbefaling af andre produkter kan ikke bruges til noget.
De har så spurgt, om jeg kan konstruere en låge i gavlen, så de stadig kan komme ind på loftet udefra. Der er ikke lem til loftet nedefra.
Det er jeg absolut ikke ekspert i, så jeg tænker første problem er selvfølgelig, at den er tæt, når den er lukket.
Hvordan gør man så nemmest/bedst. Skal den lukke ind- eller udad?
Nogen som har en færdig løsningsmodel med, hvorledes anslag, tætning skal foretages? Der skal ved bruges nogle alulister foroven og forneden, men hvad med i siderne?
Noget helt andet jeg tænkte på er samlinger af disse plader, når de ikke er lange nok til hele bredden. Er det bare noget vindpap, man sætter under samlingen, hvor 2 plader støder sammen? Som jeg har forstået det, er gavlen nu en trækonstruktion (som tænkes genanvendt), hvorpå der er fastgjort vandrette brædder med overlab. På indersiden er der så monteret isoleringsbat. Bør der være noget mellem de nye cementfiberplader og isoleringen - jeg tænker på, om der bør monteres vindpap over hele gavlen først eller? Andre gode råd som man bør være opmærksomme på?

Kurt B. Andersen
12 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
uldal
uldal
6043 6500
Jeg har lige brugt de planker til et carport udhæng. De er tyndere Og kortere end andre, så forsigtig. Der skal forskalles for hver 60 cm på højkant. Derefter vindpap overalt. Normalt bruger man gummilister lodret på forskallingen under plankerne. Ang låge, så lav en ramme af reglar Med fyldning af støbefiner, der sættes ind i forskallingen. Mærk hjørnerne op udenpå plankerne og skær hullet ud. Hængsel indvendigt.

 

TRRA
TRRA
560 2770
Du kan ikke lave en låge der er tæt, flugter med gavlen og åbner indad. Det kommer også lidt an på hvor ofte den skal bruges - hvis det blot er for at kunne lave en inspektion en gang om året eller efter behov, kunne du jo blot skrue en x-finerplade beklædt med planker og isoleret på bagsiden fast til spær/forskalning.

 

Mvh TRRA
Forslag: hvad med at købe et sidehængt vindue i 90*90 eller andet. Evt beklæd det eller lad være afhængig af ejerne.

At sætte ting i vage er overvurderet. Vand skal jo kunne løbe af :-)
Annonce
Annonce
kurta
kurta Trådstarter
326 4800
Jeg takker for forslagene. Der er da lidt forskellige muligheder at tænke over.
Uldal - er det nogle specielle gummilister, som findes til netop disse plader? Jeg har set flere videoer på youtube med forskellige fibercementplader, og der har jeg set, at de bruger noget EPDM bånd ved samlingerne. Jeg troede, at det var vindpap der også. Jeg indsætter et billede af, hvorledes det ser ud.
For mig ser det umiddelbart fornuftigt ud, idet evt. vand som kommer ind i samlingen burde løbe ned af EPDM båndet og så løbe af. Men teori og praksis holder ikke altid. Men set netop dette princip fra flere forskellige fabrikater.

Kurt B. Andersen
BOFH
BOFH
1164 8600
Det der med en lem i gavlen bliver aldrig helt godt - også hvis man sætter dem på en ramme og laver overlæg til siderne + det er en øjebæ.

Køb en færdiglavet isoleret loftlem med trappe, de kan fås i mål der passer til spærbredden. De isolerer godt, er tæt og så tager det kun en eftermiddag at montere.

/BOFH

Giv mig min kop kaffe og et serverrum!

uldal
uldal
6043 6500
Ja, det er det rigtige bånd du viser på billedet. Men du bør have vindpap bag forskallingen over hele gavlen alligevel. Plankerne lukker ikke helt tæt og pappet holder fugt og træk ude. 

 

Annonce
Annonce
Husk at male de skårne ender med maling beregnet til dette. Og lad være med at male andet end kun enderne 

Mvh. Christian M
 

ev elmand
ev elmand
15541 7480
Man kan nu godt lave en lem der ser nogenlunde ud. Pladerne skal naturligvis følge de andre plader. Lemmen kan lukkes ud ad så kan man se 1/2 delen af hængsel udefra, Det vil være nødvendig at have en lille alu/zink profil både øverst og nederst så evt vand ledes ud ad. Ligeledes anbefaler jeg murerpap nederst i hele gavlen bredde. Det går lige uden på muren og ind bagved både gummilister og vindpap. Skulle der komme lidt vand ind på bagsiden så kan det ledes ud igen.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
kurta
kurta Trådstarter
326 4800
Af forskellige årsager er det ikke en løsning af sætte en lem op i loftet, så derfor skal det være via gavlen. Vi har nu fået lidt forskellige ideer, og regner så med, at vi finder frem til den endelige konstruktion i morgen, når vi begynder at beklæde.
Han pillede den gamle beklædning af i går, og da viste det sig, at der faktisk var 90 cm mellem de lodrette stolper, som pladerne skal monteres på, så vi måtte foretage lynkøb af nye bjælker for at minimere denne afstand. Så nu er der kun 45 cm mellem befæstigelsespunkterne. Der er indkøbt vindpap, og for at få luft bag beklædningen er der også købt brædder til at slå udenpå vindpappen, så der bliver afstand. Det var ikke muligt at sætte vindpappen på bagsiden af stolperne, så derfor denne løsning. EPDM bånd er også indkøbt, så nu er vi vist nogenlunde klar til at gå i gang.


Kurt B. Andersen
kurta
kurta Trådstarter
326 4800
Her er så resultatet. Da de kun sjældent skal ind på loftet, besluttede vi at lave en lem uden hængsler. Den er i stedet fastgjort med 2 maskinbolte i bunden. Det havde den fordel, at lemmen næsten ikke ses, da vi hverken skulle have vandnæse for oven eller forneden. Pladerne er skruet på et stykke krydsfiner med nøjagtig samme  afstand som på resten af gavlen. Det er så lavet således, at  den stikkes skråt ind under en hel plade, og 2,5 cm op bagved, hvilket svarer til overlægget. Så sættes den ind forneden, hvor krydsfinerpladen hviler på en vandret regel mellem 2 lodrette stolper. Samtidig stikker pladen 2,5 cm ned over den underliggende plade. Derfor ingen vandnæse foroven og forneden.
Selve pladerne stikker så langt ud i hver side, at samlingen mod de øvrige plader ligger samme sted, som der i øvrigt var underlag til samlinger og skruen fast. Så vi tror på, at den nu er vandtæt, ikke ses ret tydeligt med mindre man kigger efter den, og det tages så kun ca. 1 min lige at fjerne de 2 maskinbolte i bunden, som bliver skruet ind i nogle slagmøtrikker på bagsiden.

Kurt B. Andersen
Der er yderligere 2 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Sponsor på LDS

Malgodt.dk

Malgodt er en af de mest populære maler-butikker på nettet. Vi har et godt samarbejde med dem, som giver dig gode priser i webshoppen.

Se mere

Har du et spørgsmål eller vil du hjælpe de andre?

Tilmeld dig som bruger nu og få adgang til det hele - det er gratis!

Tilmeld dig her

Se også