Hej
Du har selv sagt det.. du skal åbne døre og vinduer når du fyrer godt op i "dyret"..
Ved konvektion bliver varmen frigivet jævnt, og der er kun strålevarme ved glasruderne.
Desuden er der varmefordeler plader i nye ovne, som sørger for at den varme røg frigiver sin varme til ovnen og ikke til skorstenen.
Luften omkring ovnen kommer igennem nogle metalplader, som samtidig sørger for at den opvarmede luft cirkulerer, og derved blvier varmen langsomt fordelt rundt. (også til tilstødende rum).
Men alt i alt, er det jo en "cost-benefit" vurdering..
Er du glad for din ovn, og er du ligeglad med at meget af varmen fiser ud i det blå og ovnen kun bliver brugt til "hyggevarme", så behold den.
Den sparer dig nok ikke for meget olie/gas/fjern/el-varme, men det kunne en ny konvektionsovn.
Iøvrigt bliver der stort set ikke solgt nogen strålevarmeovne mere.
Hvis du skal have en ny ovn, så vælge en der er lidt underdimensioneret, så du fyrer "hårdt" i den.
Problemet er ofte at man har valgt en ovn med for stort kapacitet, så skruer man helt ned for ovnen, og den begynder at sode. Når den soder, så forbrænder den kun ca. halvdelen af de kalorier der er i brændet.
Så hellere fyre helt op i ovnen, så den virkelig får brændt alle gasser af.
Herved holder ovnen sig også altid ren. (ruder og skorsten)
Der kommer kun røg op af vores skorsten lige når vi har tændt op - ellers er den stort set røgfri.
Vi bruger KUN brændeovn til at opvarme vores hus med... (over 130 kvm i 2 plan)
Vi bruger ca. 3-4 ton briketter (presset savsmuld) pr år. (4000 - 5000 kr)
Mvh ThomasB