Indvendig renovering af hus fra 30erne (cellotex på vægge, nye elinstallationer, mm) - råd og erfaringer ønskes

Hej

Jeg skal i gang med en større renovation af vores hus fra 30'erne.

Først lidt om huset:
Det er en klassisk murermestervilla, hvor der ikke er lavet meget om siden det blev bygget.
Det betyder bl.a. at ydermurene er indvendigt beklædt med cellotex.
Der er blevet hulmursisoleret med papir for få år siden.
Plankegulv af fyrretræ.
Loftet er pudset lov med strå/siv og en smule stuk i kanterne.
Elinstallationer er de originale. Dvs. stofledninger og vist ikke jord til stikkontakter.
Stikkontakterne sidder forholdsvist højt og der er ikke så mange af dem. Jeg vil gerne hve nogle flere samt have flyttet dem ned til gulvlisterne.

Helt overordnet vil jeg gerne have cellotex ned fra væggene pga. brandfare men også for at sikre mig, at der ikke er skimmel eller lign. bagved samt pga. udseendet: cellotex'en er revnet flere steder, hvilket ikke ser så pænt ud.

Jeg er specielt i tvivl om, hvorvidt jeg skal isolere indvendigt, når jeg tager cellotex'en af?
Eller om det er bedst ikke at gøre det?

Jeg hælder nok mest til ikke at isolere indvendigt idet det vil tage en del af pladsen samt at jeg ikke vil risikere problemer med fugt/skimmel der måtte opstå ved at flytte dugpunktet.

Hvis jeg ikke isolerer, hvad er så den bedste tilgang?
Skal jeg pudse murene, så de bliver glatte og så bare male dem?
Sætter man noget glasvæv på dem?
Er opgaven med at pudse murene en gør-det-selv-opgave eller bør man overlade det til en murer?

Hvad med stikkontakterne? Risikerer jeg at skulle udskifte alt el hvis jeg begynder at flytte den slags?
Jeg mindes at have hørt noget om, at hvis man begynder at pille ved gamle stofledninger, så ender man med at udskifte det hele, fordi det er mørt og enhver forstyrrelse vil risikere at medføre problemer...
Jeg vil naturligvis lade en elektriker udføre arbejdet med installationerne, men vil gerne vide om jeg skal have et tilbud på en opgave om at flytte/oprette et antal stikkontakter eller om jeg skal have et tilbud på at udskifte alle installationer...

Og her kommer vi så også ind på loftet. Fordi hvis alle elinstallationer skal udskiftes, så frygter jeg, at jeg også bliver nødt til at skulle igennem loftet. Og det er vel ikke lige til at reparere sådan et gammelt pudset loft - eller hvad?

Råd og erfaringer ønskes.

Hej Jeg skal i gang med en større renovation af... Vis hele indlægget
35 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Det gode ved huse af den årgang er, at det er gode materialer, der kan ånde - og det giver et godt indeklima. Det ødelægger du med dampspærre. Det er næsten synd. Vi har et hus fra ‘32, som kun er hulmursisoleret. Vi holder varmen fint.
Jeg giver Koluda fuldstændig ret. Enten laver elektriker det, eller også får du ham på besøg og lader ham tegne streger på væggene og så låner du rillefræser af ham. Hvis du bare begynder på egen hånd, og tegning, så er der sikkert meget han alligevel vil have lavet om.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Det gælder alt autoriseret arbejde som vand og kloak foruden el, men derfor kan man godt fungerer som stik-i-rend  dreng efter de autoriserede håndværkers anvisninger.
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Som de andre så klarer din elektriker zde ting. Det er lavet i gamle stålrør og man kan som regel skifte ledninger op til lampestedet

Hjemmelavet er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel.

Annonce
Hvor meget hulmur har du? Hvis det er under 75 mm bør du efterisolere. Lad elektrikeren fræse. Bare det han skal frem og tilbage, for først at instruere dig i, hvor der skal fræses, kontrollere arbejdet og så udføre kabeltræk, overgår omkostningen for, hvad han bruger af tid på, selv at fræse. Du kan selv lukke fugerne. Det er der penge i.

 

uldal skrev den 07-11-2019 08:10:29

Hvor meget hulmur har du? Hvis det er under 75 mm bør du efterisolere. Lad elektrikeren fræse. Bare det han skal frem og tilbage, for først at instruere dig i, hvor der skal fræses, kontrollere arbejdet og så udføre kabeltræk, overgår omkostningen for, hvad han bruger af tid på, selv at fræse. Du kan selv lukke fugerne. Det er der penge i.

 OK. Lukker man det bare med alm. mørtel? 


Du lukker rillerne med en blanding af sand og cement i forholdet 4 dele sand og en del cement.

fase
Når du nu skal pudse væggene alligevel, så bruger du bare samme mørtel til kabel rillerne som til væggenes overflade. Bad min murer om det i forbildelse med jeg lavede ny el i min stue. Nu er kablerne trukket, så afventer jeg bare mine finanser kan få råd til et genvex anlæg, før jeg bygger gips loft i stuen, og efterfølgende sætter min elektrikker igang med at forbinde det hele. (Har selv installatør eksamen, mangler bare erfaringen for selv at have licensens, og erfaringen har min onkel der er elektrikker på 25'ende år....)

 

Steensen, jeg er ikke enig med dig.

fase
Der er yderligere 15 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også