Er dette snavs eller asbest ?

Jeg prøver lige mit oplæg med billeder. 

Vi har en garage med asbesttag. Den er utæt og har været det i flere år inden vi købte huset. Alle plader er intakte og ellers i ret god stand. Der hvor regnvandet kommer ned er der en støvet grå masse på træet. Er dette “bare” snavs fra taget eller er det asbeststøv fra de intakte plader som dermed forgifter hele garagen ? 

Jeg prøver lige mit oplæg med billeder.  Vi har en... Vis hele indlægget
25 svar
 Følg tråden
Der er 20 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Det er med stor undren at Asbest hysteriet ingen ende tager, i den grad hyklerisk, sammenlignet med hvad der ellers foregår på andre områder, her i landet.

Fremført bl.a. i DR radio, her i december:

28.000 personer bliver hvert år indlagt med alkohol problemer, af dem dør ca. 28 % inden for 10 år.

6 ud af 10 trafikuheld ( 60 % ) skyldtes uopmærksomhed, herunder den forbandede Mobiltelefon ,samt div indtagelse af drikkevarer mv.
Ja 60 % bliver dræbt i trafikken, pga. uopmærksomhed!

Højst besynderligt at der ikke er flere, der farer i "blækhuset", over ovennævnte drabstal vedr. f.eks. den forbandede Mobiltelefon.



Lidt lige som Radon hysteriet.
Hvis at man ikke ryger, så er radon f.eks. ufarligt.
Og vis at man endelig skal dø af radon, så skal man ryge grøn Cecil uden filter i døgndrift i mange år, så er det en meget lille chance for, at det er radonen som gør at man dør af lungekræft, men der er nok meget større chancer for, at det er tjæren i lungerne.
Men med så meget andet, så er der er en hel industri som hele tiden holder liv i folks frygt for at tjener peng på denne frygt.
Og medierne skal hele tiden have noget med død og ødelæggelser at skrive om og lader sig hele tiden lokke til at skrive katastrofe historier om alle de ting som der teoretisk kan ske og løber hermed firmaerne ærinde ved at holde folk hen i frygt, så de ikke kan sove om natten og sige, vi må heller bruge tusindvis af kroner på noget som de fleste gange er totalt spild af penge.
Nu er der vist gået lidt "whataboutery" i den.

Omend jeg er enig i, at der er meget hysteri omkring asbest, radon osv., så er det temmelig irrelevant, at der også er mange andre ting man kan dø af.
Man slår jo heller ikke selv selv over venstre fod, bare fordi man allerede har ondt i den højre.
Det er veldokumenteret at asbest øger risikoen for flere kræftformer og asbestose - både ved mindre og større udsættelser. Og da det i vid udstrækning er fint muligt at undgå langt størstedelen af den asbest, man kan risikere at blive udsat for, giver det fint mening at gøre det.
Ja igen er det sikkert ofte folk, der allerede har arbejdet med Asbest uden at beskytte sig, som siger at det ikke er så farligt endda og at det er hysteri mv. Det er en helt naturlig psykologisk måde at beskyttes sig selv og sin egen bekymring på.  Radon er et relativt stort miljøproblem i indeklimaet.
Faktum er, at der dør flere af RADON i boliger end der dør i trafikken i DK. De 300 personer der dør hvert år af radon er også folk der ikke ryger. Mht Asbest så er det helt korrekt, som Tres skriver.. man kan generelt godt beskytte sig mod at indånde Asbest (Hvis man altså tager det seriøst), så at sammenligne med alt fra bilkørsel (som ofte tjener et formål) til at spise sovs og kartofler (som også tjener et formål) :-) med Asbest, Bly og Radon, det er ikke seriøst...

Start på Historien om manden med det rigtige værktøj :-)
Mange aner simpelthen ikke, at de kan støde på Asbest, PCB og Bly utallige steder når de går i gang med at renovere en ældre bolig. Folk sætter sig ind i alt muligt omkring kopfræsere, borhammere, vinkelslibere - og så går de ellers i gang..
Manden banker klinker ned med alt det herlige isenkram, helt uden at vide at der meget vel kan være Asbest i fliseklæben. Manden river lystigt vinyl-gulve op uden at vide, at den pap, der sidder på bagsiden har et højt indhold af Asbest, og manden skærer igennem "nogle plader, der ligner gips" men som efterfølgende viser sig at være asbestholdigt Internit.

Manden, der har alt det rigtige værktøj og som ved præcis hvad det kan udrette, han havde ikke skyggen af sikkerhedsudstyr på andet end måske et par briller (for at kunne se). Så manden med det fine værktøj besluttede sig selv for, at Asbest, Bly og PCB ikke er farligt... men rent hysteri alt det der med masker og separat arbejdstøj, for ikke at nævne besværet med at dække af og bruge støvsuger med H filter mv... (Børnene synes jo endda det er sjovt at kunne tegne og skrive i støvet som nu ligger på gulvet i stuen og på børneværelser.)
Nu hvor manden har fortalt sig selv (og nogle andre på fx LDS) at Asbest ikke er så farligt endda, så kan han ånde lettet op .... Eller kan han?
https://ing.dk/artikel/asbest-kan-give-uhelbredelig-kraeft-paa-blot-uger-174050
Slut på Historien om manden med det rigtige værktøj :-) 
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også