Stik jordforbindes i gammel installation

Nogle af den gamle installations stikkontakter savner en jordforbindelse, den er fra før 1975 med HFI

Der findes en jordforbindelse, men jord er ikke ført frem til disse stikkontakter

Kan der føres en jordleder (enkeltleder kabel) til stikkontakterne, der er forbundet sammen, så alle kontakter i rækken bliver forsynet med jord ?

Skal jord forbindelser altid være ført frem sammen med spænding og nul i samme kabel eller rør ?


LX
17 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce

Hvis dine stikkontakter er med "hul" til jord, skal der være ført en virksom jord ledning ud til kontakterne.

Ja jordledningen kan bare sløjfes videre rundt i instalationen.

Du kan godt banke et jordspyd ned, og trække jordledninger rundt i dele af installationen. (jordspyd skal testes, så man er sikker på det er i orden, det kræver et specielt apparat)


Hellere eje, end at leje.
ev elmand
ev elmand
14855 7480

Nu ved jeg ikke hvilke rum du taler om. Men er det i almindelige boligrum, er det oftest ikke muligt at føre 1 leder jordleder kabel frem til stikk.  Desuden er det mindste enleder kabel man kan få 2,5 mm2, og det kan give montageproblemer. 

Men den mest almindelige installationsform først i 1970èrne er ledninger i rør. Der er det muligt at trække en leder ud efter at man binder 2 i den. Så kan man få den ekstra jordleder med i installationen.  Men det er naturligvis et omfattende arbejde, og helt afgjort et indgreb i den faste installation som du bør have elektriker til at hjælpe ved.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
BorendeX
BorendeX Trådstarter
23 2800

Ja, der er "hul til jord" i stikkontakterne

Det er i inden dørs boligrum

Måske bliver der et montageproblem, kablet er 7 - 8 millimeter tykt

Har det betydning, hvor i kredsen af stikkontakter, beskyttelseslederen forbindes. Skal det være i den ende af kredsen, hvor spændingen bliver tilført eller den modsatte ende, altså jordlederen tilsluttes i sidste stikkontakt ?
I sidste stikontakt er der jo en fri tilslutningsmulighed til jord, men hvor lang må en 2,5 kvadrat millimeter kabel - tilslutning være, før den tilsluttes kontakten, er der en største længde ?


LX
Annonce
Annonce
ev elmand
ev elmand
14855 7480

Der er stort set ikke nogen begrænsning på længde, idet det er spændingsfald der afgør det.

Med 2,5 mm2 kabel og 0,03 A i udløsestrøm på HFI kan det være meget langt før det får betydning. Hvis der er trukket jordleder med noget af vejen kan du udmærket samle det med samlemuffer i en af de første stikk. eller i loft dåser.  


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
BorendeX
BorendeX Trådstarter
23 2800

Vil sige, at samlinger af spænding, nul og jordleder og andre forbindelser også kan foregå fra en anden stikontakt, hvor spænding, jord og nul findes i forvejen, i stedet for at forbinde fra en forgreningsdåse længere væk. Det vi i så tilfælde blive samlinger i underlaget med samlemuffer, idet der ikke altid er frie tilslutninger fra den stikkontakt, hvor samlingen foregår fra. Det skal foretages i et indstøbt underlag eller en forfra dåse

Er denne fremgangsmåde OK ? (bortset fra at det nok ikke er en LDS opgave)


LX
ev elmand
ev elmand
14855 7480

Der er ikke noget i vejen for samlinger med samlemuffer i dåser og underlag for afbrydere og stikk. Som jeg skrev med ledninger i rør så er det ofte bedre og billigere at skifte hele kablet til en med 1 leder eller 2 mere i end at lave alle mulige krumspring. Det bliver i sidste ende en mere enkel og dermed meget bedre installation.

Nu er det sådan at når elektrikere laver installationer så anvender man sjældent forgreningsdåser i almindelige boliger.

Du skriver at dine stikkontakter " stikkontakter er med hul til jordben" Du skal lige være opmærksom på at der findes ældre typer hvor hullet er der uden at der er en aktiv klemme bagpå. Men det opdager man jo når jordledningen ikke kan monteres.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Annonce
Annonce
BorendeX
BorendeX Trådstarter
23 2800

Der anvendes nyt materiel

Skal der altid kun føres 1 leder frem, som er beskyttelseslederen og ikke fase og nul samtidig, er der undtagelser?

Skal der et andet sted føres jordleder til en stikkontakt, er det så bedst at føre et helt kabel med 3 leder med jord frem fra en anden stikkontakt med jordleder?

Så vil alle 3 forbindelser både spænding, nul og jordforbindelse komme i samme kabel fra den stikkontakt, jordforbindelsen kan hentes fra.

Da det er en gammel installation er stikkontakten, der skal jordforbindes, monteret i gerektet.

Der er en lyskontakt lige over stikkontakten med enkelt ledere i rørinstallation, hvor spænding og nul til stikkontakten oprindeligt kommer fra, men disse forbindelser fjernes fra stikkontakten og erstattes med spænding og nul og jord fra kablet med jordleder fra stikkontakten med jordlederforbindelse. Der bliver anvendt samlemuffer til samling af forbindelserne.

Fordelen er, at alle ledere til stikkontakten vil være samlet i et kabel. Stikkontakterne er sluttet til samme lys gruppe, så forbindelser fra 2 lysgrupper bliver ikke blandet bag gerektet.

Er det en metode til jordforbindelse af en stikkontakt, eller skal altid kun føres et enkeltleder jordkabel frem til jordforbindelsen af stikkontakten?

LX
jenshøj
jenshøj
2465 4800

Der må ikke anvendes samlemuffer bag gerigter. De må kun bruges i en lukket dåse. Når du nu har en rør-installation, er det letteste at trække den ekstra jordleder i det eksisterende rør.

Men tag en snak med din elektriker om hvordan han vil lave det. Det er klart det sikreste, da det er meget svært at forså dine meget lange og indviklede forklaringer, og vi derfor meget let kan komme til at rådgive forkert, da det er svært at forstå, hvad du mener.

S. Fabrin
S. Fabrin
8479 4400

Jeg må give jenshøj ret, når han siger, at du bør få en snak med din elektriker om fremføring af jordledningen. Dine forslag til at fremføre jordledningen bærer præg af være lidt amatøragtige.


fase
ev elmand
ev elmand
14855 7480

Så vidt jeg husker har vi tidligere boret i dine installationer sammen med dig  BorendeX Og det blev der flere sider ud af, hvor du kørte rundt  i de samme spørgsmål. Det er tydelig at i dit hoved er det meget mere indviklet end en elektriker vil gribe det an. Du skal huske at der måske senere skal en elektriker til at arbejde på installationen, eller måske et eleftersyn.

Det er ikke en god metode at føre særskilt kabel til stikkontakten ved døren. Der bør trækkes jordforbindelse igennem systemet oppe fra lampestedet. 

Vi er nok inde i allerførste ( jeg kender ikke lige nummeret ) paragraf. Det skal laves håndværksmæssig korrekt. Og helt sikker i den paragraf der siger at den faste installation er autorisationskrævende.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Der er yderligere 7 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Lignende indlæg

 1. To jordspyd i samme installation?
  Belysning (6 svar)
 2. Jordforbindelse til komfur
  Hårde hvidevarer (18 svar)
 3. Stik med jord
  Gadgets & dimser (15 svar)
 4. fortolkning af Siks meddelelser
  Jura, reglementer og krav (26 svar)
 5. Jordforbindelse
  Lav-Hus (7 svar)
 6. Jordforbindelse til rionet i terrændæk
  Lav-Hus (2 svar)
 7. Jordforbindelse ved 220 V installation
  Lav-Bil (8 svar)
 8. Jordledning ved brusekabine vandudgange
  Lav-Hus (2 svar)
 9. fjerne gammel stikkontakt
  Lav-Hus (11 svar)
 10. Udligningsjord af metaldele i vådrum
  Lav-Hus (3 svar)

Sponsor på LDS

KV Sikring

Få hjælp til sikring af dit hjem med alarm og indbrudssikring. KV Sikring er ejet af den flittige LDS-debatør kendt under brugernavnet Wezio

Se mere

Har du et spørgsmål eller vil du hjælpe de andre?

Tilmeld dig som bruger nu og få adgang til det hele - det er gratis!

Tilmeld dig her

Se også