Betonbordplade i køkken.
Jeg støbte for 4 år siden en bordplade i et U+ køkken.
Jeg havde lavet flere prøver som ikke blev ret glatte, de prøver kunne anvendes til haveborde!
Jeg faldt over bogen: Concrete countertops made simple (simple betonbordplader). Jeg købte bogen på amazon.uk, måske ca kr 140. Der er også en DVD der viser forskellige bordplader.
Jeg fulgte næsten bogen: Melaminplader 19mm til at støbe på. Kanter 50 mm savet ud af melamin og holdt på plads af 25X25 lister. Der skal silicone fuge mellem kanter og bundplade, ellers vil fugt fra betonen få spånpladen til at hæve og trykke mærker ind i betonpladen. Når der skal fuges er det ikke nødvendigt at lave skarpe kanter på betonpladen.
Jeg havde tegnet bordpladerne i et billigt pc program og derefter spejlvendt tegningen.
Formen blev lagt på et plant betongulv i garagen. Der blev støbt med alm støbesand som var renset gennem et sold ca 5x5 mm. Alm Portland beton 1:3. Jeg mener ikke det var Rapid beton, så tror jeg pladen bliver mørkere. Der blev blandet betonklæber og fiber(pulver) i betonen (skal vist hjælpe til at undgå mikrorevner)
Der er brugt alm. rionet og enkelte stykker armeringsjern. Huller til vandhaner, komfurplade og vask er skåret ud af 50 mm flamingo. Støbningen er vibreret med en hjemmelavet vibrator af en muskelvibrator pakket i plastpose.
Pladen skal vendes med forside opad efter 2 - 3 dage og formen pilles af. Det er svært at slibe hvis beton er hærdet for længe. Det første cementhinde er tørslebet væk med ekcenterpudser. Senere bliver det vandslibe med diamantrondeler.
Diamantrondeler: Udstyr til sten og beton fra Køge firma.
Pladerne er støbt i fire dele, den tungeste vejer 185 kg, så elementerne skal stå solidt og der skal gerne være stærke naboer!
Bordet vedligeholdes ved at vaske med varmt vand og opvaskemiddel. Derefter smøres Evers Biovoks, et tyndt lag med en fugtig klud, ca hver tredie måned. Vi har aldrig gjort mere. Der er enkelte mikrorevner ellers er intet ændret på fire år.
hilsen Henning