el-forbindelser i forgrenings dåser

I en nogle forgrenings dåser til elektriske installationer har fabrikanten, i dåsen eller i låget, indstøbt nogle oplysninger om antal ledere og samlinger i forgrenings dåsen

Antallet er blandt andet afhængigt af lederens tværsnit i mm2, og spændingen

1 Hvor meget plads skal der være til ledere og samlinger i en forgrenings dåse ?

Er der et maximalt antal samlinger og ledere, der må anvendes i en forgrenings dåse, og er dette antal der angives i forgreningsdåsen, det maximalt tilladelige, hvis der er plads i forgreningsdåsen til flere ?

2 Er det tilladt at sætte 2 eller flere forgrenings dåser op ved siden af hinanden og forbinde dem indbyrdes, hvis der ikke er plads i en enkelt forgreningsdåse dåse ?

3 Må en forgreningsdåse anvendes til flere strømkredse, der tænder og slukker flere lamper uafhængigt af hinanden, fra samme sikringsgruppe ?

Hvad siger lovgivningen om dette ?

Mange tak for svar


jens

15 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Hej.

Mit ukvalificerede gæt er, at lovgivningen siger, at det skal elektrikeren tage sig af.

mvh


 varmetossen

Man skal altid overholde det som fabrikanten skriver som maks. Men jeg mindes nu ikke at have et sådan en oplysning beskrevet i låget på forgreningsdåser.
1. Det er svært at angive et maks. antal ledninger, det er mere maks.. antal kabler. Kommer man f.eks. med 4 stk 5x1,5 i en normal forgreningsdåse, vil jeg da kunne samle det så det er ok. (ledninger skal i enkelt samlemuffer, som bør ligge pænt på række i den ene side) Det bliver så 20 ledninger. Men hvis det samme antal ledninger kommer fra 3x 1,5 kommer vi jo op på 6-7 kabler og så er det ikke ok.
2. Det vil ikke være ok. uden at jeg lige vil finde en paragraf. Men der er jo en overordnet der siger at tingene skal udføres håndværksmæssig korrekt.
3. Ja det er helt almindeligt, og forekommer stort set i alle samledåser over lampesteder. Her er der fasen som ikke kan slukkes og tænd ledning til lampen.
Jeg har i øvrigt lagt mærke til at uddannede elektrikere oftest kan få installation lavet så der kommer meget få kabler til hver forgreningsdåse. Hvorimod gørdetselv ikke har det overblik så planlægning af kabelføring ikke bliver så enkelt som mulig.
Det er der hvor man oftest kan spotte en gds installation.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Anvendelse af underlag og kabelsamlinger

1 Må et LK 1½ modul indstøbnings underlag anvendes til forgreningsdåse, forsynet med et blænddæksel ?
Til 4 stk 5 leder kabler med jord, hvis der er plads. Underlag og kabler kan indstøbes

Hvorledes føres nul videre fra en afbryder, placeret i et underlag eller ”forfra dåse” ?
Kablet skal samles ved afbryderen og nul føres videre til stikkontakter. Nul kan ikke tilsluttes ved afbryderen
Hvordan og hvor må kablet samles med samlemuffer ?

2 Må kablets enkelte ledere samles med samlemuffer direkte bagved afbryderen ?

3 Eller skal muffesamlingen foregå i et særskilt enkelt modul i underlaget uden andet end et blænddæksel over, afbryderen er i et andet modul ?
Problemet opstår også, hvis en kontakt eller afbryder skal flyttes og kablet skal samles i underlaget

4 Hvilke typer af underlag må anvendes, hvis ledningerne skal samles med muffer, og er der forskel på lovlige muffe samlemåder af ledere i ”forfra dåser”, indstøbnings underlag og underlag til fastskruning på væg ?

Tak for svar

jens

1. Der er ikke nogen generel maks, men som du kan se i låget på dåsen står der producentens max ledere. Og det er det man skal holde sig til! Også selvom man synes der lige er plads til lidt flere

2. Ja det er fuldt ud tilladt. Du må i teorien sætte 20 dåser ved siden af hinanden, men som ev elmand så kendetegner det sig ofte sjusk, og elendig planlægning hvis man er nød til at sætte flere samledåser op ved siden af hinanden.

3. samme som ev elmand.


Andet indlæg:
1. Den grønne indmuringsdåse må gerne bruges som "forgreningsdåse" med et blænddæksel på. Dette er ikke ulovligt, men igen, tegn på ringe planlægning og manglende viden omkring elarbejde. (ikke for at lyde ond, eller hånlig) De steder en elektriker normalt har mere end 2 kabler, er som regel kun i ø80 lampeudtagene, fordi der er maser af plads, og der skal man alligevel bruge muffer til at samle nogle af lederne.

2: Ved en afbryder samler man altid nullen og jorden med muffer bagved. Og de andre ledere der evt ikke er i brug, men som skal sløjfes med igennem.

3: se 2

4: alle dåser, underlag, indmuringsdåser, forfra dåser ect. må bruges til at lave samlinger i med samlemuffer. Hvis du har et 5-leder kabel ud til en stikkontakt bruger du jo kun de 3 leder, de 2 andre samler man så med samlemuffer. Der skal være samlemuffer på alle ledere i der ikke bliver brugt!


Ud fra dine spørgmål vil kraftigt anbefale dig at få en elektriker på besøg, og evt aftale med ham hvordan det skal laves og stikkes sammen. Så kan du lave de ting du må selv, og han kan komme og lave resten.
Der er mange regler omkring el, og det nemt at glemme en del af dem, hvis ikke man kender dem I sidste ende handler det jo om din egen, og familiens sikkerhed. Worst case er der jo nogen der kan dø grundet dårligt/forkert udført elarbejde.

Igen igen det handler om overblik/planlægning.
Hvis man kommer med kabler og nul og jord skal videre, er det lovligt og nødvendigt at samle i i en samlemuffe (ikke en kronemuffe, det giver rod) Hvis man har ledninger i rør, kan den blå og gulgrønne sløjfes videre uden at blive klippet over.
I lofts dåser planlægger man så der højst kommer 4 kabler / rør til nød 5. Der kan let komme 4 ledere i hver klemme i udtag, men hvis de er ny afisolerede (ikke monteret før) kan der netop komme 5 i. Ja jeg kender godt dobb. samlemuffer og små sløjfelus, men det er ikke noget man skal stile efter. Det bliver noget 1/2 fusk.
Når så det er moderne med spots, vil folk gerne undgå lampeudtag. Der må jeg sige at jeg nogen gange "piller lidt ved sandheden) Jeg påstår at det skal der være i alle rum. Det er ikke til at lave ordentlig ellers.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Annonce
Anvendes lampeudtag, loftrosetter, de kaldes også clips-rosetter, der er indrettet til at blive trykket ned over et 16 mm plastrør så der opnås en indtrængnings - tæt forbindelse, er det så tilladt at anvende kabelkanaler til føring af installations - kablerne i stedet for plastrør. Rosetten kan ikke trykkes ned over den kantede kabel kanal. Kabelkanalerne kan blive monteret så tæt ind mod lampeudtagets ydre, så indtrængen af små pilfingre forhindres, og der max. er 12 mm luft mellemrum mellem kabel kanalen og ydersiden af lampeudtaget ?

Lampeudtagene monteres i loftet i en forstue, eller hedder det en tilgang, i en kælder
Der er ydervæg og yderdør til det fri lige ved siden af

Er montagemetoden lovlig, og er anvendelse af IP 20 materiel tilladt til denne placering ?

Må der sættes en stikkontakt, også klasse IP 20, på indersiden af ydervæggen ?

Skal der være jordforbindelse i installationen til stikkontakten, placeret så tæt ved en yderdør ?

Samme spørgsmål, hvis stikkontakten er placeret 59 cm fra en vask med vandtilslutning, men uden bruser monteret på vand armaturet ?

Kræves der flere tilslutninger i lampeudtaget eller clips- rosetten end de 4 eller 5 tilslutningsklemmer, fabrikanten typisk har montereret fast, er det så tilladt af forøge antallet af samlinger og samle flere ledere med muffer i lampeudtaget på samme måde som i andre dåser og underlag, hvis der ikke er nok faste klemmer til formålet ?

Må et blykappe kabel anvendes i dag, hvis det er installeret for længe siden og fungerer, eller skal det skiftes ud med et mere moderne kabel, hvis det skal være en del af en ny installation eller en forøgelse af en installation ?

jens

Man må godt bruge kabelkanaler til føring af kabler. Om man må bruge IP20 materiel afhænger ikke af om det er ydervæg, men alene af rummets brug og beskaffenhed. Er der tørt må det bruges er der vådt skal der mere tæthed til.
Hvis man udvider installationen med mere end ét par stikk. skal det laves med jordforbindelse. Og det gælder uanset afstand til yderdør. Der er ikke specielle krav til stikk. der er placeret tæt ved vask, hvis der ikke forekommer sprøjt op på stikk.
I badeværelser er der krav til afstand i forhold til bruser og badekar, men man må gerne placere en stikk. i bunden af håndvask, HVIS DER IKKE FOREKOMMER SPRØJT.

Blykabel er ok hvis ledninger ikke er mørnet.  Der er flere typer kabel med blykappe.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Grundisolerede ledere må fremføres i ledningskanaler, når disse kun kan åbnes ved brug af
værktøj og ledningskanalsystemet har en kapslingsklasse på mindst IP4X eller IPXXD.
Det skal fremgå af fabrikantens anvisninger, om ledningskanalsystemet må anvendes til fremføring af
grundisolerede ledere.

Til lampeudtag må du gerne bruge 2-leder bløde ledninger og det gør det jo unægteligt lidt nemmere at trække i rør. Du skal bruge rør i den situationen og rørene skal være forsvarligt fastgjorte, de må ikke ligge og flyde rundt i isoleringen.

Bestil aldrig en håndværker når alt håb er ude.

Bløde ledninger er vanskeligere at trække i rør end de enkelttrådede. Bløde ledninger er også vanskeligere at få ind i samlemuffer og i de faste klemmer der er i clipsrostten. Hvis man bruger bløde ledninger i fast installation skal det være 1,5 mm2


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Hej elmand, du nævnte på et tidspunkt noget om tyller, dem kunne man vel godt bruge her ik?

Bestil aldrig en håndværker når alt håb er ude.
Der er yderligere 5 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis