Gulv og isolering - skal man altid bruge dampspærre?

Hej alle, kan se at dette emne generelt (gulvisolering med krybekælder under) er en klassiker, men ih, hvor er der dog delte meninger om det, så håber, det er ok jeg spørger her alligevel, for jeg bliver ved med at være i tvivl, og vil selvfølgelig ikke lave noget forkert. Undskylder indlæggets længde, men jeg prøver at få så mange oplysninger som muligt med.
Det, jeg ligesom kan se er, at den korrekte måde at isolere på kommer lidt an på præcis hvordan konstruktionen af huset er. Jeg skal have en energirådgiver/konsulent ud, har fået råd af en over telefonen, men vil meget gerne have jeres mening også. 

Mit dejlige hus er pt. totalt uisoleret under gulvene, hvilket jo ikke er så dejligt. Samtidig er gulvene virkelig hærgede og nogle steder er der end ikke brædder, bare gamle og halvødelagte spånplader (tidligere ejer havde vægtilvægtæpper på. Så gulvene skal op i alle rum i stueetagen i husets hovedbygning, og så skal der jo isoleres under, inden de nye gulve lægges. Kæmpe arbejde, I know, men jeg tager det et rum ad gangen. 

Huset er en patriciervilla fra 1920, og nu har jeg fået bedre syn på krybekælderen, da jeg i entreen (som er ca. 5 kvm) har brækket halvdelen af gulvet op og vil starte der. Krybekælderen er omkring 55 cm fra gulvet og op til gulvbrædderne. Det er et jordgulv, men det ser ud til at der er en eller anden form for delvist fast stengulv/stenoverflade dernede - jeg har fejet og fjernet en masse roderi, træstykker og sten i det område, hvor jeg har åbnet. Nogle steder der det dog mere "jordet/sandet". 
Der er helt tørt dernede, men nogle af strøerne er lidt medtagne mens andre ser fine ud, så der har nok gennem de sidste knap 100 år huset har stået været fugtige perioder dernede, forestiller jeg mig. 

Ventilationsristene er kun 10x10 cm, og flere af dem var delvist tilstoppede af maling og kitrester, så dem er jeg ved at rense, så de ventilerer bedre. Jeg kan dog læse mig til, at de bør være 10x15 cm og med 6 m mellem hver, så der burde være flere af dem, end der er. Så der skal under alle omstændigheder laves nogle flere ventilationsriste i fundamentet, er jeg indstillet på. 

Jeg har som sagt rådført mig med en energikonsulent over telefon, men mangler stadig at få en ud. 
Hans råd i forhold til måden at gøre det på var som følger:
Under strøerne (som er 10x10 cm tykke) sættes forskallingsbrædder til at bære isoleringen i mellemrummene mellem strøerne. Oven på forskallingsbrædderne lægges vindpap, som så ligger op omkring strøerne og ned igen i næste mellemrum. I mellemrummene lægges rockwool-flexibatts helt op til kanten. Herpå lægges det nye gulv.
Altså bliver der 100 mm isolering, hvilket jo ikke er gigameget, men dog hjælper en hel del i forhold til ingenting. For at bibeholde ventilation i krybekælderen ønsker jeg ikke at lave tykkere isolering end det. 

Han anbefalede, at jeg undlod dampspærre pga. risikoen for at den ikke kan være fuldstændigt tæt over det hele og ud mod muren. Og dermed ville man få problemer de steder, den ikke var tæt, fordi al fugten ville fistre derhen. 
Men når jeg læser på nettet, så skriver de, at fugtproblemer opstår netop pga. f.eks. manglende dampspærre? 

Så hvad mener I?  
Og bliver det slemt med kuldebroer der, hvor strøerne er, når der ikke er isoleringslag under dem ned mod kælderen? Eller hjælper vindpappet på det, når det ligger op omkring strøerne? 
For alt i verden vil jeg jo ikke have fugt eller skimmel dernede, så forlængst droppede jeg jo alle ideer om indblæst isolering eller lecaopfyldning, fyda, det er risky business. 
Jeg har tænkt på, om det er en ide også at overfladebehandle forskallingsbrædder og strøer med noget, så de er bedre sikret mod fugt? 
Eller skal det hele gøres på en helt anden måde? 
På forhånd mange tak.

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Hej alle, kan se at dette emne generelt... Vis hele indlægget
36 svar
 Følg tråden
Der er 30 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Skrevet af Salome på 14 mar 2014 22:12
Altså, mener du at der ikke var nogen dampspærre eller isolering? Nu blev jeg forvirret, for du sagde, at der var 50 mm isolering.

Jo der er 50 mm isolering, jeg skriver jeg ikke ved om der er dampspærre, men at jeg ikke tror der er..

Som sagt er jeg ikke ekspert på varmepumper, kan bare huske en del omkring folk der var skuffet over deres varmepumpe da de netop troede det ville være ligeså godt som deres oliefyr til færre penge, og så oplevede at det var rigtig nok lidt billigere, og KOLDT, og anlæg som kunne holde varmen ikke var "så meget" billigere end oliefyret, som de havde fået stillet i udsigt.. de folk som er mest tilfredse med deres luft/vand eller jord/vand varmepumpe er dem som har gulvvarme..

Okay, tak for info. Det vil jeg helt klart skrive mig bag øret, når jeg skal have lavet varmesystemet om og skrotte oliefyret. Jeg går jo generelt og samler info om alt muligt, så det er kun godt at høre det, så man ikke forventer for meget, der ikke bliver som man håbede. Livet byder jo på overraskelser nok, og med noget så grundlæggende som ens varmesystem, der er det godt nok surt, hvis man ikke får en løsning, som man er 100% glad for.
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Det er dit hus og du kan gøre som du vil - og heldigvis for det. Såvel orla's som mine råd er velmenende. De er jo blot udtryk for at man i dag har erfaringer for hvad der kan ske hvis ikke man overholder almen bygge praksis.

Ydermere kan du være sikker på at dit forsikringsselskab næppe støtter op omkring dine egne byggemetoder. Så kan det godt være du har fået råd fra 3 forskellige isolatører og bla bla. Men hvis du umdlader at gøre brug af metoder man idag ved virker kan du heller ikke forvente at din forsikring vil betale hvis det går galt.

Jeg er ikke i tvivl der skal være dampspærre, der er kun fordele og ingen ulemper.

og så hårde bats ned mod krybekælderen.

Hvis du kommer 100 mm isolering mellem strøerne, og så 50 mm hårde bats under strøerne, så har du en acceptabel løsning, og ja selvfølgelig dampspærre. 

Ceheck iøvrigt bygerfa - der kan du søge på erfaringer med de forskellige måder at gøre tingene på
Selvfølgelig er I velmenende, det er jeg da ikke i tvivl om . Jeg undrer mig jo bare over, at der er fagfolk, som fraråder dampspærre og netop påpeger ulemper, og så andre, som siger, at der er ingen ulemper ved det. Men altså, jeg har stadig ikke lagt mig helt fast på en løsning, jeg venter og ser, hvad de næste siger, og jeg læser videre på nettet også, så tak for tips og input .
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også