Ny spaltekniv på rundsav

Anders K
Anders K
715 8220
Hejsa

Jeg har en gammel Wadkin AGS10 rundsav, der er udstyret med en fast spaltekniv (der altså ikke flytter sig sammen med klingen). Jeg synes at kniven er for høj, og i stedet for at afmontere den vil jeg gerne lave en ny, der er noget lavere. Jeg kunne selvfølgelig korte den eksisterende ned, men jeg vil beholde den så original som muligt.

Er der nogle af jer der har erfaring med at lave sådan en selv, og ikke mindst hvor man finder brugbart stål, der ikke er for blødt? Tykkelsen skal være omkring 2,5 mm.

Med venlig hilsen

Anders

27 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Wadkin er en go' rundsav, (kender ikke den omtalte model) men en stor ulempe at spaltekniven ikke følger klingen, du kan nemt selv lave en ny spaltekniv, tegn den op efter den originale og træk lidt fra så du får den højde du ønsker at bruge.

Hvilken plade du skal/må bruge ved jeg ikke så meget om, men forhør dig ved den lokale smed, han/hun kan helt sikkert finde det du skal bruge.

Det er vigtigt at spaltekniven kommer så tæt på klingen som overhoved muligt, og spændes godt, max 1 til  1½ mm under klingens højeste punkt.

Sjovt nok lærte vi ikke noget om tilvirkning af f.eks. spalteknive eller hvilke materiale en' sådan var lavet af. (havde ellers maskin & materiale lære men intet om hvilket type stål en spaltekniv var lavet af)

Da jeg var aktiv på arbejds markedet fik vi special afdelingen til at lave div. ting til vore maskiner, (arbejdede på en maskinfabrik så der var altid muligt at få lavet så også her var det maskinarbejdere der udvalgte hvilket stål der kunne bruges til et givet emne.

Med venlig hilsen
maskinsnedker. (emeritus)

Den korteste vej mellem mennesker er et smil.
Anders K
Anders K Trådstarter
715 8220
Hej maskinsnedker

Ja, det er en god maskine. Den er bygget i 1963, men kører stadig som en drøm, tror faktisk det er den originale motor og motorstyring der sidder på den endnu. En skam man ikke laver kvalitet på den måde mere.
Jeg må prøve at tage fat i min lokale smed og høre om han ligger inde med en stump af et eller andet brugbart 

Med venlig hilsen

Anders

Hej Anders K.

Ku' du ikke ta' et foto eller 2 af saven, da jeg var i lære fra 70-73 +½ år havde firmaet en' Wadkin rundsav, det ville være "sjovt om det var samme model som dengang 

Men synes godt nok ikke at huske at spaltekniven ikke fulgte med når vi hævede/sænkede klingen.


Med venlig hilsen
maskinsnedker. (emeritus)

Den korteste vej mellem mennesker er et smil.
Annonce
Anders K
Anders K Trådstarter
715 8220
Joselvfølgelig, her er et billede af dyret. Den kører stadig som en drøm, dog er det lidt irriterende at start-stop knappen er placeret så langt nede. Jeg har derfor lavet en fin sparkeplade, der stopper saven.

I de senere udgaver af saven er der ændret på spaltekniven, så den følger klingen op og ned. Jeg ved ikke hvornår de ændrede systemet. Jeg har set billeder af andre ældre Wadkin rundsave hvor spaltekniven mangler. Så er jeg åbenbart ikke den eneste der er træt af at skrue den af og på.

Har i øvrigt snakket med en bekendt der har et stykke rustfri 2,5 mm plade til at ligge. Så er det bare at gå i gang med stiksav og fil .

Med venlig hilsen

Anders

Ligner godt nok den jeg brugte som "grøn læredreng" & før det' som arbejdsdreng i et ½ års tid, men med spaltekniven som fulgte med op/ned.

Rustfrit stål lyder godt,  men noget der er meget vanskeligt at bearbejde, men det er du vel klar over.

Kan godt se at den spaltekniv ikke gør megen gavn, ja næste det modsatte.

Kan der overhovedet ikke laves noget at gøre en spalte kniven fast i, ved godt det så går ud over skære-højden.

PS.

Må med skam indrømme at jeg også bruger min lille rundsav; en Pover Kraft fra Aldi til små 400,- kr. (har haft den i + 6 år nu) ikke en fin og meget dyr en' jeg har, men min lille sav har lavet op til flere "fine" ting, om jeg selv må sige det; uden spaltekniv fy for skam, (mig selv jeg mener) det må man ikke ved det godt.

Det giver lige det sidste i skære-højden, kan så bruge en' Ø 216 mm klinge.

Tror men en tros sag som skrevet, der er mange der bruger saven uden denne sikkerheds foranstaltning, selv om der kan ske' slemme ting når man bruger uden, er jeg ganske bevidst om.

Med venlig hilsen
maskinsnedker. (emeritus)

Den korteste vej mellem mennesker er et smil.
Anders K
Anders K Trådstarter
715 8220
Har overvejet om man kan svejse en bæring på "akselbæringen" (aner ikke det rigtige ord), men det er støbejern jeg har ikke lyst til at den falder af.
Tror jeg lever med en lav spaltekniv, når saven har fungeret fint i så mange år, må det også være godt nok til mig.

Hvad angår det rustfri stål er jeg godt klar over at det kan være lidt bøvlet at bearbejde. Smeden har dog lovet at hjælpe, så mon ikke det går

Med venlig hilsen

Anders

Annonce
Ved ikke hvor meget plads der er bag ved klingen.

Men er der måske 10 mm kunne du måske lave en form for ring du skærer over og erstatter med en unbacoskrue, derved får du en form for klemring du kan fæstne spaltekniven på.

Bare en tanke om det er til at lave i praktik er noget helt andet.

For det ville være skønt om det hele fulgtes ad. 

Med venlig hilsen
maskinsnedker. (emeritus)

Den korteste vej mellem mennesker er et smil.
Anders K
Anders K Trådstarter
715 8220
Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår hvad du mener. Fastgørelsen til den faste spaltekniv sidder lige bag klingen, og jeg er nødt til at skære denne fastgørelse af, hvis jeg vil lave en der følger klingen. Det er en større operation, hvor jeg vil være nødt til at skille saven ad, og det vil jeg være ked af. Jeg har allerede haft den skilt ad 2 gange, dels for at justere og smøre, dels for at lave ordentlig udsugning.

Med venlig hilsen

Anders

Kan da godt forstå at du er ked af at skulle skille ad igen, men om du får lavet dette indgreb vil du blive mere glad for saven.

Ja du skal/må skille saven ad igen og se hvor meget plads der er bag flangen klingen spændes imod, er der som "sagt" lidt plads kan der så måske laves en art beslag med en stang hvorpå du kan spænde spaltekniven på.

Har lavet et hurtigt og noget primitivt rids over hvad jeg mener, så du kan se hvad jeg mener. ( ja et større arbejde indrømmet, men bare 8 - 10 mm tyk ring bag flangen som kan tages af, lavet i noget stål af en slags med gevind i begge ender "til spaltekniven og til at spænde omkring bag flangen til klingen)

Er der plads bag flangen kan det lade sig gøre, ja du må skære det væk hvor du har spaltekniven nu, om du vil lave denne skal vi kalde det for en forbedring.

Denne arm kan laves i en bueform for at passe bedst muligt.

Men du skal selvfølgelig være sikker på at det er lavet solidt, så det ikke går i stykker i svejsningen ellers kan det slagloddes det kan holde det ved jeg.

En' slaglodning er mange x stærkere en stålet du sammenføjer. (men igen en sag for skal vi kalde dem specialister. & det vil koste nogle penge) men ikke voldsomt mange om du kender en' der kan hjælpe dig med det.

Noget andet hvis du går til en maskin- fabrik, så kommer du af med meget "guld"
Med venlig hilsen
maskinsnedker. (emeritus)

Den korteste vej mellem mennesker er et smil.
Anders K
Anders K Trådstarter
715 8220
Nå, på den måde, jeg må ud og måle, det kunne jo være fint om det kunne lade sig gøre. Tak for tippet

Med venlig hilsen

Anders

Der er yderligere 17 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
x

Lignende indlæg

 1. Biltema bordrundsav?
  Værktøj og maskiner (14 svar)
 2. SCHEPPACH DYKSAV CS55 M/SKINNE - Erfaringer? alternativer?
  Værktøj og maskiner (21 svar)
 3. Loft faldet ned
  Lav-Hus (9 svar)
 4. Novopan vs. Lewis plader i 1 sal vådrum
  Lav-Hus (44 svar)
 5. Overligger ved vinduer
  Lav-Hus (47 svar)
 6. Nye vinduer i hele huset, pris ca.?
  Lav-Hus (42 svar)
 7. Nedkoge under Vacuum
  Over hækken (40 svar)
 8. Cykelkæde
  Cykel (8 svar)
 9. Moring/fortøjning
  Sejlads og oplevelser (25 svar)
 10. Gulvvarme eller ikke gulvvarme...?
  Lav-Hus (6 svar)

Har du et spørgsmål eller vil du hjælpe de andre?

Tilmeld dig som bruger nu og få adgang til det hele - det er gratis!

Tilmeld dig her