El af amatører

Jeg er ny i det her forum og synes det er fantastisk at man kan hjælpe hinanden med projekterne.

Men er jeg den eneste der er en smule forarget over hvor mange der vil lave el i deres hjem selv? - uden at have den mindste smule viden omkring strøm og spænding.

Måske bliver jeg upopulær, men som elektriker og kommende installatør bliver jeg rystet over at se hvor mange tråde der er omkring emnet.

Fortæl mig endelig hvad i synes - og om jeg er snerpet

//Reinhold

Reinhold - Stud. El-installatør
Jeg er ny i det her forum og synes det er... Vis hele indlægget
26 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Skrevet af PinkHenrik på 12 mar 2013 08:42
Skrevet af S. fabrin på 11 mar 2013 20:04


He he, jeg så det først, da andre gjorde opmærksom på smutteren...
Eller er det: - hvad hjertet er fuldt af

Nej spøg til side, hvis mit hus skulle sælges i dag, ville 80% af installationen blive underkendt, alene fordi det er noget jeg har lavet og ikke en installatør der har sat mig til det...
Med andre ord, der er mange steder hvor gds folk laver et fint stykke arbejde og som ligeså godt kunne være udført af en faglært. Nu har vi bare nogle love og regler, der siger at man skal have gået på en skole, for at kunne godkende et stykke arbejde. Men i de år jeg arbejdede som svend, har mester på intet tidspunkt lavet en kontrol af mit arbejde...

Jeg blev på et tidspunkt ansat på Flådestation Holmen, (så flåden ikke sank) og her blev man kontrolleret  af alle tænkelige myndigheder og efterretningstjenester, om jeg var kommunist, revolutionær, terrorist eller bare doven... det eneste de ikke så, var mit svendebrev ja faktisk har jeg aldrig vist mit svendebrev i forbindelse med mit job...

mht udførelse af arbejdet, så har jeg været ansat steder hvor vi brugte arbejdsmænd(ufaglærte) til at trække kabler, lave føringveje, diverse opsætning af tavler, dåser mm, og så kunne vi faglærte så få lov til at lave alt monterings arbejdet.

Det kræver jo ikke den store ledvogtereksamen for at trække et kabel, eller bore nogle huller i en væg og sætte en tavle op

 
 

Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
Det er da trods alt bedre at folk spørg og får råd end at de bare går i gang og måske laver noget møg. At man så kan give et vink med en vognstang om at det nok er en god ide af få hjælp af en fagmand er jo fint nok, bare det foregår i en ordentlig tone fremfor bedrevidende og nedgørende tone, som desværre nogen gange sker herinde.
Og jeg kan godt forstå at folk laver det selv. Hvis man skulle ringe efter en trikker for at sætte en ekstra stikkontakt op bliver det jo hurtigt dyrt.
Jeg mener omvendt at autorisationsloven bør laves om, så folk må mere selv, men at der bliver i stedet bliver åbnet op for at man så kan/skal have det godkendt. I dag er det jo op til ens talegaver og overbevise en installatør til at han godkender det.
Jeg laver det selv, og ved godt jeg ikke må, men jeg er for nærrig til at betale en trikker for at komme og lave det og tror ikke på det bliver lavet bedre af den grund. Jeg er selv meget kritisk og spørger trikkere i familen om råd, hvis der er noget jeg er i tvivl om. Desuden har jeg flere gange oplevet at der er lavet noget klamp af VVS folk, så jeg har desværre mistet troen på autoriserede folk.
Skrevet af RReinhold på 12 mar 2013 06:36
ChristianV - Det kan du for så vidt have ret i, men hvor står der at du selv må trække kabler og skrue dåser op? .. Og så synes jeg efter at have luret meget på siden, at rigtig mange spørgsmål går på hvordan man montere tavlemateriel, 
Det er da vist ikke her på sitet, at du støder ind i den salgs spørgsmål. Jeg har læst med her i >10 år og erindrer ikke at have stødt på et sådant spørgsmål. Men jeg ser garanteret heller ikke alt.

Men i øvrigt glæder det mig meget, at der efterhånden er kommet flere pragmatiske folk på banen iblandt de forskellige autoriserede, el, vvs, kloak, som det også ses tydeligt i denne tråd.
For år tilbage var der en almindelig trend til, straks, at slå hårdt og brutalt ned på enhver, der blot antydningsvist tænkte på f.eks. at rille op til kabler. Jeg har da selv fået verbale tæv for sådanne kætterske tanker. Jeg husker med fornøjelse et par situationer, hvor en meget klog hånede en spørger, og hvor Steinaa fik pillet den kloge ned pga forkerte  konklusioner!

Nu er det heller ikke sikkert, at alle, der stiller spørgsmål om dit og dat, har til hensigt at udføre de omhandlede arbejder selv, og da slet ikke når det kommer til stykket.
Jeg stiller også spørgsmål, hvor jeg ikke er sikker på, om jeg selv skal kaste mig ud i opgaverne. Men alene det, at få lidt informationer gør, at jeg føler mig meget bedre klædt på til mødet med den aktuelle fagperson.



Med venlig hilsen
ktm

 

Autorisationsreglerne
stammer fra tiden da man gik fra en brønd og en spand i gården til vandrør og vand haner, og petroleumslamperne forsvandt, når der begyndte at blive trukket elledninger frem til husene.
Alt det, var der dengang meget mystik i, og der blev uddannet specialister, som fik eneret til arbejderne.
I dag er mystikken forsvundet, og enhver der er bare en lille smule interesseret, ved hvordan og hvorfor vandet løber i vandrørene, og hvad elektricitet er for en størrelse.
Jeg er da heller aldrig blevet afvist, når jeg er gået til elinstallatøren eller vvs-installatøre for at købe materiel.
Og specialisterne med eneretten holder selvfølgelig fast i deres rettighed så længe de kan.
(Ligesom lærerne holder fast på deres ret til korte arbejdsdage og lange ferier)
Men selvfølgelig skal arbejderne udføres forsvarligt, og ansvaret ligger hos den, som har udført det.

Venlig hilsen
Knud
Når Sikkerhedsstyrelsen fører tilsyn med nye installationer, udført af fagfolk, er der typisk fejl på omkring 70% af installationerne, så når "amatørerne" vil prøve kræfter med samme kan jeg ikke forestille mig at det bliver markant dårligere :-)

Jeg holder bare af at kigge med over skulderen og finde problemstillinger jeg kan bruge i min egen undervisning - for tro det eller lad være, men mange af de spørgsmål der stilles af "amatørerne" er de selv samme spørgsmål de faglærte også sidder og kæmper med...
Annonce
er der typisk fejl på omkring 70% af installationerne
Det var da godt nok voldsomt. jeg regnede godt med at der var en del fejl, men det er da overraskende.
Så hjælper det ikke rigtigt at stramme lovgivning, for det tyder jo på at reglerne er for indviklede. Så hvis man virkelig gjorde en indsats for at forenkle reglerne tror jeg det vil gavne både fagfolk og LDS'ere uden at det gik ud over sikkerheden.
En anden ting kunne være at ændre designet/vejledninger på ting, så det fremmer korrekt montering. Har eksempelvis lige monteret en ventilator, hvor diagram i selve blæseren og vejledningen var forskelligt. Der måtte jeg kigge på printet for at regne ud hvad der var korrekt.
Man kunne eks lave indbygget moment i tavle materiel, så skruen klikkede når det rigtige moment var opnået osv. Desværre vil det nok blive spare/optimeret væk.
Vil bare lige slå fast at jeg synes det er dejligt at folk spørger når der er noget de ikke har forstand på.. Og naturligvis skal man have lov at lave nogle dele af elarbejdet selv - det er jo ikke raketvidenskab!
Men i flere af de tråde jeg har læst, faldt jeg bare over nogle spørgsmål omkring elarbejde, hvor jeg blev lidt overrasket over hvad den almindelige "gør-det-selv'er" synes er i orden at lave.

Synes måske mit indlæg er blevet lidt misforstået her - det eneste det gik ud på var at finde ud af om jeg var den eneste der synes at der bliver lavet for meget af det lidt mere komplicerede gør-det-selv elarbejde.

Desuden har jeg svært ved at tro den undersøgelse med de 70% - men det behøver vi heller ikke diskutere yderligere.

God aften

Reinhold - Stud. El-installatør
RReinhold: "Den undersøgelse" er såmænd blot tallene fra Sikkerhedsstyrelsens installationseftersyn over de seneste 12 år - rapporterne ligger frit tilgængeligt på deres hjemmeside. Fra 2000 og til 2011 har fejlprocenten ligget på mellem 62% i 2004 og til 76% i 2010.

Det skal så pointeres at langt størstedelen af fejlene er såkaldte "kategori 3" fejl - dvs. fejl der IKKE medfører brand eller berøringsfare; eksempelvis forkert eller manglende tavlemærkning, manglende fastgørelse af kabler m.fl.

Hej LDS'er

Det er samfundets skyld

Kim Carlsen er inde på noget af det rigtige, nemlig at prisen for en håndværkertime for mange anses for at være for høj/dyrt.
Og det er der vel også klart bevis for, når diverse håndværkerfirmaer får flere arbejder/kunder, ved indførslen af et håndværkerfradrag/bolig jobordning - Kært barn mange navne.
 
 Den dag hvor man finder balancen, hvor eget arbejde/sort arbejde ikke længere står mål med den risiko man løber ved udførelsen - da tror jeg mange problemer er løst. Desværre finder vi nok aldrig den balance, da vi skal bruge diverse afgiftskroner til f.eks. bedre og større hospitaler, asfalt på vejene, m.m.

Reinhold, først velkommen til forummet. Dernæst jeg tror nu aldrig du bliver fri for de personer som udfører arbejder over evner.
Så her er jeg egentlig meget enig med Illisher, Pinkhenrik, med flere i, at rigtige råd og vejledning er langt bedre end at undlade at hjælpe dem. På den anden side kan jeg også godt forstå, at diverse håndværkere vil værne om sit fag og dets udførelse.

Vi skal jo heller ikke glemme formålet med dette forum, netop at hjælpe hinanden frem til en god løsning, udveksle erfaringer, stille - og få besvaret spørgsmål, få gode tips, inspiration m.m.. Dog vil det altid være spørgerens ansvar at få udført sit arbejde korrekt og efter gældende lovgivning.

Når det er sagt, så er dette forum et pisse godt forum, og jeg er personlig meget glad for både at få og give råd og vejledning.


Med venlig hilsen

Allan Johansen
-------------------------------------
Sådan kan det gå: http://www.youtube.com/watch?v=KaHm1ecBCgw 
Skrevet af AJohansen på 14 mar 2013 01:27

Kim Carlsen er inde på noget af det rigtige, nemlig at prisen for en håndværkertime for mange anses for at være for høj/dyrt.

Og det er der vel også klart bevis for, når diverse håndværkerfirmaer får flere arbejder/kunder, ved indførslen af et håndværkerfradrag/bolig jobordning - Kært barn mange navne.
 
 Den dag hvor man finder balancen, hvor eget arbejde/sort arbejde ikke længere står mål med den risiko man løber ved udførelsen - da tror jeg mange problemer er løst. Desværre finder vi nok aldrig den balance, da vi skal bruge diverse afgiftskroner til f.eks. bedre og større hospitaler, asfalt på vejene, m.m.

Men det gælder jo alt form for gds... hvis jeg køber et køkken hos et køkken firma, tager jeg brødet ud af munden på snedkeren, maler en væg,skifter en vandhane, lægger gulvtæppe, syr gardiner, pudser vinduer, slår græsset osv osv, ja, så "forbryder" jeg mig på den "samfundsorden" vi har.
Så har man valgt at "frede" nogle fag med en autorisation og sikkert med rette, men skal vi i "frihedens" navn bare give det hele frit, og lade folk selv bestemme over deres liv eller skal vi leve med reguleringer?.


Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
Der er yderligere 6 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også