Behandling af bøgeparket

Hej LDS

Jeg står med et gammelt bøgeparket, hvor der ligger et tyndt lag slidt lak på. Denne lak er jeg gået igang med at fjerne og vil derfor gerne bede om lidt vejledning til efterbehandling.

Det drejer som en entre, stue og soveværelse, hvilket går at gulvet er ret udsat mht. trafik og anden belastning. Jeg ønsker et lyst og mat gulv, men stadig et (næsten) vedligeholdelsesfrit gulv.
Har flere bekendte der har lud- og sæbebehandlede gulve, men den løsning har jeg hørt ikke skulle være optimal på et bøgeparket da de små stave har lettere ved at slå sig, ifht. de brede stave der oftest ses ved gulve i fyr.

Jeg er derfor mest interesseret i lak, da det opfylder mit krav til vedligeholdelse, samt ikke påvirker gulvet med samme fugtighed.
Er der nogle der er dybt uenige med dette?

Da jeg ønsker et meget lyst gulv har jeg hørt det bedste er at lægge to lag hvidlak og derefter et lag klar mat-lak. Nu begynder jeg så at komme på dybtvand, for hvilken hvidlak skal man vælge og hvordan er den at arbejde med?
Skal det øverste lag lak været med UV-filter eller giver de underliggende lag nok beskyttelse til træet, så det ikke gulnes?

Hvem forhandler denne lak til en fornuftig pris og hvor meget skal man forvente at bruge?

Håber nogle har den færdige recept på et flot, pænt, lyst bøgeparket 

På forhånd tak!
13 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Min egen erfaring med behandling af bøgeparket er, at det nærmest ikke kan betale sig at gøre selv. Hvis der både skal lejes maskiner, købes slibepapir og olie/lak løber det op i flere tusinde kroner. Så skal der ikke smides mange flere penge på bordet for at kunne få en erfaren mand til at gøre det for dig - med garanti for et ordentlig resultat.
Enig med bralle her.

Ved flere behandlinger ville jeg vælge en med erfaring, han ved hvad der bedst går sammen, og hvor meget der skal til for at få det lyse gulv du gerne vil have.

Jeg er ked af I ikke lige har den færdige løsning til mig. Kan godt være en prof. vil kunne gøre det hurtigere, men da jeg ikke har travlt, bruger jeg gerne en uges tid på det.

Har fået et par tilbud og de ligger alle over 5.000,- ex. moms. Det mener jeg at kunne gøre billigere selv.

Har fundet et produkt fra faxe der umiddelbart kan bruges til at lysne gulvet:
http://promaling.dk/faxe-lud-faxe-golak-hvidunder-grunder-p-412.html
Nogle der har erfaring med dette produkt, eller kender til lignende, der er bedre?

Derefter skal det larkeres med:
http://promaling.dk/faxe-lud-faxe-golak-ekstrem-staerk-silkemat-30-p-1195.html
Kan dette produkt anbefales eller skal jeg vælge noget andet?

Med de to ovenstående produkter er der brugt 1.300,- på selve behandlingen (uden rabat).
Der gives i øjeblikket 38 % i rabat på alle varer inde på pro-maling.dk - hvis nogle skulle være interesseret 

For at fjerne lakken har jeg fået gode råd om brun sæbe, hvilket jeg har tænkt mig at prøve.

Brun sæbe er glimrende til mange ting, men lak på opløsningsmiddelbasis kan det ikke opløse.

Og på et gulv vil det jo trænge ned i sprækkerne - hvorfra du ikke kan få det op igen. Bortset fra at du skal bruge "tonsvis" af brun sæbe - som skal fjernes igen.

Hvorfor vil du ikke bare slibe lakken væk?

Derimod er jeg helt enig i at lak er sagen til bøgeparketten. Et par lag lak - evt. 2-komponent - og det gulv passer sig selv de næste 20 år!
Rettelse: Det er muligt at brun sæbe kan opløse lakken, men det vil tage laaang tid. Og sæben skal stadig fjernes efterfølgende!
Annonce
@Sitting Bull:
Vil meget gerne slibe lakken væk, hvilket også var den oprindelige plan, men efter at have skrevet herinde har flere rådet mig til at anvende kaustisk soda eller brun sæbe inden jeg påbegynder slibning. Kan dog godt se at "revnerne" i gulvet, vil give problemer i den sammenhæng. Jeg tror jeg tager en grov slibning med en båndpudser (korn 40) og derefter griber excentersliberen med (korn 60 og 120)

Vil det være en ide at starte med at køre på tværs af gulvretningen eller skal alt foregå i gulvets længde?
Har du erfaringer med nogle former for lak, eller butikker der kan vejlede?
Prøv dig nu frem.

Men brun sæbe og kaustisk soda kan man bruge til afrensning af møbler. Det er stærke sager og bør vel anvendes udendørs hvor man kan spule med uanede vandmængder.

Og det samme med slibningen. Start forsigtigt. Men generelt gælder at båndslibning er på langs af træet hvorimod excentersliberen jo rotere og der er det ligemeget hvordan du kører.

Jeg ville nu betakke mig for at kravle rundt på 20-40m2 gulv med den slags slibeudstyr. Og foretrække noget udstyr hvor man kan gå oprejst.

Jeg skal selv slibe og lakere et gulv om føje tid. Og har ikke megen forstand på gulvlakker. Så hvis du nu "øver dig lidt" på dine gulve og videregiver erfaringerne. Så vil det passe mig fint! :o)
Starter med at slibe imorgen og dropper alle former for lakopløser, da det bliver et problem at få dem ordenligt renset af.

Har talt med en gulvmand der råder mig til at starte med en normal klarlak, da gulvet formodentlig suger uens og der derfor kan opstå skjolder, hvis man starter med noget, hvor der er hvidpigment i - stik imod hvad jeg tidligere har hørt, men umiddelbart virker det jo logisk nok.
@NJL gulvservice
Jeg havde overvejet at give det lud og derefter mat-lak for at opnå et både lyst og vedligeholdelsesfrit resultat, men den fagmand der var at give et tilbud, fortalte at de ofte oplevede at grønne aftegninger, hvis de gav lak direkte oven på lud, hvorfor de var stoppet med det. Derfor tænkte jeg at ovenstående kombination af produkter var optimal, men kender intet til Faxe-produkterne.
Har du erfaringer med andre produkter af samme art?
Hvad siger du til fremgangsmåden med båndpudser og excentersliber?
Der er yderligere 3 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også