Ældre hus, ældre varme - men ny varme?

Godaften

Jeg skal have styr på nogle ting inde for VVS, og jeg håber at i kan hjælpe mig lidt på vej.
Jeg vil fatte mig i korthed og forklarer om huset nuværende og kommende brug.

Huset er fra 1959. Stueetagen er 82 kv.m. og kælderen er 82 kv.m. Kælderen er delt op i 2. En sydlig fløj og en nordlig fløj. Den sydlige er et depot rum (8 kv.m.), et fyrrum (9-10 kv.m.) og et værksted (10 kv.m.) Resten af kælder arealet er er beboelse. Kælderen er tør og med højt til loftet. Huset er født med 3 radiatore i kælderen og 2 i stuen og 1 i spisestuen.

Huset er ikke udvendig isoleret og heller ikke isoleret inden i. Væggene er 29cm beton vægge. Gulvene er støbe overalt og der ligger 150mm isolering på loftet. Alle vinduer er 2 lags termoruder.

Mine planer er at tilføje huset min. 1 max 2 radiatore mere. Det bliver i alt max 8 radiatorer. Hvoraf de 4 er i stue og 4 i kælder. Der bliver ikke gulv varme nogle steder pånær et måske kommende badeværelse i kælderen.

Vi er lige pt. 2 voksne og 1 barn og har tilsynesladende lyst til at prøve at være vågen om natten igen en gang mere inden for en kort år række.

Huset har monteret i spisestue et vand/luft system, som der lige pt. ikke bliver brugt.
Fyret er et fastbrændselsfyr der er 3 år gammelt. Varmtvandsbeholderen er på omkring 50 L. (alder ukendt)

Fremtid:
Som sagt en udvidelse af 2 radiatore
Muligvis gulvvarme i et rum af 10 kv.m. størrelse.
Ekstra isolering på loft til ialt 350mm
Isolering af indvendige vægge med omkring 100mm

vand/luft systemet var påtænkt at når de tidligere ejere blev ældre, at de så kunne bruge den i stedet for at holde fyret kørende.

Søger:
En ny form for varme. Jeg har ikke tænkt mig at holde fastbrændselsfyret igang. Det kan være det på sigt bliver monteret i en 40 kv.m. garage i stedet når værkstedet bliver flyttet derud og hovedhuset er fuldt renoveret.

Det skal være billig varme. Jeg skal IKKE have oliefyr.
Jeg har læst meget om stoker / pillefyr / jordvarme / solceller og en kombination af disse.

Umiddelbart tiltrækker pillefyr mig meget - jeg læser dog meget blandede meninger fra pillefyrs brugere her på forummet. Nogle er tilfredse, andre er ikke tilfredse. Nogle fyr har meget vedligeholdelse, andre har ikke. Jordvarme er jeg blevet rådet til at lade være i et hus af den alder. Folk har rådet mig til at kombinere pillefyr med solcelle paneler - så solcellerne kan tage over når fyrings sæson er overstået.

Det skal siges at jeg også har planer om at montere en brændeovn i stue etagen.

Hvad er godt? Hvad er skidt?
Jeg ønsker et system der mere eller mindre kan passe sig selv. Jeg vil ikke have et system der gør at jeg er bange for at tage på arbejde - og så er fyret gået død og det er hundekoldt og der er ingen varm vand - det må gerne være et stabilt system.

Hvad i pokker skal man vælge? Nogle systemer skal rengøres meget, andre skal ikke. Nogle bruger mange piller, nogle bruger ikke mange piller. Nogle siger jeg skal have en 16kW og andre siger mindre.

Man bliver rund forvirret af alle de forskellige kombinations muligheder.

På forhånd tak
11 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Tja... Når du bor helt der oppe ville jeg kontakte nordjysk bioenergi og snakke med deres direktør han er sgu en flink mand og ved hvad han snakker om, skal grave en readiktions artikel frem fra vejle amts folkeblad om et hus hvor de har sat solfanger og et pillefyr op, her for nylig, i ildved ved tørring, den ligger desvære ikke online pt men ved at det nok bliver nok muligt at finde den om ikke så lang tid...

Ville også sige mindre end 16 kw, men det er kun hvad jeg har ladet mig fortælle fra nordjysk og Casper som ejer huset der før blev nævnt...

Ps. Du har jo et ret nyt fyr så det ville jo være perfekt til et pillefyr, så ingen grund til at kaste penge efter en ny kedel....

Alternativ energi + Økologi = Bedre Miljø & Sunderer Mennesker

pillefyr skal du ikke være bannge for. Vi kører på 5. sæson med en woody brænder. Ring, som foreslåët til Nordjysk Bioenergi.
En 16 kW brænder kan opvarme 200 kvm uden prob's. Så, når du engang får bygget dit værksted/garage/udhus, så flyt fyret derover eller læg et fjernvarmerør derover og få gulvvarme i hele bygningen. Bagdele: Pillefyr støver en del. Skal renses (20 min. arbejde) hver 14. dag. Aske ca. en skovlfuld. For at tage på ferie 8-10 dage i vinterperioden, skal du have en rimelig stor pilletank (500 liter). Lad være med at kappe en hæl og skære en tå, når du skal investere. Få en styring med pausefyring og el-start. Regn med lagerplads UNDER TAG til et halvt eller helt års forbrug. I dit tilfælde måske 6 ton/årligt dvs. 6-7 kvm i fuld ståhøjde. Brug din nuværende kedel og få en ny 100 liter varmtvandbeholder, men vent, hvis du vil flytte fyret senere.
m.h.t. dine ydervægge: 290 mm? Da ikke massivvægge? Der må være en hulmur at fylde?

 

Mon ikke ydervægene er i massiv gasbeton.
En mulighed er derfor også at overveje om det i stedet skal være en udvendig isolering. Det vil fjerne kuldebroer og dermed være mere effektivt.
Ud over at den indvendige isolering vil koste i rumstørrelse og sikkert også vil betyde at der skal flyttes radiatorer og der skal også kigges på de kontakter der sidder ii ydervægene, hvis der efterisoleres isoleres indefra.

Njord

MVH Njord
... så har vi lavinen! Indvendig isolering kræver, at konen får nye gardiner! Udvendig isolering kræver ændring af udhæng .... ak, ak, ak

 

NBE ville være mit bud (har selv Woody) og Brian fra NBE er sørme en flinker og hjælpsom fyr, BUM! ;-)

Alternativt, nu du nævner brændeovn i stuen, så kunne en Hapero måske være spændende, da denne leveres i 2 udgaver....:


Vores genbo har netop fået sådan et installeret og det kan suge pille på op til 25 m afstand, skal kun renses efter 1000 kg piller, da det "presser" asken i askeskuffen og suger støv ud gennem skorstenen), er "verdens" mest lydløse pillefyr = siger INTET, jeg er meget imponeret!

Nå men blot et input - sys bare det lød som noget du kunne bruge, altså give brændeovns varme i stueetagen, fjerne behovet for en kedel i fyrrummet og suge pillerne fra en "silo" i den omtalte garage:-) og selvfølgelig give varme i radiatoren og i vandhanen...

Skal vist nævnes, at der kan tilsluttes en solfanger direkte på kedlen som styrringen vist selv kan styre (BUM BUM...)

Der er flere kredse til centralvarme indbygget mener jeg = en etage med gulvvarme og behov for lavere fremløb og en etage med radiatorer med alm. fremløb, kan det vist tillige også styre....

Nå men, ha en god dag ;-)
Annonce
PS. Jeg har "drosslet" vores 16 KW ned til 10 KW som varmer huset fint op og uden at lave slagger i herden.

Bruger tillige også mindre piller efter neddrossling...
"dannidrengen" hvordan drosler du? Jeg har s elv en 16 kW

 

Jeg købte en licens til stokerkontrol (pc software) og i de gamle versioner kan man justere effekten på brænderen (fjernet i de nye versioner) men når jeg slukker og tænder min 16 Kwh så står der lige så fint 10 Kwh i displayet:-)

Mener det  er version 1.81 jeg bruger af de gamle....

Hvis man køber en licens kan man downloade de gamle versioner også!


Kom slet ikke ind på "hvordan ved du om effekten så er på 10 Kwh?!"

Jamen på min woody er der jo det grafiske display og der kan man se effekten i % samt Kwh - kan ikke huske nøjagtig hvordan min fars Scotte ser ud, men kan også aflæses der.

Effekten er max 10 Kwh (aflæst i displayet) og derfor, ved spidsbelastning i brænderen er % effekten højere af Kwh effekten er lavere - altså Brænderen kan jo kun gå til de 10 Kwh og for at opretholde effekten til at opvarme huset med 10 kontra 16 Kwh giver en effekt på 5 Kwh jo en %´vis større udnyttelse ved 10 Kwh kontra ved 16 Kwh... giver det mening?!

Men alt ialt er min oplevelse, at der er en mere jævn drift og forbruget ligger en smule lavere - det sidste er lidt en påstand eftersom der er mange variabler så som ude temp, hvor mange man er i huset, hva er temp indenfor osv osv...

"Hva så med de fysiske rammer, 10 kwh brænderen har en anden blæser osv?!" Som sagt har jeg ingen problemer med driften af min brænder, ingen slagger o.l. i herden, asken er fin og alt er som det var før jeg neddrosslede den. Jeg har læst at min kan blænde blæseren lidt af og så giver en bedre rens, men har ikke ville bevæge mig ud i fysiske ændringer da det ikke lader til at være en nødvendighed...
OK, jeg har selv en woody og vil kigge på sagen! Ang. blæser, så er du klar over, at man får endnu bedre drift ved også at blæse blæsehuset igennem med en luftpistol. Jeg hiver hele brænderen af hver anden gang og blæser det hele igennem over mod naboen. Blæseren er afbalanceret i styrke og der sætter sig en del støv, der hindrer fuld blæs.

 

Der er yderligere 1 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis