Har nu læst casen fra Ålborg Universitet.
Det er interessant læsning. Det der irriterer mig mest, er at virksomhederne er anonyme i casen... det gør den svær at bruge til noget for en forbruger, men gør måske også, at man får ting at vide, som ellers ikke ville være kommet frem.
Det er svært at kommentere hele rapporten, men jeg har udvalgt nogle topics, som jeg synes er interessante, set ud fra problemstillingen om, hvordan man laver hurtigtmodnede sild.
1. Rapporten dækker kun 10 fiskeproduktionsvirksomheder i Nordjylland.
2. Rapporten en ca. 10 år gammel, hvorfor der
måske er sket en udvikling indenfor produktionsmetoder, miljøkrav, sundhedskrav m.v.
3. Der er
én virksomhed (Virksomhed 4),
ud af 10, der beretter, at de bruger brintoverilte til blegning af sild.
Det betyder jo ikke at de 10 andre gør det.
4. Hvis man læser de kommentarer der er fra Virksomhed 4´s ledelse omkring miljøkrav, kontrolinstanser (BST) og så videre, kan man se, at de ikke har en positiv holdning over for disse ting. Kunne det evt. smitte af på forældede produktionsmetoder? En af lederne angiver, på Virksomhed 4, at de anvender brintoverilte for at tækkes forbrugerens ønske om at sild skal have en hvid farve... nuvel, det klarer andre fabrikker med en kraftig varm eddikeopløsning, der desuden gør at fisken "sprænges" og dermed mørnes.
Det kan man f.eks. læse om her:
http://www.lykkeberg.com/sporg.htmDet er yderligere interessant, at fiskeindustrien har haft svære kår, her de seneste år. Bl.a. er deres markedsandele på det østeuropæiske marked faldet drastisk. Det har bl.a. betydet, at fiskefabrikken i Hirtshals er blevet lukket.
Nu har jeg ikke den fjerneste anelse om, om Virksomhed 4 er den fra Hirtshals... men det kan man da håbe...
Hvordan andre laver hurtigtmodnede sild kan man læse om her:
http://www.lykkeberg.com/Der kan man også læse flg.:
Det mest almindelige spørgsmål vi som producenter får fra forbrugerne er:
Kan sild være farligt at spise?
Vi kan med det samme berolige forbrugerne :
Det er i mands minde ikke sket, at en forbruger er blevet alvorlig syg af at spise sildehalvkonserves fremstillet på en fabrik i Danmark.
I hjemmefremstillet sild har der derimod været tilfælde af den frygtede pølseforgiftning (botulisme) Så hvis man vil undgå enhver risiko for forgiftning, må man holde sig til de fabriksfremstillede varer.
(Ja, jeg ved godt at I passer godt på osv. men alligevel.....pas nu på det der hjemmelavede "plukfisk")
Vil til sidst lige fortælle, at jeg har sendt en forespørgsel til "Glyngøre" for at høre hvordan de laver deres hurtigmodnede sild. Jeg har også spurgt til deres kendskab til brug af brintoverilte og acetone i fremstillingen af sildeprodukter.
Den vender jeg tilbage til, når jeg har fået svar.
Så for lige at opsummere:
- Vi kan konstatere, at 1 fabrik i DK har tilkendegivet, at de for 10 år siden lavede hurtigmodnede sild vha. bl.a. brintoverilte.
- Vi har endnu ikke set noget på tryk om brugen af acetone.
Historien fortsættes....