propel - størrelse

Jeg har en Maxi-Fenix med ny Volvo Penta D113, 13 HK motor. Foldepropel, som blev installeret sammen med motoren.
Mit problem er, at jeg synes ikke at propellen trækker nok.
Hvis jeg f.eks. sejler med 2000 omdrejninger logger båden mellem 4 - 4,5 knob og jeg kan ikke få båden til at sejle hurtigere ved dette omdrejningstal. Hvis jeg skal sejle 5 knob skal jeg op i ca. 2300 omdrejninger og føler, at jeg overbelaster motoren.
Kan jeg få yderlige ydelse ved at skifte til større propel???
vh.
Kjeld Grau
Jeg har en Maxi-Fenix med ny Volvo Penta D113, 13... Vis hele indlægget
15 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Hej Håndværker

Jeg har kun læst de test jeg kan finde om Autoprop og talt med propelspecialisten. Har du nogle erfaringer med Autoprop når du anbefaler den. På papiret er det jo den ideelle propel til cruising sejlere. Så vidt jeg kan se justere den sig selv og giver lavere omdrejninger, bedre motorkræft og kan kombinere sejl og motor.

Søofficer

Jeg har kun kendskab til den gamle model, der også var selvregulerende, den skulle dog justeres ved første sejlads, hvorefter den selv gjorde det herefter. De kunne kun fås op til 25 hk motorer og kun to bladede. De var til gengæld efektive både for motor som for sejl, hvor de blot gik i neutral. Den nye skulle være en videre udvikling af det gamle system, og når man ser på den må den være endnu mere efektiv. Bla. ved at den ikke kan fange forbidrivende tang, hvilket den gamle var slem til.
Uanset tråden's alder vil jeg gerne fremkomme med egne erfaringer :-)

Har en 18hk penta diesel og en tre-bladet gori foldepropel med omtalt "overdrive".. Kan, på fladt vand og i "normal" propel-mode kører motoren til max rpm - omkring de 3200 - i "overdrive" falder dette til 3100 men med større fart gennem vandet..

Som kjeld grau - sejler vi ca 4,5knob ved 2000rpm og max 7,2knob i "overdrive" på fladt vand.. Men, bortset fra det større brændstofforbug, er det ikke så essentielt - det er som Håndværker skriver langt væsentligere hvad din motor/propel præsterer i hård sø - modstrøm og modvind.. For det er netop her motoren er en hjælp, i vores øjne.. Vi er absolut ikke tilhængere af støjen fra motoren..
Mht bakning - er det intet problem ved vores konstellation af motor/propel..

www.milady.dk  - Danmarks eneste S30 hjemmeside - Vi sejler som vinden blæser

Hej MiLady
Tusind tak for tipset. Jeg har allerede set på Gori´s propeller og undersøgt mulighederne. Rigtig mange, har vist problemer med at finde ud af hvad gear den er i. Der er også nogle der siger, at den kan finde på at skifte gear midt i en havnemanøvre. Desuden kan den vist ikke det med at kombinere sejl og motor. Sidst men ikke mindst, så er prisen også extrem høj for en der ikke sejler kapsejlads.
Jeg fik nogle referencer til Autoprop ejere og ringede til dem. De var nærmest i ekstase over propellen. Så jeg har i formiddags bestilt en Autoprop hos propelspecialisten. Når isen er smeltet og jeg har fået båden i vandet, skal jeg komme med en rapport. Jeg glæder mig meget til at prøve den.
I øvrigt en rigtig flot hjemmeside du har.

Søofficer

Hej søofficer
Selvtak og manglede da blot - givet ER dét, at Gori tager sig betalt for deres propeller men - det skulle undre mig meget om du ikke kan finde en brugt - eet eller andet sted. Købte selv den der sidder på MiLady, som brugt.. Og lige en rettelse, vi sejler ikke kapsejlads - dermed ikke sagt at en frisk dyst, undgås

Har også hørt at nogle ikke får den forventede virkning at "overdrive" funktionen, også i og ved bakning - men det skyldes nok en fejl 40

Jeg for een glæder mig til at høre nærmere - når du skal afprøve den nye Autoprop og iøvrigt tillykke med den

Takker for komplimenten ang hjemmeside - som trænger til opdatering af både indhold og design med tiden...

www.milady.dk  - Danmarks eneste S30 hjemmeside - Vi sejler som vinden blæser

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også