båd fra bunden

hej. jeg er lige flyttet, nu har jeg privat stand og bade/bådebro. så jeg vil naturligvis gerne have en båd. jeg ved absolut intet om både udover at det er hyggeligt at sejle:-) jeg har aldrig haft en og kan se jeg ikke har råd til dem jeg vil have. Så jeg overvejer at bygge en. Men hvis det skal gøres, skal det også gøres ordentligt! Jeg havde overvejet at bygge en runabout i john hacker stil, men kan ikke lige overskue hvor meget vedligeholdelse der er ved sådan en. Derfor er jeg ved at overveje om jeg skulle forsøge mig med et glasfiber projekt istedet. Men der er mange ting jeg ikke ved. Hvis jeg først bygger bunden i træ og støber ovenpå det, kan jeg vel efterfølgende tage det støbte af og bruge som form, ikke? kan man lave en båd i rent glasfiber eller skal der forstærkninger til? og skal de støbes ind i glasfiberen eller er det nok det er på den ene side? Jeg vil helst holde den i ren galsfiber, da jeg tror at det giver længere levetid at der ikke er flere materialer til at arbejde med hinanden. Hvor tykt skal glasbiberen være? kan se at nogle både har to skrog, hvordan ved jeg om det er nødvendigt? skal den støbes med huller til at vand kan løbe fra? osv. mvh daniel

hej. jeg er lige flyttet, nu har jeg privat stand... Vis hele indlægget
29 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Skrevet af kingdalle den 15-04-2009 19:58
Lige et spørgsmål fra nørden, men hvad er forskellen på at behandle en træbåd med epoxy og på at give den glasfiber?

Epoxy er en form for plastic som dels er en meget stærk lim, er ret vandtæt og er meget slidstærk. Sådan i grove træk. Epoxy består som regel af to flydende materialer man blander sammen i et ganske bestemt forhold som indgår ligeligt i det faste plastic. De to materialer vil efter blandingen hærde til fast form under afgivelse af varme. Epoxy kan bruges som maling eller lak, men er ofte ikke UV-betandigt.

Polyester er en plastic som hærder ved tilsætning af en lille smule hærder, og hvor epoxyen skal blandes af to ingredienser i et ganske bestemt forhold for at hærde ordentligt op er det ved polyester ikke så vigtigt. Bare man ikke kommer for meget i. Her er hærderen nemlig bare en igangsætter eller en katalysator der får polyesteren til at ændre sig fra flydende til fast form.

Glasfiber er som regel en kort måde at sige "glasfiberforstærket plastic" og her består plastikken enten af epoxy eller af polyester og fibrene af glas. Fibrene kan være vævede eller løst pressede, og man skal købe fibre der er beregnet til det man skal bruge det til (styrke og facon) og den type plastic man vil bruge. Det sidste har noget at gøre med at glasfibrene er coatede til at passe til plastikken.

Man kan også få fibre lavet af andre materialer som f.eks. kul. Så kaldes det sjovt nok for kulfiber :) Glasfiber er altså måtter af glasfibre gennemvædet med plastic som så er hærdet i en eller anden bestemt form eller facon. Man kan se en video af en glasfiberkonstruktion her (der er 8 videoer i serien) og her (der er 3 videoer i serien).

Hvis nu man bygger en båd af træ kan man lakere den med epoxy for at sikre den imod fugt. Man kan desuden tætne kanterne med epoxy for at forhindre dem i at suge fugt der. Derudover kan man forstærke samlingerne med glasfiber for at gøre dem stærkere og man kan lime tingene sammen med epoxy ved at blande den med noget fyldstof inden man smører den ud.

Glasfiber er stærkere end stål i forhold til sin vægt, er billigt (hvis man bruger polyester som plastic) og kan laves af alle. Polyester er UV-bestandigt men ikke så vandbestandigt som epoxy. Det spiller dog ingen rolle i forhold til en båd som skal op af vandet når den ikke bruges.

Man kan blive meget klogere af at søge efter f.eks. "epoxy laminating" eller "epoxy boat" på youtube.com.

Der findes mange epoxy-systemer. Jeg nævner i flæng: West Epoxy, Epiglass, MAS Epoxy og så videre. Man kan ikke blande ingredienserne fra et system til et andet. Her er lige nogle flere links: her og her.

Glasfiber til polyester og selve polyesteren kan f.eks. købes hos Biltema og epoxy kan købes i udlandet :)

Så det var lige hvad jeg vil sige om det. Slå dig selv ud :)

WS

PS! Polyester er farligt at indånde (styren). Det er epoxy ikke - det er til gengæld farligt at røre ved (allergi).
Det var sgu en rigtig god forklaring.
Sådan skal det da bare gøres.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på epoxy med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Tak skal du have.

Jeg glemte nok at fortælle at man jo også kan beklade hele båden med glasfiber. Altså ikke kun samlingerne. Det vil gøre den endnu mere modstandsdygtig overfor slid.

WS
jsø, du skal jo tænke på at jeg både er nærig og smålig :-) Vil helst ikke af med for mange af sparepengene :-) WS, du er super til det der links værk, jeg takker, sådan! Lad os nu sige at jeg som mit første projekt vælger at lave den lille pm38 fra http://www.svensons.com/boat/ og ikke vil have glasfiber på den. Kan jeg så ikke hver gang jeg har skåret et stykke træ til give det epoxy inden jeg overhovedet beynder at samle noget? hvis ja, hvor mange lag? Og så igen når båden er samlet give et par lag epoxy mere? Kan man få noget til at enten blande i epoxy eller male på efterfølgende der bedre kan tåle UV? Så gemmer jeg planerne om en stor flot båd af vejen til har lidt mere erfaring...
Hvorfor ikke købe en robåd,du skrive at du skal sejle i en Å, må du sejle i den Å med en speedbåd (motorbåd) men det er en lækker båd du ønsker dig.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på epoxy med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Annonce
Skrevet af kingdalle den 15-04-2009 22:06
Lad os nu sige at jeg som mit første projekt vælger at lave den lille pm38 fra http://www.svensons.com/boat/ og ikke vil have glasfiber på den. Kan jeg så ikke hver gang jeg har skåret et stykke træ til give det epoxy inden jeg overhovedet beynder at samle noget? hvis ja, hvor mange lag? Og så igen når båden er samlet give et par lag epoxy mere? Kan man få noget til at enten blande i epoxy eller male på efterfølgende der bedre kan tåle UV? Så gemmer jeg planerne om en stor flot båd af vejen til har lidt mere erfaring...

Først skal du lige se en kano som er blevet fuldkommen beklædt med glasfiber i epoxy. Den kan du se her. Se under punkt F. Glasmåtter kommer i forskellige tykkelser og her er brugt en tynd kvalitet. Det er mere for at du kan få en forståelse af at beklædning med glasfiber ikke nødvendigvis skæmmer, men til gengæld gør det sindsygt stærkt.

Det er en rigtig god ide at lakere med epoxy inden du samler, og der er så vidt jeg ved ikke krav om et antal lag. Det skal bare være tæt. Hvis du bruger flere lag skal du tænke over at arbejde vådt i vådt - altså lægge næste lag på inden det første er helt hærdet.

Med hensyn til UV-beskyttelse kender jeg ikke til sikre metoder, men prøv eventuelt at høre HF Marine. De er importører af West System epoxy. Det er muligt at West har et produkt. Ellers vil jeg foreslå at du læser denne side, som har en test af epoxy udendørs (for øvrigt også af West System epoxy). HF Marine har også megen anden god information om epoxy. Her kan du se en manual til West System epoxy på dansk. Den er god at blive klog af.

Endelig kan du måske få svar på nogle af de spørgsmål som du helt sikkert vil støde på i løbet af byggeriet på dette forum.

God vind med projektet! Og husk at vi vil se billeder!

WS
j hånstad, jeg må godt sejle med motorbåd, ellers anmelder jeg hjejlen! der er et søer rundt omkring i forbindelse med åen. så er jeg også for doven til en robåd, men vi har allerede 2 :-) men jeg kunne godt tænke mig at kunne sejle både til den lokale marina, skyttehusets camping og silkeborg (nok 20 km) og få en fadøl. lidt sjovere med motor :-)
WS, nej det kan jeg da godt se, det ligner jo at den er blevet lakeret! Hvordan laver du der smarte links? jeg har faktisk allerede kigget en del inde på deres forum, her er min yndlingstråd
http://www.woodenboat.com/forum/showthread.php?t=57901
prøv at læs den en dag du har tid, den er på 3 sider.
Skrevet af kingdalle den 16-04-2009 12:50
WS, nej det kan jeg da godt se, det ligner jo at den er blevet lakeret! Hvordan laver du der smarte links? jeg har faktisk allerede kigget en del inde på deres forum, her er min yndlingstråd http://www.woodenboat.com/forum/showthread.php?t=57901
prøv at læs den en dag du har tid, den er på 3 sider.

Båden i det link du viser er også beklædt med glasfiber og epoxy. Hans løsning på UV-problemet er så vidt jeg kan se at slutlakere med en lak som har UV-skjold i sig. Det er absolut en god ide, men det koster naturligvis.

Det er blevet en flot båd han har fået, men det har også taget noget tid. Lidt mere end de 38 timer der er budgetteret med i planerne for den båd du vil bygge <img src= Og så har han altså også adgang til alt det værktøj han skal bruge. Men det er da et eller andet sted for fedt at man med lidt lister, lidt krydsfiner, noget glasfiber og en gang lim kan bygge sig en supercool båd. Jeg kan godt forstå din fascination af projektet.

Et link laver jeg ved at markere den tekst der skal være klikbar og så klikke på knappen der har et billede af en globus og en kæde. Knappen sidder lige over redigeringsfeltet jeg netop nu skriver i. Den sidder lige til højre for den valgliste man bruger til at vælge farve på teksten. Når man klikker på knappen kommer der en dialogboks frem som man kan skrive adressen i.

WS
ja den er fin, men ikke helt den ville have valgt hvis jeg skulle bruge så lang tid på det. hvis man giver alle trædele epoxy inden man samler noget er alle overflader, samlinger osv jo beskyttet. men hvis man så banker et søm eller en skrue i, laver man jo et hul ind til træet. vil du mene at pm38 kan bygges uden søm og skruer og kun epoxy (og masser af skruetvinger)? Tegningerne stammer jo fra engang hvor epoxy ikke fandtes...
Skrevet af kingdalle den 16-04-2009 14:16
hvis man giver alle trædele epoxy inden man samler noget er alle overflader, samlinger osv jo beskyttet. men hvis man så banker et søm eller en skrue i, laver man jo et hul ind til træet. vil du mene at pm38 kan bygges uden søm og skruer og kun epoxy (og masser af skruetvinger)? Tegningerne stammer jo fra engang hvor epoxy ikke fandtes...

Jeg tror epoxy er fra omkring 1936, så det eksisterede også da PM blev skrevet. Og derudover havde man jo andre former for lim og lak inden man fandt på epoxy.

Er man meget ambitiøs med sine samlinger kan man alle steder gøre som foreslået i West Epoxy manualen side 17, men så er det altså også fordi man vil gøre det svært for sig selv. Den metode vil jeg nok personligt nøjes med at benytte til specielt udsatte huller (f.eks. til beslag der er meget belastede).

Det er rigtigt at søm eller skruer laver huller i epoxyen, men de fylder jo selv hullerne ud, så det er meget begrænset hvad der suges ind i hullerne, og hvis man efterfølgende maler dem over med epoxy er man alligevel ret godt sikret. Jeg ville ikke lade søm og skruer erstatte af lim, og heller ikke af dybler eller tappe.

Det er en balancegang. Man kan udmærket sejle i en båd der slet ikke er lakeret, men så skal man være enormt omhyggelig med at få den tørret af når man er færdig, og man skal ikke lade den ligge i vandet for længe. Man kan også dyppe hele sin båd i 27 lag glas og epoxy, men så bliver man aldrig færdig med den og prisen bliver latterligt høj. Eller man kan vælge en mellemting, hvor man beskytter båden så godt man med rimelighed kan, og så accepterer at den en gang imellem skal have frisk lak og at der om 8 år skal repareres et eller andet. Jeg ville vælge det sidste.

Uanset hvad ville jeg bygge en fed første båd, men også være tilfreds med at en første båd er en båd man lærer af at bygge. Den skal være så god som muligt inden for rimelighedens grænse, men den skal altså også blive færdig og til en pris der er til at betale. Man vil jo også gerne ud at sejle :)

WS
Der er yderligere 9 indlæg i tråden.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på epoxy med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også