Jord i et rackskab

Hej alle

Jeg har et rackskab, hvortil der er trukket et 1g6mm2 jordkabel, som er fastgjort med kabelsko til plinten (tror jeg det hedder) i bunden af skabet. Hertil kommer der ligeledes en 1g2,5mm2 fra stikkontakten som forsyner enheder i rackskabet. 

Der er ligeledes mulighed for jord 2 steder i toppen af skabet, ét sted yderligere i bunden, i hver side af skabet og i døren. 

Jeg kan læse at jeg, for at have en korrekt opsætning, skal have trukket jord fra top, bund (etableret), begge sider og døren i skabet, men det kniber med at finde vejledninger. Ligeledes fra det Actassi patchpanel som er monteret i skabet (hvori der er sat skærmede kabler), som ikke er jordet i dag. Jeg har fået afvide, at det er fuldt ud lovligt at jeg gør det selv  

Mit spørgsmål er følgende: Skal der benyttes 6mm2 fra alle steder i skabet og føres frem dertil hvor jordkablet, som går i tavlen, er monteret? Eller må det godt være 2,5mm2? Det er trods alt lettere tilgængeligt og billigere. Er der i øvrigt enighed om, at jeg godt må gøre det selv? 

12 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Hvor har du læst, at der skal trækkes jord fra top til bund samt fra siderne til bunden? Det har jeg aldrig set, når skabene var af metal. Jeg har derimod set døren forbundet via et påsvejset gevindstykke på både dør og skab med et stykke ledning.


fase

Hej S. Fabrin

Det var indledningsvis en bekendt (som dog ikke er elektriker), som fortalte mig at han havde gjort det. Så søgte jeg på det og fandt Arne Kellers svar i denne 14 år gamle tråd. 

http://dk.teknik.elektronik.narkive...t-rackskab 

Det kniber som sagt med at finde vejledninger (hvilket måske også kunne indikere at det ikke er meningen). Jeg ville være ganske tilfreds med ikke at skulle trække jorden rundt fra de forskellige dele

Dit spørgsmål i første indlæg giver mig indtryk af, at det går på berøringsbeskyttelse (PE). Derfor er svaret, som det er.

Der findes forskellige former for jord og stelforbindelser, alt efter formålet. Den første, som jeg har svaret på, er berøringsbeskyttelse. Der udover findes der en jordforbindelse til digital jord, som er en jordforbindelse, som er forbundet via en selvstændig jordforbindelse til neutral jord. Desuden findes der stelforbindelser i analoge kredsløb, hvor man tilstræber et fælles stelpunkt for at undgå brumsløjfer.

I den hjemmeside, du henviser til, er det mit indtryk, at svarene er på norsk. I Norge er elsystemet opbygget på en anden måde end i Danmark, fordi det ikke alle steder muligt at etablere en tilfredsstillende jordforbindelse.


fase

Hej S. Fabrin

Jeg kan godt se, at jeg har fået rodet mig ud i et område, hvor jeg er meget lidt bevendt. 

Vil du dermed anbefale, at jeg blot bibeholder den oprindelige opsætning, hvor der går en 6mm2 fra plinten i skabet og ud i tavlen og en 2,5 mm2 fra stikkontakten, som forsyner enhederne (switch mv.) til plinten i skabet (hvor 6mm2 er monteret)? 

Herudover, at jeg skaber jordforbindelse med 2,5mm2 fra Actassi patchpanelet til plinten (hvor 6mm2 og 2,5mm2 fra stikkontakten i forvejen er monteret). 

Tak for hjælpen i øvrigt. 

Jeg vil sige at det kommer an på skabet.

Hvis det er stål, er der sikkert udemærket forbindelse mellem panelerne, men er det alu, kan eloxering gøre det fuldstændig umuligt at lave tilfredsstillende  person beskyttelse uden at lave udligning med kabel mellem panelerne.

Kan man lave en tilfredsstillende jordstrømsprøve på alle dele af racket, er der jo ingen ko på isen, men har man ikke adgang til måleudstyr, er det en god ide at sikre sig med udligningsforbindelser.


Elektronikteknikeren
Annonce

Hej Gregeren

Skabet er, jf. Totens hjemmeside, udført i stål: http://www.toten.com.cn/english/wm.htm

Jeg har rigtigt nok ikke mulighed for at lave en måling. Vil du derfor mene at jeg, for sikkerhedsskyld, bør føre kabler imellem panelerne? Det er muligt, idet at der er etableret plint (?) på alle delene. 

Det er ikke nødvendigt hvis det du putter i skabet har egen kapsling og er jordet. Kun hvis skabet udgør kapslingen skal du gøre det. Og selvfølgelig hvis producenten foreskriver det. Og hvis der på panelerne er flanger/kabelsko eller andet som er beregnet til udligningsforbindelser.

men det virker til at være et permanent fast monteret rack. Så jeg ville nok gøre det alligevel. Så bliver hovedpuden lidt blødere...


Elektronikteknikeren

Hej Gregeren

På panelerne (top, bund, sider og dør) er der etableret flanger/kabelsko, som synes at være beregnet til det (jeg har vedhæftet et billede af et sådan punkt, som sidder alle de førnævnte steder). 

Ville du trække 6mm2 eller 2,5mm2 imellem alle disse punkter og hen til det punkt, hvor 6mm2 kablet til tavlen er fastgjort?

Hvis du vil forbinde alle punkterne, som du har vist et af, kan du gøre det med 2,5 mm2 ledning (gulgrøn) og kabelsko.


fase

Hej S. Fabrin

Det er nok mere et spørgsmål om hvorvidt jeg bør/skal, end det er drevet af en reel lyst :-D 

Tak for dit svar. Det vil jeg gøre. 

Jeg skal også bare forbinde Actassi patchpanelet (som har skærmede kabler og tilsvarende konnektorere monteret) til samme sted med 2,5mm2?

Der er yderligere 2 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis