Støbning af gulv

Hej,

Jeg skal til at sætte et hus fra 1962 i stand som er bygget af gasbeton.

Huset har i dag elvarme og vi vil derfor rive hele stue etagen op og støbe nyt gulv med gulvvarme som senere skal forbindes til et nyt pillefyr.

Men hvordan skal sådan et gulv opbygges og med hvor meget af hvad?

Nogle steder siger folk 225mm flamingo, og andre steder 300mm men hvad ville jeg skulle bruge? Og skal man så købe en tyk flamingo plade på XX og en tynd på XX?

Hvad med rionet / armeringsnet? Hvor tykt skal det være?

Kan man selv blande betonen eller er det langt smartere at købe flydebeton, hvis vi gerne vil spare penge?

Gulvet er 72kvm.

Jeg ser frem til at høre jeres forslag.

Nicolai.
26 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Jeg har selv været møllen igennem. Det er noget lort at skulle lave, men man bliver jo nødt til det ind imellem.

Først og fremmest: Du bør altid lægge din EPS80 isolering i TO overlappende lag. Dvs, hvis du vil lægge 300mm, så køber du eks. en masse 150mm plader, og lægger dem ud overlappende. Det er lettest med to plader i samme tykkelse, istedet for 2-4 lag i variernde tykkelse. Du får også mindre spild på denne måde. Koldt vand føres normalt i eller under isoleringen, da stagnerede vand ikke må blive for varmt, hvilket kan give problemer når man laver gulvvarme.

Herudover, hvor meget isolering du skal bruge afhænger af to ting: 1) Hvornår huset er fra. Du er nemlig ved renovering "kun" tvunget til at leve op til datidens byggekrav (med mindre nogle andre situationer gør sig gældende, men det er der ikke grund til at gå i detaljer med). Dvs, der sikkert ikke ER noget krav til tykkelsen. Du skal derfor fokusere mere på: 2) Hvor meget er der plads til. Du kan nemlig ikke lægge dit betongulv dybere end din sokkel/fundament med mindre du vil ud og understøbe, eller riskere vandindtrængning. Og hvis isoleringen skal være der også, så er man nogen gange tvunget til at lægge lidt mindre isolering end man måske gerne ville have, hvis man da ikke vil riskere at grave hele soklen fri så huset kan skvatte sammen. Alternativet er at du lægger meget isolering i midten, og lidt mindre i kanterne, ud mod soklen/fundamentet. Hvilket ikke er HELT reglementeret, men bedre end ingenting.

Når det så er sagt, så vil en evt. ny ejer forvente at du har lagt min 225mm (eller 300mm hvis han går efter anbefalingerne istedet for kravene)gulvisolering hvis du fortæller ham at du har lagt nyt betondæk, da han jo vil kigge på byggestandarden for NYBYGGERI. Så der skal du lige huske at dokumentere hvor lidt eller hvor meget isolering der er brugt og hvor, evt. ved at lave en tegning over byggeriet. Ved næste byggeanmeldelse, så vedlægger du din tegning. Hvis du ikke lige laver nogle til/om bygninger inden du skal af med huset, så giver du tegningen til ejendomsmægleren.


Klart du kan spare penge ved at blande beton selv, men det er hurtigere med leveret beton hvis du skal have så mange kvm... Betinget af at du kan lægge det hele i en arbejdsgang. For hvis betonbilen skal forbi flere gange, så bliver det RIGTIGT dyrt, og ikke specielt meget hurtigere.
Tusind tak for dit svar.

Er EPS60 ikke nok? eller er det bedst at benytte EPS80?

Flamingo er overraskende dyrt. Er der nogle steder hvor man kan købe det billigt?

Vedr. de andre materialer, hvor meget af dem skal jeg bruge til at lægge de 72 kvm? sand/grus, armeringsnet, pexrør?
Der er lige et men i det du lige har fået af vide. Idag skal man hvis det er mere end 25% af grundarealet leve op til nutidens standarder og ikke de oprindelige.

Det vil sige 300 mm isolering i gulvet. Og du får det bare i 150mm så det er jo 144kvm flamingo du skal have bestilt hjem.

Hvad angår betonen lav alt gulvet klart til støbning og bestil så en 7,5 m3 letflydende beton. Tænk lige på det er 7500 liter beton og der kan kun være 100 liter i en trillebør og så er den helt fuld. Det er mange gange der skal skovles og køres ind i et hus.

Hvad angår materialer lav en liste og ud på 2 eller 3 tømmerhandler og få dem til at give en pris på stumperne de har efterhånden mange ting sådanne steder.

Hjemmelavet er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel.

Okay tak for hjælpen indtil nu.

Hvor er det bedst og billigst at købe flydebeton? Er det via internettet eller hos den lokale tømmerhandler?

Hvad med armeringsnet? Nogle siger man kun skal bruge et lag som man så binder pexrør til, andre siger man skal ligge et armeringsnet også pexrør og et rionet oven på til at holde pexrør på plads. Men er det virkelig nødvendigt?
Jeg har ikke lige fået læst hele BR08 igennem endnu, og dermed ikke fået et overblik over de jurdiske problemstillinger, men iht. BR95 så skal man kun leve op til nybyggeriets krav når det er 25% af BYGNINGENS VÆRDI der renoveres for (eks. renovering for 1 million i et hus til mindre end 4mil), ikke når det er 25% af gulvets areal. Det er værd at vende med en advokat, især hvis der ikke er plads til 300mm isolering uden at skulle understøbe, hvilket er meget dyrt (eller tidskrævende hvis du selv gør det).
Alternativt, så støb af et par omgange, det er også lettere at dele arbejdet op i flere arbejdsdage.

mht. gulvvarmen, så har den også været oppe et par gange, prøv evt. at søge lidt på emnet.
Ja, du skal benytte EPS80, og ikke EPS60. Ikke pga. isoleringsevenen (som er identisk), men pga. vægten. EPS80 kan bære en skillevæg, den garanti har du ikke med EPS60, og støber du 72kvm, så er der nok tale om mere end et rum. Men prisforskellen er ikke så stor hvis du køber ind over nettet, eller direkte hos producenten.
Nej du SKAL ikke benytte RIOnet, men det er smart at gøre det, da man herved kan spare sig at købe isolering med plads til slangerne, for du skal gøre NOGET for at have styr på hvor dine slanger løber. Ved at benytte et RIOnet kan man let og enkelt fastgøre slangerne til nettet med strips eller lign. Du behøver dog ikke at lægge YDERLIGERE et net ovenpå. I tykke gulve. altså gulve der skal være meget stærke, så vil man dog normalt vælge at lægge RIOnettet på nogle fødder så det står et par cm oppe i betonen, hvilket betyder at du skal lægge lidt flere cm beton for at få en god afstand mellem overflade og slanger, samt du får en kanon stærk beton med armering. Plus, du kan lede evt. ledninger og rør UNDER armeringen, så de vil være beskyttet også hvis du senere skal bryde en del af gulvet op. Skal du dog kun til hjemmebrug støbe et gulve med gulvvarme, så kan du med sindsro lægge dit RIOnet direkte ud på isoleringen, og binde dine gulvvarmeslanger til nette,t og så støbe ovenpå. For i et normalt stuegulve vil jeg næsten garantere at du ikke har bruge for egentlig armering, hvorfor du også sagtens kan vælge det billige 4mm RIOnet til formålet. Kun hvis du faktisk skal bruge armeringsnettet til at armere med bør du bruge 6-8-10mm eller mere. Fører du (elektriske) kabler i din beton, så bør du dog også få en elektrikker til at lave en udligningsforbindelse til dit RIOnet (sætte jord på nettet)

Vælger du at købe færdig beton, så prøv hos din lokale beton blander (dk-beton eller lign.), eller i den lokale grusgrav. Tømmerhandlen kan nu nok også klare det for dig, men du skal ikke regne med at det bliver BILLIGERE af at du indkøber via en mellemmand.
Annonce
Så den optimale og fremtidssikret løsning er (såfremt at der er plads til det):

grus/sand
EPS80 2x150mm
rionet 6mm hævet et par cm over flamingoen
pexrør bundet fast til rionet med strips
10-12cm beton
trægulv eller klinker

Er det korrekt?
Ja det lyder meget rigtigt.

Bortset fra at jeg ikke kan forstå at alle i dette forum absolut skal have så meget beton på 8 - max 10 cm er rigeligt medmindre i laver et elefantbur, eller har seriøse problemer med overvægt i familien rolleyes

Betonen skal have en styrke på 25

Venlig hilsen

Klaus
Jeg skal bruge 144 kvm EPS80.

Med lidt søgning på nettet kan jeg se at det koster ca. 127 kr per kvm. Det giver 18.288 kr kun for flamingoen.

EPS60 koster ca. 100 kr per kvm. Det giver 14.400 kr.

Kan det passe at det er så dyrt?
Ja, det lyder ikke helt forkert. Du kan dog normalt, fordi du skal have så meget, med fordel udbede dig et tilbud fra lidt forskellige leverandører. Prøv evt. også producenterne direkte (Sundolit, Thermisol, Styrolit, Flamingo etc)
Tusind tak for jeres hjælp indtil nu.

Lige to sidste spørgsmål.

Hvor meget sand/grus ville man typisk benytte til at støbe et gulv på 72kvm?

Etagen hvor der skal støbes er opdelt i flere rum, vil det være et problem at få flydebeton leveret når det ikke er et stort rum?
Der er yderligere 16 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis