Hej igen
Jow! du kan sagtens bruge de ankre. Jeg bruger selv kun et bruce kopi på 10 Kg. som hænger i et rustfrit stålrør på agterpulpitten lavet til formålet. Jeg har desuden 20 m. blytov, og 40 m.bændel som ankertov.
Bændlet er kun for bekvemmelighed, da det er nemt at rulle væk, men alm. ankertov er ganske udemærket.
Da man for det meste sejler stævnen ind til klipperne, bruges der hovedsagelig hækanker, så få dig et beslag, hvor ankret sidder, let at komme til, og let at droppe.
Har du ikke prøvet før, foregår det ved at se på kortet, hvor der er dybt helt ind til klipperne, eller se hvor andre er fortøjet.
Derpå sejler du langsomt ind til den pågældende plads du har udset dig, medens du har en i stævnen der holder øje med dybden. Er der andre på pladsen, vil de sikkert vise dig ind, hvor der er vand nok.
Du bakker derefter en 20-30 m. ud igen, dropper ankret, og sejler langsomt ind samtidig med at du sikrer dig at ankret bider sig fast. Glider det på bunden må du ud igen, og prøve nok en gang.
Din stævnmand/kvinde, har selvfølgelig gjort forfortøjningerne klar, sat fendre ud, og har en pose med pløkker og hammer klar. Når du er nået ind, hopper stævngasten i land, og holder stævnen, medens du gør ankertovet fast.
Du hopper derefter i land, og finder egnede revner i klippen, skråt ud for stævnen, slår pløkkerne godt i, trækker fortøjningen igennem, og gør dem fast på båden i den afstand fra klippen der passer, så det er nemt at komme fra borde. Det skal her indskydes at en stævnstige ikke er at foragte.
Derefter trækker du godt hjem i ankertovet, så du hænger en hel del i ankret, herved sikrer du dig også at det virkelig holder. Du gør så fast på den side af båden der er mest hensigtsmæssig i forhold til de både der ligger ved siden af.
Alle går derefter fra borde, og nyder en humle i fred og ro, på den af solen opvarmet klippe, medens vandet klukker sagte op ad fribordet.
Derefter skal der findes et egnet grilsted, hvor den friskfangede makrel der er renset, fyldt med lækre grøntsager, rigtig krydret, og pakket ind i staniol, kan simre på de varme kul, medens en af besætningen kommer med et herligt glas kølig hvidvin eller en kold humle til dig, for det skal jo huskes at det er et meget stort ansvar at være kaptajn på et skiv, som ikke kan overlades til hvemsomhelst.
Når i så sidst på aftenen efter en fantastisk solnedgang, noget godt at spise, måske en flaske rødvin, eller et par dåser humle, har har fået lyst til at krybe til køjs, får du en af gasterne til at slække forfortøjninger en meter eller to, medens du hiver hjem på ankret.
Du sikrer dig herefter at alle fortøjninger er gjort rigtig fast, så i oven på en så fantastisk dag, kan sove roligt.
Du har selvfølgelig sikret dig via vejrudsigten, at vinden bliver i stævnen, og ikke vender og kommer i hækken, da båden derved langsomt kan føres mod klippen, med skade på stævnen til følge.
Hmmmmm. undskyld, men der gik vist lidt nostalgi i, men ellers er det ikke helt ved siden af, hvis bare vejrguderne arter sig ordentlig.
Mvh Ole