Renovering af væg med savsmuldstapet?

RhyMe
RhyMe
69 8000
Hej, hele min lejlighed har den her savsmuldstapet som jeg godt ville af med. jeg vil have glatte vægge overalt.

har lige nogle spørgsmål til det.

1) hvordan får jeg tapeten af? kan jeg nøjes med at skrabe det af med en spartel, eller skal det dampes af?

2) Har set noget sandspartel i Jem og fix som jeg overvejer om jeg kan bruge til at pudse væggen med bagefter? er det okay? ska jeg tænke på noget der?

RhyMe
11 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
polite
polite
313 4300
Hej Rhyme

Det er en god ide at dampe tapeten af - hvis den ikke har været malet, er det let med en tapetafdamper - er den malet, tager det lidt længere tid.

Når du har renset tapeten af, skal der slibes med sandpapir (afh. af dit underlag..?) og så kan du spartle. Hvis du vil have helt glatte vægge, skal din spartling gøres omhyggelig, og af flere omgange.

Brug evt. først en færdigblandet letspartel medium, og til sidst håndspartel = finere.

Slut evt. af med glasfilt

Mange hilsner
Polite
 
Ved afdampning af savsmuldstapet opsat direkte på gipsvæg, kan gipspladens beskyttelsespap løsne sig, og det kan give nogle rigtig grimme huller der er næsten umulige at spartle væk.

Savsmuldstapet kan i stedet med stor succes slibes væk med rondel- eller båndsliber. Prøv dig frem med grovheden, men papiret i savsmuldstapet er utroligt tyndt, og alle træsplinterne bare flyver af. Det er den nemmeste og hurtigste løsning jeg kender.
Smør væggen ind i sæbevand, og medens væggen stadig er våd kommer du noget afdækningsfolie af plastik over den. Lad det side indtil tapeten løsner sig, gentag evt. behandlingen indtil tapaten er løs. Vør som tidligere beskrevet opmærksom på gibsplader. Lav evt en lille test førend du rigtig går igang.

Hilsen
Allan
Annonce
Annonce
pma
pma
249 3450
sandspartel fra Jem og fix - er rigtigt billigt og rigtig dårlig - køb alle andre end den.
Har aldrig brugt den fra Jem & Fix, men jeg har lige spartlet 2 værelser med sandspartel til 58,- for 10 liter fra Harald Nyborg. Selv om der var en del forskel i konsistensen mellem spandene, gav det et ok resultat.
Twist
Twist
1685 2860
Jeg har spartlet snart hele mit hos med H&Ns sandspartel. Jeg bruger kun deres "letspartel" hvis jeg har en meget stor ujævnhed at ordne med spartel, eller når jeg laver hjørner. Jeg nægter dog at bruge 3-4 liter pr kvm for at få det hele jævnt. Især da det sidder møgdårligt fast på tapet eller maling.

MEN.... Jeg havde også häschen, savsmuldstapet og strukturmaling overalt i huset... Det er sipelthen et mareridt at få det hele af.

Det hurtigste løsning er/var dog (på pudsede vægge) at først tage en tapetskaber og købe en masse 18mm hobbyknivsblade til den, og så ellers gå igang med at skrabe tapeten af... Med lidt øvelse kan du få det yderste lag af med 4-8 kvm i timen (skift gerne blad hver time eller lign). MEN.... Afhængig af hvad der er indenunder (primer, maling, spartel etc.) så sidder noget af papiret ofte fast, men nu da du har fået "savsmulden" af, så er det let at få papiret af, du køber bare en klisterkost og en stor spand, fylder spanden med vand og begynder at pøse vand på papiret med klisterkosten. Sørg gerne for at have noget på gulvet der kan suge vand, hvis du gerne vil bevare gulvet. Vent 5 min, og tag så fat med tapetskraberen igen og fjern de sidste nu bløde rester. Det tager ikke mange minuter pr kvm, og er meget hurtigere end en tapetafdamper. Du KAN også bruge tapetopløser.. men det er ret dyrt i drift, og tager også en dags tid.

Denne metode (tapetskraber) kan bruges, og er meget hurtig og billig hvis din tapet sidder på puds eller spartel.
sidder tapeten på mere tapet, så skraber du bare igen og igen indtil du kommer i bund.
Problemet er hvis tapeten sidder på gipsplader.... Så skal du, som der også tidligere er blevet sagt være meget forsigtig når du fjerne det inderste lag. For meget vand kan betyde at du får fat i det forkerte papir.... Og så skal du enten prime eller lægge grundtapet før du igen kan tapetsere eller male. Vil du gerne spartle, så skal du bruge gipsspartel eller polyfilla på en gipsvæg.
Annonce
Har selv sandspartlet direkte ovenpå savsmuldtapet. Det gik fint, da det sad rigtig godt fast.
Hej Morten,

Sleb du savsmuldstapetet først, eller sandspartlede du bare det hele?

Nis
Jacko
Jacko
1065 5450
Undskyld mig, men SÅ farligt er det sgu heller ikke at rive/skrabe/koge tapet af gipsplader. Det er, undskyld udtrykket noget FIS at bilde folk ind, at så skal der sættes grundpapir og osv på hvis man laver hul! Gu skal der ej! Jeg har kogt rigtig RIGTIG mange m2 tapet af gipsplader. Det sker der ikke noget som helst ved! Det har aldrig givet problemer, hverken på den ene eller den anden måde. Selvfølgelig skal man ikke skrabe det papir af det sidder udenpå selve gipsen, men fordi der kommer nogle små huller, eller for den sags skyld kæmpe huller ind til selve gipsen sker der ikke noget ved. Så lad nu være med at skræmme folk med det. Man spartler bare hullerne ud igen, med f.eks noget gipsspartel/filler eller for den sags skyld sandspartel. Og ud over det, sker der ikke noget ved at bruge sandspartel på gips, til trods for Twist indirekte påstår det. Ud over det, Twist hvorfor må man kun bruge Polyfilla på gips??? SÅ vidt jeg ved, er polyfilla et MÆRKE., og ikke en bestemt form for spartel...

Du kan da godt prøve at slibe med båndsliber og alt muligt andet i savsmuld tapet. Men hvorfor ikke bare gøre arbejdet ORDENTLIG fra start, i stedet for at prøve med alle mulige "mandags-løsninger" først, der måske i sidste ende giver dig endnu mere arbejde. Du kan godt sandspartle ovenpå rutex (som er den korrekte betegnelse for savsmuld tapet), men du risikere at hele lortet bobler, fordi rutexen ikke kan klarer fugten og især vægten af sandspartel (jo flere lag, jo større chance for det løsner sig). Så skal du alligevel havde rutexen ned for et godt resultat. Det kan også være det går godt, om du vil tage chancen er jo så it valg.

Den mest effektive løsning til at få tapet af, er en koger (240volt eller 380 volt) og simpel knofedt, hvis det sidder godt fast.
Nogle gange, kan man få det af ved simpelthen af skrabe det af og gøre det vådt. Det kommer helt an på om bunden er lavet ordentlig, hvilken maling, hvilken glans osv osv. Du kan jo prøve at skrabe i det først og gøre det vådt med enten en tapetkost eller en rulle.

Der er desværre ingen lette løsninger på problemet.
Faglært Maler
Hvis du ikke fjerner tapeten og blot spartler vil du ærgre dig ad h.....til  hvis fugtigheden fra sandspartlen får tapeten til at løsne sig
Der er yderligere 1 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
x
Sponsor på LDS
Malgodt

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Populært lige nu

 1. Grund uden byggepligt
  Jura, reglementer og krav (læst 246 gange)
 2. Byggesag i København
  Over hækken (læst 595 gange)
 3. Robotplæneklipper
  Lav-Have (læst 10653 gange)
 4. Ny tråd på græstrimmer,hvordan?
  Værktøj og maskiner (læst 23558 gange)
 5. Selektiv ukrudtsgift til græsplæne
  Lav-Have (læst 1682 gange)
 6. robot plæneklipper guide kabel
  Lav-Have (læst 4437 gange)
 7. Centralstøvsuger er gået kold :-/
  Lav-Hus (læst 268 gange)
 8. Skal trække i snoren på plæneklipper 20-30 gange før den starter...
  Værktøj og maskiner (læst 449 gange)
 9. Blød ledning i loftdåse
  Lav-Hus (læst 243 gange)
 10. Kloak faldet sammen
  Lav-Hus (læst 1091 gange)

Tilmeld dig og få fordeleDeltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mereTilmeld dig gratis

Se også

Find byggemarked

Vi har samlet alle byggemarkeder i Danmark.
Søg på postnummer her:


Se alle byggemarkeder her