jernbanesveller i bygning. Er de usunde/farlig?

Hej. Kan I hjælp mig men nogle informationer? Jeg har søgt på nettet men har ikke fundet ret meget.
En stor del af vores summerhus fra 1927 er lavet af jernbanesveller og ind i huset er de dækket med gips paneler.
Kan dampen i huset være farlig for helbred? Hvis ja, hvordan skeder de? Kan man måle om der er noget damp i luften? Kan man vide hvad de sveller er impreneret med? Kan man evt løse problemet med mekanisk ventilation? Hvem kan man kontakte for at få mere at vide? Og til sidst, ved I om vi kan, når vi har købt huset i juli 1997, evt gå tilbage til sælgeren? ... confused
Tak for hjælpen
2 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Jeg kan ikke hjælpe dig med ret mange svar, udover at det i hvert fald i dag er forbudt at anvende de gamle kreosot-imprægnerede jernbanesveller. Det hedder således i Miljøstyrelsens faktaark herom:

"Det er dog forbudt at bruge dette træ:
[LIST]
[*]Inde i bygninger, uanset formål
[*]I legetøj og på legepladser
[*]I parker, haver og udendørs faciliteter til rekreative formål, hvis der er risiko for hyppig hudkontakt
[*]Til havemøbler
[*]Til beholdere til dyrkning eller til emballage eller andet der kan komme i kontakt med råvarer eller færdigprodukter til fødevarer eller foder.[/LIST]Det betyder eksempelvis, at gamle jernbanesveller kun kan bruges i private haver, hvis de er helt tildækket, fx af jord. Sveller til bede, stier, trapper i private haver er således ikke tilladt."

Læs selv på http://www.mst.dk/Kemikalier/Regulering+og+regler/Faktaark+om+kemikaliereglerne/Creosot.htm

Hvordan det så forholder sig, når huset eventuelt er opført før disse regler, og ved en eventuelt handel i mellemtiden, det skal du tale med en advokat om.

Hvad angår eventuelle farer, bør du da nok starte med at kontakte Miljøstyrelsen. Om ikke andet, så kan de sikkert bedre henvise dig til eventuelle rådgivere.
Nu er det jo ikke givet at dine "jernbanesveller" har været benyttet som sveller, man har måske fået et godt tilbud tilbage i 1927 og så brugt dem i husets konstruktion ?? og hvis de har været brugt som sveller før 1927 så er de vel ikke smurt ind i al verdens kemikalier som de er idag ??

mvh

<p>Peter Madsen</p>
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis