Montering af jorddåse på jordspyd under jord

Hvordan monterer man kabel og dåse under jord på et jordspyd?

Jeg har fået jordspyd med konisk top og et under-jord tilslutningssæt med en sort cylinderformet plastdåse, en stump sort tætningsmateriale til varmekrymp og en lille klemring (Elnr. 8921501606, jorddåse type U 606, se billede).

Jordkablet er ført frem af elektrikeren (som holder ferie), men hvordan klemmes kablet fast på spydet, og hvordan bruges krympemassen?

Jeg antager, at kablet føres frem nedefra op mod toppen af spyddet, afisoleres og fastklemmes, krympe/tætte-massen påføres (hvordan), og når det er lavet, sættes hætten ned over spyd og kabel?

Skal der en speciel tang til at klemme ringen sammen?
4 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Fik lige fat i en elektriker, som har monteret mange jordspyd sammen med en kollega med 30 års erfaring.
Den eneste forudsætning ud over sund fornuft er, at man kan afisolere et kabel og håndtere en varmluftpistol og har god erfaring med krympeslange:

1. Afisoler kablet i to trin, så man har kappe, et par cm inderleder med isolering og nogle cm blank kobber.
2. Stik kobberenden på kablet nedefra op gennem ringen i øjet med noten. Nogle foretrækker at føre lederen ned og op gennem ringen en gang til, men det skulle ikke være nødvendigt.
3. Klem ring og leder ned på spyddet. Bank evt. lidt ned på ringens sider med et stykke let værktøj, så ringen sidder pænt.
4. Klem udbøjningen på ringen sammen på den modsatte side af lederen med en skævbider eller knibtang.
5. Klem evt. også udbøjningen med lederen lidt sammen. Kabel og bøjle skal nu sidde rigtig godt fast og gnave lidt i spyddet.
Bøj lederen om og ned langs spyddet, så den ikke rager op over spyddets top.
6. Fastgør kablet til spyddet med en kabelstrip ca. 20 cm nede, så det er fikseret i forhold til spyddet og ikke flytter sig, når man senere krymper muffen.
7. Sæt striben med tætningsmasse på spyddet fra ringen og ned langs spyddet. Nogle foretrækker dog at sætte massen rundt på toppen af spyddet, mens andre sætter den cirkulært om spyddet lidt under ringen.
8. Sæt krympemuffen ned over toppen af spyddet.
9. Krymp med varmepistolen muffen oppefra og ned stille og roligt og kontroller, at lidt af den sorte tætningsmasse smelter og løber ned langs spyddet, og at der ikke er lommer mellem muffe og spyd nogetsteds.
10. Lad spyddet køle af min. 30 minutter inden det tildækkes.
.... men før du krymper eller støber noget som helst nogen steder, tager du naturligvis din SKS-tester og sikrer dig at du har en god elektrisk forbindelse imellem din beskyttelsesleder og dit jordspyd. Hvor du bagefter kan se om din overgangsmodstand til jord nu også er som ønsket. Disse værdier gemmer du så i den KS-mappe der bliver lavet på din installation så du rent faktisk har noget dokumentation på det udførte arbejde :-) :-) :-)
hvordan foreholder man sig når spydet er af kobber og klemmen af jern. De to metaller skal ikke berøre hinanden for så ruster klammen meget hurtigt 
Pkt. 5 sikrer, at forbindelsen mellem spyd og bøjle er lufttæt
Pkt. 9 sørger for, at der ikke kommer luft eller fugt til samlingen
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis