Udendørs trappe

ChrM
ChrM
9 7130
Det drejer sig om et parcelhus med to udvendige trappetrin, et ved hoveddøren og et ved bryggersdøren. Begge er i dårlig stand, cementen er revnet og til dels faldet af. Kan det repareres, eller skal hele trappen laves om? Hvis trappen skal laves om, er det da nødvendigt at grave ned til frostfri dybde?
6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hvis en betontrappe er i dårlig stand, så er det for det meste fordi den er dårligt udført (dårlige materialer, ikke vibreret, ingen fugtmembran mod jord, etc.), så sandsynligvis bør du fjerne det hele og lave nye.

Er du ikke hooked på at støbe en ny trappe det ene (eller begge) af stederne, så overvej en galvaniseret rist på et simpelt fundament: når du har fjernet det gamle trappetrin, så graver du to fliser på 50x50cm ned i jorden til at understøtte en 50x80cm rist i begge sider. Skal trinhøjden være mere end ca. 10 cm (det kan fliserne godt stikke op over jorden), så må du montere fødder på risten.

imGray">eg, - en snert af kokos når en planke går gennem maskinen - spindelvævstynde kniplingespåner der krøller op gennem spunsen i min høvl - eg!
ChrM
ChrM Trådstarter
9 7130
Det sidste var selvfølgelig en mulighed, men vi er ikke afvisende overfor at støbe en ny, og der er det, at jeg har brug for at vide, hvordan man starter fra neden.
Ok -

først væk med den gamle trappesten - den bør brydes ned med en betonhammer (el -eller luft, vælg efter temperament og muligheder), så du kan kan bevare eventuelle armeringstilslutninger til husets fundament.

Når den gamle trappesten er væk, så afhænger det basale af om den gamle var knyttet til fundamentet med armering, - var den ikke det, så må du have boret nogle strittere ind i fundamentet (snak med nærmeste byggemarked om at få nogle epoxyankre til at klare det).

Grunden til at du "klistrer" trappestenen fast til fundamentet er, at det fritager dig for at gå til frostfri dybde ... en "fritsvævende" trappesten kan i værste fald blive skubbet mange centimeter op af jorden eller kæntre, hvis den ikke når under frostfri dybde (nominelt 90cm i DK, men vel nærmere 60-70cm når det er klods op ad et fundament?!)

Det er du fri for hvis den er støbt fast til fundamentet, så skal du bare lige have den ned under jorden for at have noget at hvile på. Men: du skal lige huske at armeringen ikke limer betonen sammen, så for en sikkerheds skyld skal du lige smøre en betonfugeprimer (noget Sika-stads eller lignende - spørg hos byggemarkedet hvad de har) på fundamentet før du støber.

Og så er det jo bare at beslutte dig for trappestenes udformning og størrelse, - vil du bare lave en glat "kasse", så husk at armere den, at betonen skal vibreres (lej en stavvibrator i byggemarkedet) og i det mindste at lave lidt fald på den vandrette flade, hvis du ikke har mod på også at lave skrå sider.

Skal der lidt piber og trommer til, så er her et par inspirationspunkter:

- en trappesten beklædt med hårdbrændte klinker klarer vand og frost noget bedre en rå beton, - husk stadig faldet og sørg for at få klinker der er holdbare udendørs.

- hvis du vil have lagt en skraberist ned i trappestenen, så husk at lave hullet til risten som en brusekabine: med fald til et centralt sted, og så et godt afløb derfra og ud til jorden (jav nu ikke afløbet for snævert, - et 40-50mm PVC-rør sikrer at blade og jord ikke stopper det for hurtigt til).

-
skal det være lidt fancy,så kan du støbe den så toppen bliver en 6-8cm tyk plade der rager udover underdelen ... det giver den en lidt mere luftigt fremtoning (beklæd den f.eks. med polerede granitfliser, så ser det godt ud, og det er nemmere at glide på røven og brække et ben ;-)

God fornøjelse!

imGray">eg, - en snert af kokos når en planke går gennem maskinen - spindelvævstynde kniplingespåner der krøller op gennem spunsen i min høvl - eg!
Annonce
ChrM
ChrM Trådstarter
9 7130
Jamen, jamen, så kan vi bare!! Det var lige det, der skulle bruges! Det bli´r printet ud og lagt ved siden af, når vi går i gang!
Der stikker to tykke jernrør ud af fundamentet, så det er jo fint.
Skal der være en fugtspærre fra neden?
Hilsen
ChrM
Fugtspærre i bunden er ikke noget absolut krav, men du kanda godt smide en sundalitplade (eller hvad de nu hedder - flamingo, you know ;-) ) i bunden. Derimod er 5-10cm dræn (lag af groft grus) altid pengene værd - både i bunden og på siderne hvor trappestenen stikker ned i jorden.

Er fundamentet fugtbeskyttet på en eller anden måde, så skal denne beskyttelse selvfølgelig føres udenom trappestenen også (f.eks.: er soklen tjæret, så tjærer du naturligvis trappestenen så tjæren lapper godt over den eksisterende tjæring. Er soklen pakket i ventilerende fundamentplader (whatever mærke og navn), så gør du det samme med trappestenen.

Et lille aber dabei: når du tænker over trappestenene, dræn osv., så tænk altid i, at det gælder om at få vandet væk fra husets fundament og fugen/samlingen mellem trappesten og fundament ... dvs.: når du graver ud, så lav bunden i hullet med fald væk fra huset (gerne stort fald på 5-10%), før du fylder grus i.

imGray">eg, - en snert af kokos når en planke går gennem maskinen - spindelvævstynde kniplingespåner der krøller op gennem spunsen i min høvl - eg!
ChrM
ChrM Trådstarter
9 7130
Tak, tak. Nu går det!
:-)
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på epoxy med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07 Se mere her
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Populært lige nu

 1. Bilforsikring - dækker den?
  Lav-Bil (læst 236 gange)
 2. Hjælp sikkerhedsventil 2.5 bar drypper men taber ingen tryk
  Fyr og opvarmning (læst 200 gange)
 3. Buet mdf
  Lav-Hus (læst 351 gange)
 4. Skrivebord i MDF
  Lav-Hus (læst 284 gange)
 5. Bygge containermodul/skurvogn.
  Lav-Hus (læst 251 gange)
 6. Korrespondance
  Belysning (læst 270 gange)
 7. Lave "kraftstik" om til to alm 230V stik
  Hårde hvidevarer (læst 254 gange)
 8. Tilbygning - let konstruktion
  Lav-Hus (læst 431 gange)
 9. Sprøjtemaling af pindestole
  Lav-Hobby (læst 212 gange)
 10. Wirelås
  Lav-Hus (læst 258 gange)

Artikler & guides

Giv nyt liv til hjemmet med kalkmaling

Giv nyt liv til hjemmet med kalkmaling

Brugen af kalkmaling er utrolig trendy, da det giver et råt og naturligt resultat. Overvejer du...

Få nemt og hurtigt flotte trægulve med maling

Få nemt og hurtigt flotte trægulve med maling

Er det på tide at give nyt liv til brædderne i hjemmet? Måske dine trægulve er blevet lidt for...

Skab en unik væg med indfarvet spartel

Skab en unik væg med indfarvet spartel

Du bør læse med i denne guide til brugen af indfarvet spartel, hvis du er træt af at have et hjem...

Tilmeld dig og få fordeleDeltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mereTilmeld dig gratis

Se også

Find byggemarked

Vi har samlet alle byggemarkeder i Danmark.
Søg på postnummer her:


Se alle byggemarkeder her