Hej Brian
Tja det lyder ikke til at råvarerne fejlede noget.. men der kan være flere ting der gør at du ikke er tilfreds med smagen. har du salt nok i ?
Husk også på at en god sauce/sovs er sammensat af flere smage. Fonden udgør kun en del af det samlede billede Fx mangler du fedmen fra smør/fløde, det salte fra f.eks smør.. Der mangler syren fra rødvin/hvidvin/eddiken. Så du kan ikke forvente at din fond er en super oplevelse i ren tilstand. Fondens vigtigste opgave er at give kraft og 'grundsmag'..
Normalt er det i øvrigt en rigtig god ide at man smider benene i ovnen først og giver dem en omgang ved god varme indtil de er tæt på at branke. Det giver en bedre farve (brun) og det giver en langt bedre smag (forestil dig smagen fra kogt kød og så smagen fra en steg der har tilbragt et par timer i en ovn). Jeg kan ikke garantere dig at det lugter supergodt at branke ben i ovnen - men det er det værd..
Husk at det er en god ide at skumme gryden af en gang imellem mens den står og koger. Mange affaldsstoffer samler sig i skummet - og de bidrager kun med dårlige ting til smagen (bitterhed, fedme etc.). Så væk med dem.
Jeg ville klart fjerne fedtet når det er samlet i toppen. Det bidrager ikke det store til smagen, det giver en fedtet fornemmelse på skeen og i munden som du har bemærket. Og så risikerer du i øvrigt at din sauce skiller hvis du ikke har styr på fedtindholdet i den. I hvert fald hvid du putter fløde i den eller monterer den med smør..
En god sauce... jo det er jo et lidt åbent spørgsmål. En god guide til forskellige måder at lave saucer på findes f.eks her:
http://www.opskrifter.dk/168.0.html Grund-ideen med mange saucer er at kombinere en indkogt rødvin/rødvinseddike/balsamicoeddike med fonden. Den kan jævnes med fløde, smør (så må den ikke koge op bagefter) elller med f.eks. maizena. Alt efter temperament og det stykke kød/tilbehør du serverer kan du ændre smagen med en masse forskellige ingerdienser (ikke dem alle på en gang forstås).
Soya sovs (i stedet for salt)
Blåskimmelost. God til en kraftig sauce til f.eks kraftig kød
Div frugt-geleer, f.eks. ribs-gele. Giver syre, frugtsmag. God til f.eks kalv
Brun farin (giver fylde, og sukker fungerer som smagsbærer, dvs den fremhæver alle smagene i din sauce
Chokolade (meget mørk, dvs >70%), giver syre, let bitterhed, varme.
Løg og svampe af forskellig art. Løgene kan brunes i lidt smør og koges ind sammen med vinen og evt sies fra inden servereing.
Husk i øvrigt at du kan bruge din fond til andet end saucer. Fx til hjemmelavede supper. Fx en liter fond sammen med et par kg gode tomater, basilikum, et par chilier hvis du er til den slags. Mos/blend og sigt..
Mvh
Niels