Trappe men hvilken type ??

Jeg er efterhånden kommet lidt længere med mit projekt "overetage" og overvejelserne går nu på trappen og hvilken type det skal være. Det skal være en kvartsvings højre drejet, det ligger fast, men om det skal være med eller uden repos er endnu ikke fastlagt.

Kravene til trappen er at den skal være god at gå på, altså holde de almindelige mål for stigninger osv. det skal være en lukket trappe da fruen har stillet krav om at der skal indrettes kosteskab osv under trappen.
Trappen skal placeres i entreen.
Trappen skal formodentligt laves i træ.
Hvis det bliver en trappe uden repos må jeg jo nok bestille den hos en specialist, hjørnet er ikke så nemt at lave. Jeg har kigget i bøger om trapper op konstruktionen af hjørnet er nok det mest besværlige.

Men hvis trappen laves som en kvartsving med repos kan den laves af lige løb og lige vanger. Det giver jo muligheder for at lave trappen selv...

Hvad er jeres erfaringer med udformninger af trappe, skal jeg vælge den ene eller den anden udformning ????

Venligst Njord smile


MVH Njord
6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Har netop opstillet en kvartsvingtrappe, gående fra en stor repos på første sal og videre op til det nyindrettede loft.

Det er en klssisk trætrappe, der på grund af at den netop IKKE har reos, har nogle flotte buede linier i vangerne. En sådan trappe må for mig at se være UMULIG at kontruere selv.

Jeg sendte målene (højde fra gulv til gulv, længdedistancen til Jydsk Vindueskompagni, og modtog hurtigt derefter komplette tegninger af netop min trappe. De rådgav også om den rette stigning og trinhøjde. Trappen hentede jeg selv i Vorbasse. Som samlesæt fyldte den ikke meget. Monteringen foretog jeg selv uden problemer. Iøvrigt var alle dele nummererede.

Iøvrigt bestilte jeg den med håndgelænder, men uden balystre, fordi jeg ville have en glat sideflade, som gør den enklere og mere klassisk og unik at se på . På samme måde har jeg også selv monteret stødbrædder, og lukket den under med tynd plade.

Samlet pris: Så vidt jeg husker 16.000,-

Det var da ihvertfald et forslag til dine trappeovervejelser.

klassikeren
Ja den løsning er også med !!

Men da trin skal være i en hvid olieret EG eller ASK og stødtrin også skal være i samme, samt sikkert også håndlisten kommer prisen givet vis op, og så bliver man jo fristet af at købe relativt billige trin og så selv bygge resten op. Specielt da der under trappen skal lukkes alligevel og de svungne linier så forsvinder lidt. Men måske kan man lave stødtrin i en fineret udgave osv. Det er fruens krav at stødtrin ikke er malede da hun mener det vil være besværligt at vedligeholde, holde rent. Jeg regner med at dørene under trappen skal laves som fyldningsdøre der lukker ind mod en ramme der lukker af mellem gulv og loft samt væg og trappevange. Men ved at rykke denne ramme lidt indenfor trappens frontvang kan man selvfølgeligt understrege at der er et smukt svunget forløb i trappen. Resten af trappen vil jeg så male hvid for at holde lidt på det klassiske.
Jeg vil også have runde balustre mellem vange og håndliste, for at give et luftigt udtryk i rummet.
På det første løb er der desuden et vindue der kaster lys ind på trappen og ud i rummet.
I rummet hvor trappen kommer op vil der være et par ovenlys i den side af huset hvor trappen er. De vil dog sidde inde i selve det rum (alrum/stue) hvor trappen kommer op. Adskullelsen ud mod trappen, der kommer op i den ene side af rummet vil blive en halvvæg, for at lukke lidt af ud mod trappen og sikre at der ikke kommer for meget træk i rummet. i dette hjørne vil der sikkert komme til at stå en sofagruppe eller lignende.

Og nej jeg vil ikke selv bygge en kvartsvingstrappe uden repos, men med tør jeg godt...

Så mit spørgsmål går meget på udseendet kontra gangkomfort og selvfølgeligt lidt om hvad det koster !!

Men det vil også klart være rart at kunne sige det er mig selv der har lavet trappen !!

Min far lavede for mange år siden en trappe med repos, den er svejst op i stålrør og trin i form af limtræsplader, men denne trappe står mere frit end min vil komme til.

Den første han svejste op havde en forkert ganglinie, eller sikkert rettere en forkert stigning. Den blev skåret ned og bygget op igen med en bedre stigning og fungerer fint idag. Det skal måske siges at reposen ligger et trin oppe, altså et frit trin og så reposen. Der er så adgang til reposen fra to sider.

Venligst Njord smile Den glade amatør smile

[Dette indlæg er blevet ændret i forhold til det oprindelige, af njord (den 21-03-2003).]

MVH Njord
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Hej njord smile

Jeg har selv lavet en midlertidig trappe (faktisk så pæn at fruen, vil have den permanent). Grunden til at den er midlertidig, er at trappehullet ikke er bredere end 50 cm. Det var meget nemt, og tog kun 3-4 timer.

Når jeg en gang skal lave den rigtige trappe, bliver det med rapos, for jeg har ikke 10.000 - 20.000 kr. til en færdig-trappe, så den skal laves selv, og det er ikke nemt uden repos. (forøvrigt er en rapos også "ældre-venlig", du stiller en lille skammel, som du kan sidde på undervejs biggrin)

Det eneste man skal tænke lidt over er gang linien, og højden på trin. Det står beskrevet mange steder. bl.a her: http://www.sns.dk/byer-byg/infoblade-bygbevar/12/211191-12/teksten.htm det var de formler jeg brugte.

Hvis du skal have skabe nedenunder, så skal den lukkes med stødtrin, for det kommer altså meget snavs ned ad sådan en trappe.

Mål ud rummet ud, og tegn trappen ind efter de formler der er beskrevet på siden.
Bestil træ, mål af, skær, fræs og saml den.

Det tager ikke lang tid, og er rigtig sjovt - faktisk noget af det sjove LDS-arbejde jeg har lavet.

Mvh
ThomasB
Det har jeg også overvejet, det med at lave en trappe i billige materialer for at teste ganglinine osv. Det kunne også være en svejst udgave der for mig er ret let at fremstille og så lave een i træ bagefter.

Men du som er så EDB kyndig, kunne du ikke sætte et billede eller to ind af din trappe ??

Venligst Njord smile

[Dette indlæg er blevet ændret i forhold til det oprindelige, af njord (den 23-03-2003).]

MVH Njord
Trappe indlæg modtages med tak og glæde

Venligst Njord smile så kom den øverst igen !!!

MVH Njord
[Indlæg slettet]
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også