Skattefrihed ved salg !

Hej

Som bekendt skal man ikke betale skat af et evt provenue fed salg af hus, lejlighed, sommerhus. Hvis altså man selv har boet der, hvis ikke grunden kan udstykkes osv...

Hvor findes disse regler for henholdsvis:

Ejerlejlighed.
Parcelhus.
Sommerhus.
Nedlagt landbrug.

Jeg tænker på hvad er kriterierne for at man ikke bliver beskattet efter en højere slagspris end købspris. Og hvis der kommer en skat på tale hvad kan så fradrages inden man opgør en fortjeneste ?

Hvad hvis man får et tab, kan det så trækkes fra, og til hvilken sats ?

Et tænkt eksempel:

Forældre køber en lejlighed ( forældrekøb ) til 1.500.00 kr. Sønne lejer lejligden son beboelse under studierne. Herfeter køber sønnen lejligheden til 85% af vurderingen, lad os sige vurderingen er 1.000.000 kr. altså købt til 850.000 kr. Forældrene har nu fået et tab på 1.500.000 - 850.000 = 650.000 kr plus evt omkostninger til financiering, advokatbistand osv.

kan dette tab fradrages hos forældrene ? Og til hvilken sats ?

Hvad er reglerne for fx storparceller på fx 5000 kvm er man beskattet af en fortjeneste ved salg ?

Skal man eje et sommerhus i en vis periode for at opnå skattefrihed ved salg ?

Håber nogen kan ridse reglerne op, kort og præsist, eller evt komme med gode links. :wink:

MVH Njord
11 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hej Njord
Du kan prøve om du kan finde noget på denne side, jeg syntes selv at det er en god og oplysende side. http://www.tax.dk/home.html
Hilsen Benny
Jeg kan svare ganske kort på et par af dine spørgsmål.

Tab ved salg af en ejendom kan IKKE fratrækkes. Derimod kan det modregnes i fremtidig avance (5 år).

Ved det du kalder storparceller (over 1400 kvm) er der to kriterier for om du må sælge "skattefrit". Det ene er, om der kan udstykkes fra grunden og det andet er om resten af parcellen mister væsentligt i værdi ved en udstykning. Det er jo så for parcelhuse at ovenstående gælder.
Udgangspunktet er, at alle ejendomshandler er skattepligtige, med mindre man opfylder betingelserne i Ejendomsavancebeskatningslovens §8 som er nedenfor.


§ 8. Fortjeneste ved afståelse af en‑ og tofamilieshuse og ejerlejligheder skal ikke medregnes, hvis huset eller lejligheden har tjent til bolig for ejeren eller dennes husstand i en del af eller hele den periode, hvori denne har ejet ejendommen, og hvor ejendommen har opfyldt betingelserne for at kunne afstås skattefrit efter nærværende stykke. Med hensyn til en‑ og tofamilieshuse gælder denne fritagelse dog kun, såfremt

1) ejendommens samlede grundareal er mindre end 1.400 m2 eller

2) der ifølge offentlig myndigheds bestemmelse ikke fra ejendommen kan udstykkes grund til selvstændig bebyggelse eller

3) udstykning ifølge erklæring fra skatteministeren vil medføre væsentlig værdiforringelse af restarealet eller den bestående bebyggelse.

Stk. 2. Reglerne i stk. 1 gælder også for sommerhusejendomme og lign., som ejeren eller dennes husstand har benyttet til privat formål i en del af eller hele den periode, hvori denne har ejet ejendommen, og hvor ejendommen har opfyldt betingelserne for at kunne afstås skattefrit efter nærværende stykke.

Stk. 3. 10) Reglerne i stk. 1 gælder også ved afståelse af en anpart af en fast ejendom med flere beboelseslejligheder, såfremt anparten er forbundet med brugsret til en beboelseslejlighed i ejendommen, og lejligheden har tjent til bolig for ejeren af anparten eller dennes husstand i en del af eller hele den periode, hvori denne har ejet anparten, og hvor betingelserne for at kunne afstå anparten skattefrit efter nærværende stykke har været opfyldt.

Stk. 4. 10) Fortjeneste eller tab ved afståelse, herunder ved udlodning af likvidationsprovenu i det kalenderår, hvori selskabet m.v. endeligt opløses, af aktier, andelsbeviser og lignende værdipapirer, der er forbundet med brugsret til en beboelseslejlighed i en ejendom med flere beboelseslejligheder, medregnes ikke ved opgørelsen af skattepligtig indkomst efter aktieavancebeskatningsloven, hvis lejligheden har tjent til bolig for ejeren af værdipapiret eller dennes husstand i en del af eller hele den periode, hvori denne har ejet værdipapiret, og hvor betingelserne for at kunne afstå værdipapiret skattefrit efter nærværende stykke har været opfyldt. Stk. 1, 2. pkt., finder tilsvarende anvendelse, såfremt der hører et bestemt grundareal til lejligheden.



Er man skattepligtig af et salg, finder man groft ridset op, avacen ved at tage salgspris fratrukket salgsomkostninger og fratrækker købspris tillagt købsomkostninger. Større forbedringer (over 10.000) tillægges ligeledes købsprisen. Endvidere tillægges kr. 10.000 pr. ejerår til købsprisen.

Man kan downloade et skema på skatterevisorenes hjemmeside
http://www.srf.dk/hentned.htm

Håber det kan bruges

Mvh Lars
Hej Njord.

Det er nydeligt beskrevet i de øvrige indlæg. Dog er 5-års grænsen ophævet ved tab, så har man et tab kan den bruges ved andre tilsvarende avancer uden tidsbegrænsning.

Har man en stor grund og man ikke kan få erklæring fra kommunen om at den ikke kan udstykkes, eller at en udstykning vil ødelægge restarealet, bør man udstykke og sælge byggegrundende fra først med beskatning. Derefter er hovedhuset et parcelhus som ikke kan udstykkes, og salget kan herefter ske skattefrit af huset med grund. Gør man det omvendt vil det hele være skattepligtigt. Pas på, en del har brændt sig ved at gøre det i forkert rækkefølge.

Mht. sommerhuse, lejligheder mv. stilles der strenge krav til, at man rent faktisk har taget boligen i anvendelse privat. Skattevæsenet kigger på forbrug af el, vand mv., er der betalt til lokal købmand via dankort eller tanket benzin i lokalområdet osv. Det er skatteyderen der bør sørge for denne dokumentation der sandsynliggør beboelsen. En naboerklæring kan også være god at få, hvor naboerne skriver under på, at man har boet der i perioder (sommerhus). Har man derimod udlejet det i hele ejerperioden, skal der betales skat. Principielt behøver man bare at bo der kort tid, men jo kortere tid jo mere dokumentation for faktisk beboelse.

Mvh. JørgenE
Hej Jørgen og i andre...

Hvad nu hvis man har denne store grund der splittes op i to.
Og man så sælger det oprindelige hus, for at bygge på den tiloversblevne grund.
Kommer man så ud over beskatningen ??

Hvad er det for typer indkomst man kan fradrage et evt tab i ??

Venligst Njord

MVH Njord
Annonce
Hej Njord,

Du er vist lidt af en skattetænker biggrin

Dit sidste spørgsmål først. Hvis man har tab i ejendomsavance, kan man kun anvende dette underskud i fremtidige overskud i ejendomsavance, og ikke andre steder.

Mht. dit første spørgsmål.

Allerførst. Det er MEGET vigtigt man gør tingene i den rigtige rækkefølge, ellers risikere man at hele lortet bliver skattepligtigt!!

En Køreplan der ser nogenlunde sådan her ud, burde kunne udløse skattefrihed:

Først får man udstykket grunden i 2 eller flere. Den grund hvorpå det nuværende hus ligger skal naturligvis være under 1400kvm efter udstykningen. Når udstykningen er foretaget, skal man bo i det gamle hus i et stykke tid, evt. mens der bliver bygget et nyt hus på nabogrunden. Når så det nye hus står færdig, sælger man det gamle skattefrit, og når man engang sælger det nye hus er det også skattefrit, såfremt det kan overholde bestemmelserne i §8. Det er dog vigtigt at pointere, at man skal have til hensigt at ville bo i det nye hus. Skattevæsenet kan godt finde på at kalde det omgåelse hvis man f.eks. sælger det nye hus 14 dage efter man er flyttet ind. Men umiddelbart mener jeg godt konstruktionen kan bruges.

Hvis det er noget aktuelt, bør du dog nok få tjekket op om der eventuelt findes nogle afgørelser på dette område.

Mvh Lars
At tænke sig om skattemæssigt er jo ikke dumt....

Konkret er det ikke men det kan blive..
Min nabo har lidt jord og vil sælge, og jeg overvejer "lidt" at købe ejendommen incl det ekstra grundstykke. For at bo i den gamle ejendommen, mens jeg bygger et nyt hus på noget af rest arealet. Og så stykker et par ekstra grunde fra, og sælger den oprindelige ejendom.
Og i den forbindelse afhænger økonomien jo meget af hvordan man lige gør tingene... Det er jo ikke sjovt at få en skatteregning. Og den vil kunne blive rimelig stor da jeg, hvis det bliver aktuelt, vil foretage en stor del af byggeriet selv. Og derved spare en masse håndværker udgifter.
Og hvis der så udløses skattepligt, ja så vil jeg jo blive beskattet af mit eget arbejde.

MVH Njord
Nej Njord det er ikke dumt at tænke sig om skattemæssigt, ej heller ulovligt.

Til alt held for dig er reglen om at blive beskattet af sit eget arbejde som håndværker er fjernet for ca. 2 år siden.

Nu ved jeg ikke om du er selvstændig håndværker. I det tilfælde vil du hurtigt blive betragtet som næringsdrivende, og så falder hammeren med skat og AM-bidrag og det hele.

Udover det lyder det som et kreativt projekt, altså ment på den pæne måde.
Nej jer er ikke håndværker, kun en almindelig amatør fusker.....

MVH Njord
Hej,

Skal man eje et sommerhus i en vis periode for at opnå skattefrihed ved salg ?

Håber nogen kan ridse reglerne op, kort og præsist, eller evt komme med gode links..

På forhånd takwinksmile
Der er yderligere 1 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis