Nedbryder alulister ståltagrender?

Hej
Jeg har hørt at når der lægges alulister i kanten af et tag må tagrenderne ikke være af stål da aluminiummet nedbryder stålet.
Er det en and eller har andre hørt det samme?

Ankergaard
5 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Jeg har hoert en lidt anden version, det er at hvis man bruger kobber inddaekninger, vil det nedbryde zinkinddaekninger/tagrender.
når man benytter forskellige metaller som i den givne konstruktion har kontakt med hinanden vil der opstå en galvanisk tæring, sådan at forstå at det mindst ædle metal vil blive tæret op,
fx de sejlere der lader de rustfrie stålvirer være omviklet alumasten under vinteropbevaring, vil opleve at der er sorte tæringshuller når masten findes frem om foråret,
i det her givne tilfælde vil det betyde at alu-listen vil blive tæret hvis der er berøring med stålet, ( stål er mere ædelt end alu)
du må fx ikke bruge alm søm til fastgørelse af alu-listen

husk at rådføre dig med din leverandør !

god arbejdslyst

....god arbejdslyst..

....... g.lykke...........
Nu kan man jo ikke sige at det ene metal er mere ædelt end det andet når det drejer sig om legeringer/stål/jern. Uden at kende den korrekte og videnskablige årsag, så skyldes alle former for korrision af metaller en kemisk forbindelse, så der er ikke nogen tommelfinger regel for hvilke metaller der nedbryder hvad. Det afhænger af mængde, type af metal luftfugtighed og en lang række andre faktore.

Det g.Lykke beskriver lyder mere som en kombination meller saltvand, Aluminium og rustfast, jeg tro ikke man sige at rustfast ikke må monteres sammen med aluminium, der er jo også en lang række af legeringer i begge materialer at tage hensyn til.

/Peter Madsen

<p>Peter Madsen</p>
Fenomenet hedder galvanisk korrosion, og det hænger sammen med spændingsrækkefølgen...

Her er en forståelig forklaring sakset fra vvs uddannelseshæfte:

I forbindelse med tag- og facadearbejder, må der tages højde for korrosion mellem metallerne. I byggeriet vil korrosion næsten altid være ensbetydende med en forkert sammensætning af metallerne indbyrdes, og en forbindelse mellem metallet og atmosfæren - det vil sige ilt + vand + metal.


Ved sammensætning af forskellige metaller kan der derfor opstå galvanisk korrosion, ved tilstedeværelse af en elektrolyt (fugt, regnvand osv.), hvorimod galvanisk korrosion i atmosfæren er et sjældent problem.

Sammensættes forskellige metaller i fortsættelse af hinanden i byggeri, må de metalkombinationer man bruger passe sammen for at undgå korrosion af metallerne.

Hvis man f.eks. tager aluminium og zink sammen, det kunne være tagrende af zink og facadebeklædning af aluminium, ville der ikke opstå kontaktkorrosion, da metallerne danner et naturligt beskyttelseslag. For zinken et patina lag og for aluminiums vedkommende et beskyttelseslag ofte forstærket gennem anodisering (eloxering).

Dermed er metallisk kontakt mellem zink og aluminium nærmest udelukket, bortset fra tidsrummet i byggefasen. Af andre metalkombinationer kan nævnes, at rustfast stål i vid udstrækning kan kombineres med andre metaller, hvorimod metalkombinationer som kobber sammen med zink samt kobber sammen med aluminium bør undgås.

I forbindelse med kobber sammen med aluminium er der fare for korrosion, når kobber bliver opløst af eks. regnvand, og man derved får kobberholdigt vand i forbindelse med aluminium.

For at få overblik over metalkombinationerne kan nedenstående tabel anvendes. + betyder at metallerne kan sammensættes og - at de ikke bør sammensættes.


...............................Al...Pb.Cu.Zn.NRS.St
Aluminium - Al..........+..+....-...+...+...+
Bly - Pb....................+..+...+...+...+...+
Kobber - Cu..............-...+...+....-...+...-
Titanzink - Zn............+..+...-....+...+...+
Rustfast stål - NRS.....+..+...+....+...+...+
Galvaniseret stål - St..+..+...-....+....+...+

Mvh.

René

Hej!!

Det er omvendt korrosionen virker, men da listerne sikkert ikke røre ved stålet samt at det vand som løber ned af taget først "rammer" aluminiumet, og derefter stålet er der ikke noget problem.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis