Ny etageadskillelse. Fastgørelse af loftspær til højtsiddende tagrem.

Hej, jeg har brug for et tømrer råd. Jeg er ved at renovere et tidligere missionshus fra 1907. Den ene del er med trappe op til to værelser. I den anden del har der været et forsamlingslokale med højt hvælvet loft, som jeg nu har pillet ned. De lavtsiddende hanebånd, som hvælvet var fæstnet til, sidder der stadig.  Jeg vil nu etablere etageadskillelse i normal højde (ca 250 cm fra gulv til loft) også så jeg kan udnytte loftsrummet. Planen er at lægge 45x245 mm c24 spær i 30 cm afstand (største lysåbning er godt 5 m.), men for at få det nye gulv i loftsrummet til at flugte med de eksisterende gulve på 1. salen er jeg nødt til at lade spærenes overside flugte med oversiden af tagrem, der ligger højere i den del af huset. Jeg er i tvivl om, hvordan jeg får fæstnet spærene til remmen på en forsvarlig måde. Det skulle jo gerne holde sammen på tagkonstruktionen, så jeg kan flytte de lavtsiddende hanebånd længere op, så jeg får gåhøjde. Skal det være I remmen (med sko)? Er det OK at man skærer et hak i spærenden til bjælkeskoen, hvis spærret også kan hvile på indervæggen? (Harald Nyborg har bjælkesko i 167 mm højde, hvor sømhullerne sidder i den øvre del, hvilket ville passe godt til min situation.  En mulighed er også at fæstne bjælkeskoen til remmen med en bolt. Jeg smider en tegning med den måde, jeg forestiller mig det løst på. For at give yderligere styrke overvejer jeg at sætte skunkspær mellem tagspær og spær i etageadskillelsen fx 1 m fra spærende. Er det nødvendigt? Vil det kræve en anden dimensionering af tagspær? Er en trekant af krydsfiner lige så godt? Hvor stor skal trekanten i givet fald være? Glæder mig til at høre jeres kvalificerede svar!

3 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Forkert billede af bjælkesko
Jeg er iķke tømrer, men har da efterhånden haft fingrene i en del tagkonstruktioner.
Umiddelbart vil jeg sige at du er på rette vej. Virker ok med bjælker og bjælkesko, specielt hvis du lader indervægge støtte også.
Bjælkeskoene ville jeg dog supplere med et stykke kraftigt trækbånd henover rem og bjæke da bjælkerne jo kun har fat i det alleryderste af bjælkenden. At gøre det ved hver anden bjælke burde kunne det.
Endvidere ville jeg nok give spærene en vinkel ned på remrnen. Bare for sikkerheds skyld.
Skunkstolper vil da også gavne stabiliteten. 

 Topmålet af dovenskab er at gøre det rigtigt første gang

Den nye etage adskillelse hjælper ved at holde huset sammen. Når du rykker hanebånd op så vil trykket udad på murene øges så den del er i orden. 
De tagspær får så et længere frit spænd, som du skal kompensere for på anden måde. Her hjælper dine skunk stolper, så du får noget af kraften ført ned på din etage adskillelse. Mon ikke du samtidig skal have isoleret taget med en tykkelse som er væsentlig over det som der er plads til imellem tagspær. Det kunne give anledning til at forstærke spærene med f.eks.en 45 x 95 mm reglar monteret sammen med de gamle spær med nogle gode flade sømbeslag. Det vil forstærke selv om der er afstand ned til de nye reglar. 
De gamle spær hviler jo på remmen med et hak, og det ser ud som om de ikke har forskubbet sig udad. De har sikkert en ca. 150 mm søm ned oppefra, men nu kommer der et øget tryk. Der kan du jo hjælpe dem til at blive på plads ved en trekantet stykke krydsfiner. Har den en grundmål nede på bjælker i etageadskillelse på f.eks.30 cm og sa går op på de gamle bjælker så vil det holde maget på plads. 
Skunk stolper og krydsfiner kan jo så kun ramme ca. hver 3. bjælke ( afstand 30 cm) så du må nok tilpasse denne afstand så det kan så direkte på en bjælke. 

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis